Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

11. 9. 2021, Praha – Modrá Vopice

Už je to hodně dlouho, co jsem byl v hlavním městě. Opět mě tam vylákal chtíč prožít atmosféru metalového koncertu. Oblíbený klub Modrá Vopice hostil čtvrtý ročník fesťáku Kafest, proto jediný volný den v týdnu byl věnován mému kulturnímu obohacení. Víkendová Praha překvapila (ne)počtem živáčků. Náplavka – prázdno. Žižkov – prázdno. Vršovice – prázdno. Snad jen na hlavním nádraží s přilehlým Sherwoodským lesem, kde už chyběl pouze Robin Hood, aby bohatým bral a chudým dával, to tradičně žilo. Přitom počasí nakonec nebylo zlé. Jen po vyskočení z tramvaje číslo devět, Spojovací, kolem čtvrt na tři odpoledne, pročistil vzduch nevinný déšť.

Dřevák otevřel svoje brány ve tři. Den předtím zažil Kafest welcome party, proto bylo nejspíš skoro vše už nachystané. Hned u vstupu zaujaly skoro až divadelní kulisy, které nemohly nechat nikoho na pochybách, že den rozezní thrash metal. Ostnatý drát, venkovní i vnitřní stage ozdobená plachtami s festivalovým logem a plynovými maskami, na nichž byl přimontovaný kafemlejnek, pobavily. Tradičně areál provoněl gril. Nechyběl bohatý merch; domů se vracím nakonec s úplně jiným outfitem.

Prvních sedm kapel do desíti večer se střídalo venku a vevnitř. Poslední tři dohrávaly indoor. Po zvukové stránce měly opět výhodu ty, co hrály pod širým nebem. Ale bandám, jejichž tvorba je špinavá, to nemuselo vůbec vadit. Z vnitřní akustiky udělaly svou výhodu. Kytarovým sólům některých setů by ale více slušelo, kdyby kolík mixážního pultu udělal pohyb směr nahoru.

MURDER INC. doslova odpálili začátek. Nedávno hráli na Metal Madness v Sušici, kde neměli zrovna reprezentativní zvuk. Tentokrát vyšší liga. Vystoupení si více vychutnávam, i s novými posilami, basákem Smrťákem z LAID TO WASTE a hlavně bicmanem, protože rychleji to už vážně nešlo. Blast beatů jak při koncertě KRISIUN. Berounská sebranka byla nejextrémnější. Možná se v některých ohledech nedá ani mluvit o thrash metalu, ale o vraždě, hehe. Setík zakončila hitovkou "Agent Orange" od SODOM.

To RADIATION šli trochu jinou cestou. V thrash-deathmetalové špíně se brzy mezi stěnami Vopice začínají topit hroziči ponoření do házení hlavou. Hudba dala vzpomenout na nejstarší SEPULTURU. Zahuhlané chorobné zpěvy tomu dodávaly tu správně rouhačskou atmosféru. Sem tam z bláta vylézá melodická linka. Spokojení posluchači posléze přesunuli pozornost ven, kde LAID TO WASTE vyučovali svou bleskovou riffovačkou speed metal. Klidně bych mohl použít své chvalozpěvy z Kafestu číslo dva. Inu, některé standardy zůstávájí konstantní. V případě LTW ty nejvyšší.

Zpátky dovnitř. MAJSTER KAT jsem za poslední 3 roky slyšel potřetí, což je docela hustý, když skoro dva roky moje maličkost koncertně stagnovala. Technická hudba, thrashový kvapík, hitová hesla... Mám pocit, že by slovenská bandička lépe vynikla open-air. Tak snad příště. Setmělo se a antikrisé vylezli z děr. Poslední thrash metal venku obstarali KAAR. Další, co si drží sebou nastavenou laťku. Jako kdybych nasedl do stroje času, abych si mohl poslechnout jejich dva roky starý set. Rychlé struhadlo, punkové vyhrávky, srozumitelné české texty. Pánové moc dobře vědí o svých přednostech, a tak není důvod některé věci měnit.

