Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, která vychází v září 2021 + tipy na koncerty.

Bury 

Ctib (Česká republika) – „Kampak?!“ 
Discoegopunk, Kabinet Records 
Je snad někdo, kdo by neznal Ctiba, legendární postavičku Rožnovského punkového podhoubí, který prošel kapelami jako CO-CA, TELEFON, UŠTKNI, VÝBOR VEŘEJNÉHO BLAHA či aktuálně CHOROBOPOP? Zároveň však vystupuje sólově pod vlastní přezdívkou. Ještě donedávna to byl folk punk na akustickou kytaru, ale tu před pár lety nahradily syntezátory a nové výzvy. My se 10. září konečně dočkáme debutního LP, které bude obsahovat 13 skladeb komentujících nešvary dnešní doby. Těším se! 

HAIL SPIRIT NOIR (Řecko) – „Mannequins“ 
Progressive metal, Agonia Records
10. září vyjde páté album těchto Řeků, kteří kombinují experimentální black metal a psychedelický rock. Tentokrát čerpali inspiraci v 80. letech v synthwave a sci-fi popu, takže by těch třináct skladeb mohlo klidně sloužit jako soundtrack k nějakému filmu. 

CARCASS (Velká Británie) – „Torn Arteries“ 
Death/grind, Nuclear Blast Records 
Sedmé album sedm let od předchozího „Surgical Steel“ mělo původně vyjít už v srpnu 2020, ale kvůli covidové pandemii bylo datum vydání přesunuto až na 17. září. Deset skladeb by mělo být pořád v tom jejich klasickém duchu, ale troufám si tvrdit, že sláva jejich prvních čtyř alb se konat nebude. 

ALIEN WEAPONRY (Nový Zéland) – „Tangaroa“ 
Thrash metal, Napalm Records 
Novozélandské trio, které čerpá z maorských tradic, vydá 17. září nové album. To bude obsahovat tucet řádně naštvaných metalových songů. Ostatně, samotná titulní věc pojednává o tom, jak lidstvo ničí oceány svými odpady. 

Billy Idol (Velká Británie) – „The Roadside“ EP 
Rock/punk, Dark Horse Records
Britský zpěvák Billy Idol působí na hudební scéně skoro čtyři dekády a zanedlouho oslaví 66. narozeniny, ač vypadá pořád téměř stejně. 17. září vydá nové čtyřskladbové EP. Akustická kytara, charakteristický vokál, punkový feeling. Šlape mu to pořád stejně dobře. 

A PALE HORSE NAMED DEATH (USA) – „Infernum In Terra“ 
Metal, Long Branch Records 
A PALE HORSE NAMED DEATH, ve kterých hrají i někdejší členové TYPE O NEGATIVE, chystají na 24. září vydání nového alba. To nabídne v jedenácti temných skladbách uklidnění pro duši formou mixu metalu a starého rocku. 

Tipy na koncerty:
17. 9. SEE YOU IN HELL, HOW LONG? atd., Český Těšín – Bledý úsvit 
25. 9. DEZINFEKCE, SVINĚ!, Ostrava – Gospoda 

 

Horaguru

BETWEEN THE PLANETS (Česko) – „Parallel World“
Progressive metal, vlastní náklad
Progresivní čaroděj, multiinstrumentalista a vládce mimozemských nálad, Martin Spacosh Peřina. Na začátek září by se měl každý progresivec důkladně připravit a nachystat zavazadla, bude se dlouhé hodiny, dny a možná i měsíce cestovat nekonečným vesmírem Martinových fantazií. Společně se Standou Jelínkem a kapelou ELBE nachystali jedno z nejlepších alb minulého roku, letos sám za sebe a v pořadí s třetím počinem BETWEEN THE PLANETS.

Tipy na koncerty:

4. 9. Infernal Fest, Koupaliště Na Úpě, Jaroměř
Osmý ročník tvrdě metalového festiválku, umístěného v jednom z nejkrásnějších prostředí. Zbytečné plýtvat reklamou na něco, co reklamu nepotřebuje. Jen pro pořádek jména účinkujících: GUTALAX, TORTHARRY, GRIDE, SPASM, EXORCIZPHOBIA, DIPHTERIA, REFORE, DESIRE FOR SORROW, ČLOVĚK V PLÍSNI, CROUCH.

25. 9. Nároďák Fest Covid 2020 - Memory Of Pavel Čech vol. II, Jaroměř
I u druhé pozvánky zůstáváme v Jaroměři. Šikovným organizátorům se povedl další husarský kousek a po NAPALM DEATH nebo DESTRUCTION navštíví místní historickou budovu řecká legenda ROTTING CHRIST. K sekundaci byli pozváni SHAARK, DOOMAS, DEADPOINT a DYSANGELIUM. Krásně nekřesťanský večírek.

