Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MANTHAS - Declaration Of Decadence CD 2004 - Self-release

Na nahrávku pražské death metalové kapely MANTHAS jsem byl docela zvědavý. Nikdy jsem totiž kluky neviděl hrát na živo. Vždy jsem jen v rámci toulání po Praze narazil na nějaký ten plakát, že někde hrají. Nová kapelka na poli pražského undergroundu se hned tak neutají. Někde jsem zaslechl, že Manthas jsou jakousi dvorní odpovědí na skupinu Death.

Po několika letech se mi poštěstilo vidět kapelu na koncertě v Benešově. Zde jsem také obdržel jejich debut. Koncert jsem neviděl celý, ale album jsem celé slyšel a to několikrát. Šeptanda, co se nesla vzduchem neklamala, kluci mají opravdu rádi Death. Zařadil bych jejich odpověď někam k albu ?Leprosy? a to dokonce i co se zvuku týče. Pravděpodobně to byl záměr, ale já si myslím, že to není dobrá cesta. To, co se hrálo na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století je opravdu archaické. Dnešní přístup k muzice je trochu jiný. A navíc, pro mě jsou Death jen jedni jediní. Proč tedy Manthas nejdou vlastní cestou? Kdoví, ale na druhou stranu nahrávka Declaration Of Decadence nezní zase až tak špatně. Silný potenciál se ukrývá v hráčských schopnostech všech zúčastněných, především musím vyzdvihnout velmi šikovného bubeníka. Zpěv za nimi však pokulhává s několikakilometrovým zpožděním. Zatímco v Death jsme zvyklí na určité vokální charisma, u Manthas mi to přijde jako zbytečné řvaní do prázdna. Ale abych jen nelamentoval, svým způsobem jsou Manthas sví, v jednotlivých skladbách se skrývá spousta dobrých nápadů a hráčských fíglů. Kapele nejsou cizí ani melodické linky, kterým vévodí především kytarová sekce. Jako hosté se na albu objevili törrovití bratři v triku Vlasta Henych a Ota Hereš a zařvali si v rychlejším kousku ?Kill Your Idol?, ten mi však přijde jako nejslabší zářez na fošně. Není totiž ani tak nápaditý jako další skladby. Jiné kousky jsou totiž postaveny důmyslněji. Spíš než písně očekávejte složitější kompozice s šikovnými kytarovými sóly. Album působí jako celek kompaktně a ničím zvláštním vyloženě nepřekvapí, snad jen skladba ?Yugoslavia? se dostává trošičku jinam. Hlavně, co se zvuku a tanečního rytmu týče. Popravdě řečeno, je to docela dobrý úlet. Máte-li rádi střednětempý death metal nebo kapelu Death ve svých začátcích, jsou Manthas připraveni vás bavit.

Tracklist:

  1. Death From The Jungle (Intro)
  2. Creation Of The Sorrow
  3. Floawing Lust And Blind Mentality
  4. Secret Of The Talk
  5. Let´s Start A War (Against The Communists)
  6. Mental Homicide
  7. Dismembered Toys
  8. Kill Your Idol
  9. Patterns Of Ignorance
  10. Yugoslavia
  11. Voice From The Jungle (Outros)

Band contact: manthas@seznam.cz

www.manthas.cz


Zveřejněno: 11. 09. 2005
Přečteno:
3504 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Agos | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 09. 2005 00:54 napsal/a Agos
studio
To je fakt a já bych se mel naucit lépe císt obal.
16. 09. 2005 17:21 napsal/a wayne
malá oprava
Ahoj a díky za připomínky.Jen jedna věc.Naše cd se nahrávalo v Hostivaři u Zdenka,ale nemíchalo se tam.Míchačku měl na starosti Dan Václavek ve svém studiu. Díky a ahoj W.-Manthas
13. 09. 2005 22:40 napsal/a Agos
bicí
Ja mam z te nahravky pocit, ze to Zdenek michal podle nejakych starsich Death. Pak to zni profi, ale jak jsem uz uvedl... je to archaicke a z dnesniho pohledu. Myslim si, ze i Death by sli urcite v dnesni dobe zvukove dal.
13. 09. 2005 21:34 napsal/a Ozon
bicí
Hmmm...Hele já myslel, že to nahrávali v Hostivaři. Tam by jim snad Zdeněk zvuk vymazlil ne? Asi si to budu muset ještě poslechnout...Jen si vzpomenout, kam jsem to odložil:)
13. 09. 2005 08:14 napsal/a manafob
...
hmmm souhlas s Agosem... je to trochu old school, ale ne ze by clovek z toho citil, ze to lip nejde - proste to tak melo byt...