Další příběh je dobrá pohádka. Velká motivace pro všechny začínající kluky a holky. Předkapela předkapel, která svou vášeň brala tak moc vážně, až se stala zlatým hřebem letošního ročníku Kafestu. FAÜST svůj zašpiněný metal, připomínající pionýry CELTIC FROST, VOIVOD či dnes celkem populární MIDNIGHT, podávají tak svěže, spontánně, až jim starší kolegové musejí závidět tu odvahu, s jakou komponují, zařezávají své nástroje a mění tempa. Komando je posilněno o jednu kytaru z ACID FORCE, která se podílela na nahrávání připravované desky. To, že do sestavy zapadla náramně, stvrdila sólíčkem v nové písničce. Navíc frontman Kryštof cedí slova přes zuby á la Martin van Drunen. Tohle chceš zažít znova! Jestli má naše malá scéna přežít, tak přesně takovou produkci, jež osloví mladé metalisty, potřebuje.

Venkovní stage zavírala odpočinková kapela TRAHIR. Výborný nápad. Člověk potřebuje jíst, utužit společenské vztahy, něco nakoupit, aby neocházel s prázdnou. Promo slibovalo šamanskou show. Velká neznámá připomínala sedmdesátkové hard and heavy, jinak řečeno BLACK SABBATH. Hlavně tedy basa nejednou vrněla v rytmech písně "Heaven and Hell". V tranzu zpívající frontman hypnotizoval posluchače. Do toho tančil se šamanskou holí. Na ní bylo peří a nějaké kožešiny. Bavilo mě, jak s ní vždycky praštil o zem, aby ji vyměnil za kytaru.

Celkem tradičně došlo uvnitř dřeváku na stolní fotbálek. Žel, potkala mne zrovna herní krize jako můj oblíbený Juventus Turín v Neapoli. Tímto se omlouvám útočnici Klárce, které jsem na moc gólů nenahrál. Gratuluji sestře Anetce a Lukášovi k zasloužené výhře, hehe.

Měl bych si nafackovat za používání slova "standard". Festival zakončuje standardně dobré trio kapel. Napřed thrash metal ohlodaný až na kost od BAJONET. Z jejich vystoupení utkví v paměti nejvíce červené světlo nebo výkřiky "Kaďák pekla" a "Thrash než chcípneš!". Následovali 1000 BOMBS, od nichž jsem možná čekal trochu pozměněný projev. Obzvlášť po zveřejnění singlu "Rise To Kill". Ten má totiž vibrace TORTURE SQUAD z Brazílie. Kafest zavírali REFORE. Naživo jsou daleko silnější než ve studiu. Pořád jde ještě o mladíky, proto mohou růst.

Deset kapel, z kterých nikdo nezahrál zle, nakonec přišlo podpořit cca 200 sthrashidel. Mohlo dorazit přece jenom o nějakou stovku více, ale mediální masáž a dlouhá hibernace vybraly svou daň. Nicméně potěšilo, kolik potkávám ještě hodně mladých lidí. Děkuju panu Kafemu, že ten thrash metal nenechá chcípnout. Renče a Lebimu zas za azyl. Bez jídla a spánku by se mně šlo v neděli do práce daleko hůře. 


Zveřejněno: 21. 09. 2021
Přečteno:
1678 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 09. 2021 08:45 napsal/a Peťan
Kafest
Byla to fajnová akce! Z kapel, u kterých jsem viděl celé nebo většinu setů, mě dle očekávání nejvíc bavily Majster Kat a Radiation. To je fakt high level československých poměrů a nový materiál od obou kapel zní vražedně! Perfektní byli LTW - delší dobu jsem je neviděl a už jsem měl strach, že hibernují víc než je zdrávo, ale jsou ve skvělý formě! Stejně tak FAUST, kterých je teď všude plno - rozhodně nejživější kapela večera. Hned při prvním songu mě polili pivem a tak jsem to sledoval z povzdálí, už jsem starej :D MURDER INC. složili dobrej reparát za Sušici, tentokrát vše ok, naopak příliš mě nebavili KAAR, kde je to tak nějak na jedno brdo... Vše ostatní jsem prokecal (Trahir mě fakt mrzí, příště!) s lidmi, které jsem dlouho neviděl a Kafemu díky za to, že tohle setkání uspořádal. Zvuk, organizace na jedničku a to včetně propiet v areálu. Já na tohle moc nejsem a nechává mě to chladným, mám raději strohé pódium, kde za kapely hovoří muzika, ale oceňuji, že si s tím dal pořadatel práci. Takže jediné, co bylo tragický a za co nemůže pořadatel, bylo jídlo. Neblahý standard Modrý Vopice. Tak doufám, že na příští, již pátý ročník, klapnou i nějaký ty zahraniční kapely! :) Díky!