25. 9. Brno - Melodka
Další z důkazů, že svět není úplně v pořádku. Album kapely ELBE „Eschatology“ vyšlo, odehrálo se k němu několik koncertů, získalo pár ocenění a nyní přichází ten pravý čas ho pokřtít. (úsměv) Ale vážně, důvody, proč se křtí téměř po roce, co nahrávka těší naše duše, jsou každému zřejmé a platí, že je lepší pozdě než nikdy. Další jména, sdílející pro ten večer s ELBE pódium, jsou DYING PASSION a THE SPLIT. Myslím, že zadoomanci, progresivci a milovníci vzletných nálad by o večeru pětadvacátého měli mít rozhodnuto.

 

Johan:

SKEPTICISM (Finsko) – „Companion“
Funeral doom metal, Svart Records
V ranku funerálního doom metalu patří SKEPTICISM k nejvýraznějším spolkům, které zaprodaly duši nejpomalejší muzice, jež se v metalových kruzích produkuje. Asi se nedá předpokládat, že by na šesté řadovce, jež vychází po šesti letech od předchozí, změnili styl a výraz, navíc když album „Companion“ vychází jako oslava třiceti let existence. Do ponurých, potemnělých, hypnotických i vážnohudebních tónů se bude možné zaposlouchat 24. září.

Tipy na koncerty:
1. 9. SEARCH AND DESTROY THE BAR vol. 1, Praha - Strahov 007 (SKIPLIFE, TERMINATOR X, RHIZOM FIGHTERS, VIOLENCE JUNKIE, GARBAGE FEAST)
11. 9. BUGRFEST vol. IX, Stará Ves u Rýmařova  (MALIGNANT TUMOUR, BLOODPHEMY, DYING PASSION, BLOODY OBSESSION, PAČESS...)
18. 9. Žižkův vraždící palcát, Tábor (HYPNOS, F.O.B., PANYCHIDA, DOOMAS, BLOODY OBSESSION, KATARA…)

 


Jindra

Ctib (Česko) – „Kampak?!“
Synth-punk, Kabinet Records
10. září vyjde u brněnského Kabinet Records sólová deska rožnovského patriota a punkera se zálibou v elektronice Ctiba (CO-CA, VÝBOR VEŘEJNÉHO BLAHA, TELEFON, CHOROBOPOP, vokální výpomoc u KULTRA!). Celkem 13 skladeb, z nichž pět se již objevilo na demo nahrávce v roce 2017. Sólovka se nahrávala a masterovala v Ziki Records.

IRON MAIDEN (UK) – „Senjutsu“
Heavy metal, Parlophone Records
Nedávno zveřejněný song „Writing on the Wall“ byl předzvěstí nového alba britské ikony. Bez jakýchkoliv dalších informací kapela potvrdila vydání v pořadí 17. desky. Při pohledu na obal maskota Eddieho coby naturalizovaného Japonce smutně zavzpomínám na nadčasový obal „Powerslave“ a dere se mi na mysl rčení „až se ucho (definitivně) utrhne“. 

CARCASS (UK) – „Torn Arteries“
Death metal, Nuclear Blast
Liverpoolští CARCASS jsou jedni z nejprofláklejších kapel, která si prošla jistým přerodem v rozmezí několika málo let. V počátcích britské grindcorové scény se náhle rozhodli pro přístupnější způsob melodického death metalu, čímž vytvořili tábory uvnitř fanouškovské základny. Po vydání „Swansong“ s death 'n' rollovým nádechem můžeme tvrdit, že z popela posedlých grinderů povstala jiná kapela.

HAIL SPIRIT NOIR (Řecko) – „Mannequins“ 
Sci-fi pop, Agonia Records
Řecké potemnělé slunce slaví dekádu činnosti jak jinak než albem, v jejich případě celkově pátým. Autoři hudby Haris a Sakis označují „Mannequins“ jako sci-fi pop / horror synthwave album, které postrádá metalové či rockové nástroje a může fungovat jako zvukový podkres hororových filmů z 80. let. Zatímco u debutu „Pneuma“ byly klávesy jako přidaná hodnota alba, na „Mannequins“ klávesy zcela vytěsnily kytary a po metalu ani stopa.

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA (Švédsko) – „Aeromantic II“
Hard rock / AOR, Nuclear Blast
Kapela vznikla před téměř deseti lety jako nápad přátel ze známých rockových/metalových kapel (SOILWORK, ARCH ENEMY, MEAN STREAK). S pěti alby na kontě, nespočtem živých vystoupení a kladnými ohlasy od fanoušků i médii připomínají 80. léta jako zásadní hudební periodu. Kapela uvádí: „Aeromantic II“ je o kroužení kolem zeměkoule ve stratosféře a o tom, že nikdy nechceme přistát…

Tipy na koncerty:
4. 9. Šumava Against, Sušice - Chatová osada Luh (KAOSQUAD, VOLUPTAS, VOLE, PRŮMYSLOVÁ SMRT...)


Zveřejněno: 01. 09. 2021
Přečteno:
845 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář