HEIDEN – Andzjel

kniha 2021, MetalGate / Česko 

MetalGate pevně třímají v rukou prapor nejaktivnějšího českého vydavatele hudebních publikací. Po zmapování tuzemského metalu v Knihách kovu a několika biografiích (včetně jedné zahraniční) letos vyšly další dvě knihy, o nichž podává základní info tisková zpráva:

Více než 400 stran strhující historie jednoho z nejkontroverznějších metalových subžánrů nabízí kniha Black Metal: Evoluce kultu, jejímž autorem je Dayal Patterson. První dějství čtyřdílné ságy vychází v těchto dnech vůbec poprvé v českém překladu, a to díky vydavatelství MetalGate, které tak pokračuje v obohacování tuzemského knižního trhu o metalovou literaturu. A aby toho nebylo málo, jako dodatek ke zmíněné publikaci zároveň vychází od téhož autora kniha rozhovorů nazvaná Black Metal: Předehra ke kultu.

Pojďme tedy chronologicky, tudíž na  Black Metal: Evoluci kultu, knihu vskutku impozantní: formát 25 x 17,5 cm, hřbet tlustý 3 cm, 464 stran. Prostě bichle, na které zamrzí jediná záležitost – že vyšla jako brožovaná. V podstatě encyklopedie black metalu by si zasloužila vázanou obálku, nebo možná i nějakou fajnovější, např. koženou, semišovou, se zlatým tiskem. Ale to jsme opět u nákladů, které by cenu (420 Kč) vyšponovaly výrazně nahoru a možná by to nejednoho potenciálního kupce od pořízení odradilo. Takhle se objevila informace, že první vydání bylo rozebráno a plánuje se dotisk, což je jistě potěšitelný fakt, že se pořád najdou zájemci o čtivo, které není povrchní a jehož přelouskání dá celkem zabrat – jak časově, tak co se týká pozornosti, protože na četbu blackmetalové historie je potřebné soustředění. Naštěstí je kniha napsána čtivým slohem a český překlad se celkem povedl.

Jak naznačuje druhá polovina názvu – „Evoluce kultu“ – je blackmetalové dění zpracováno v časové posloupnosti od pra-blacku přes dění na severu Evropy (a samozřejmě i jinde), pronikání folku nebo industrialu do black metalu po podivnosti a post-blacky. Logicky tedy po úvodní kapitole nazvané Kořeny zla následují VENOM, MERCYFUL FATE, BATHORY, HELLHAMMER, CELTIC FROST a další průkopníci, včetně našinců MASTER´S HAMMER. Výhodou autora je, že se spoustou kapel dělal rozhovory a tudíž čerpal ze svého archivu, další komentáře pak vycucal z dobových časopisů a dokázal složit mozaiku, která je plná nejen faktů, ale i komentářů dobových nebo podaných s odstupem času. 

Asi nejzajímavější je část týkající se dění v Norsku na začátku devadesátých let, ale nejzajímavější pro toho, kdo o tehdejším dění dosud neměl detailní přehled. Blackmetalové vzedmutí kolem MAYHEM, BURZUM, EMPEROR a spol. včetně souvisejících kriminálních činů už bylo popsáno mnohokrát a porůznu podáno přímými aktéry, natočen byl i film Vládci chaosu, ale v této knize je to pečlivě shrnuto, a i když jsem mnohé četl, opět mě to bavilo a opět jsem nad tím musel kroutit hlavou… 

Asi nemá smysl v této recenzi pitvat jednotlivé kapitoly, zastavím se alespoň u třech. Ta první je pro české publikum zajímavá, protože se týká MASTER´S HAMMER. Logicky nelze čekat, že když mají BATHORY sedm stran, budou mít MASTER´S HAMMER dvakrát tolik (mají jich taky sedm), takže zase platí, že kdo se u nás o MASTER´S HAMMER intenzivně zajímá, bude toho vědět desetkrát víc, ale je určitě potěšitelné, že se česká kapela do knihy dostala. Druhá zastávka se týká BATHORY, kapitoly, která jediná mě zklamala. Je to tím, že kapelu hodnotí spíše muzikanti z jiných skupin a skoro nejsou použity citáty Quorthona, což mi přijde divné, Thomas rozhovory poskytoval a určitě by šlo něco použít. Třetí kapitola, která ne že by mi přišla špatná, ale spíš překvapivá, je ta věnovaná VON.  Sedm stran kapele, o které jsem dosud neměl tušení… možná mi to u zasvěcených přinese nálepku ignoranta. Do knihy se asi VON dostali hlavně kvůli tomu, že patřili k pionýrům v USA a zjevně i díky sympatiím, které k nim autor knihy chová. Ale z mého pohledu sedm stran o kapele s jedním demosnímkem z roku 1992 (VON jsou zařazeni mezi MASTER´S HAMMER a BEHERIT, na reunion v roce 2012 už není brán zřetel, protože kniha vyšla v roce 2013; obecně platí, že vše, co je napsáno, končí v roce 2012) a zmatečnou historií je velkorysé a podle mě zbytečné.

Zastavím se ještě u designu knihy. České vydání má odlišnou obálku od původního, možná ne tak útočnou, ale mně se grafika MetalGate líbí mnohem víc, stejně tak design stránek a použité fonty – Chymus odvedl dobrou práci. Samozřejmě použil stejné fotografie jako v originálu (některé jsou raritní, některé byly v knize zveřejněny se souhlasy protagonistů vůbec poprvé), ale rozložení na stránkách a použité fonty se mi líbí víc než v originálu (ukázky  anglické verze lze na internetu snadno dohledat). 

Co říci závěrem? Leccos bylo naznačeno, ale mělo by být zdůrazněno, že kniha je to bezesporu podařená, plná zajímavých událostí a názorů, souvislostí i střípků, které do sebe ve finále velmi dobře zapadají. Pro uctívače žánru povinná četba, která určitě doplní jejich často skvělé znalosti, pro neortodoxní metalové fanoušky zajímavé pojednání o zřejmě nejextrémnějším kovovém subžánru, pro hudební všežravce rozšíření obzorů. Doporučuji… 

  • 464 stran

http://www.metalgate.cz
 


Zveřejněno: 14. 07. 2021
Přečteno:
2142 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 07. 2021 09:18 napsal/a Coornelus
Kniha/brožura
Nemůžu říct, že by mě ten paperback vyloženě trápil, ale když jsou na výběr knihy v tomhle provedení a zároveň i v pevné vazbě, byť stojej o kilo víc, vždy vezmu tu s pevnou vazbou. Jeden příklad. Manželka se mě ptala, co to čtu, řikám jí, že čtu knihu o čertech a bubákách a ona na to, že to není knížka, že to nemá pevnou obálku :-). Jinak my chybí dočíst cca 20%. Ze začátku mě to moc nebralo, ale jak přišlo to období, který už jsem pocítil (Mayhem, Darkthrone, Gorgoroth, Cradle Of Filth...), tak mě to bavilo moc a opravdu se tam daj najít věci, které jsem myslel, že už vim všechny, obzvlášť min. po každoroční masírce v Pařátu. Jo a s těma VON, Johane, jsme na tom stejně, jsem si připadal trapně, ale dosud jsem o nich neslyšel :-))) Divný je, že tam jsou VON, ale ne třeba Immortal a Enslaved, ale nevim, no...
14. 07. 2021 07:30 napsal/a Cyberolas
Přesně tak
Nj, to je zlo Metal gate, říkají že vydávají knihy a přitom jsou to brožury. Stejné zklamání jsem měl s Dělníky kovu od stejného vydavatele.
14. 07. 2021 06:56 napsal/a Michal T.
.
Škoda té obálky...jako milovníka knih mne paperback mrzí.