Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD 2021, vlastní náklad / hard rock, heavy metal / Česko

S tvorbou karlovarské skupiny MEAT MINCER (dále MM) jsem poprvé přišel do styku někdy na podzim roku 2018 při příležitosti představení její debutové nahrávky, kterou bylo eponymní třískladbové EP. Článek jsem tehdy mimo jiné uzavřel tím, že bodově hodnotit muziku zatím nebudu a raději si počkám, až se klukům povede natočit a vydat plnohodnotný debut. A to se stalo právě letos v březnu (a nebýt současné společenské situace, dočkali bychom se dle informací samotné kapely prakticky ještě o rok dříve), kdy MM přišli se svým novým CD, jemuž dali do vínku název „Nechtěné dědictví“. Jen pro pořádek uvedu, že v mezidobí mezi oběma nahrávkami došlo v sestavě karlovarských k drobným personálním změnám, když se vyměnil basák a svou kytarovou sekci skupina zredukovala ze tří na dva nástroje, takže momentálně funguje jako pětice.

Aktuální album obsahuje dohromady celkem 10 písní, včetně jednoho bonusu, jímž je anglická verze jinak v pořadí druhého songu „Zázrak“, který pod názvem „Dead Leaves“ celou kolekci uzavírá. Po hudební stránce MM řekl bych pokračují v linii, kterou vytyčili už zmiňovaným „ípkem“, to znamená, že ve své tvorbě sází především na heavymetalové a hardrockové prvky, posazené do přímočarých, snadno zapamatovatelných melodií, které dělají jejich muziku pro posluchače zcela srozumitelnou a jasnou. Většina materiálu se odehrává v rychlejším tempu a velmi příjemně plyne, objevují se však i pomalejší pasáže, v nichž však skupina podle mě trochu nepatřičně sklouzává takřka až někam ke klasické venkovské tancovačce, což zbytečně rozmělňuje její potenciál jako metalové party. Co mi přijde jako slabina, to jsou některé texty, respektive jejich části, které mě místy opravdu trošku tahají za uši, pro ilustraci bych jmenoval jeden příklad za všechny, a to úvodní „Noční klid“, který naprosto kazí můj celkový dojem z této skladby. A stejně, jako v předchozí recenzi, tak i v této musím uvést, že bych uvítal pestřejší vokální linky, jelikož v tomto provedení mi zpěv přijde až příliš jednotvárný a vůči hudbě ne vždy v úplně adekvátní poloze.

Stejně jako na prvním EP se MM pro nahrání (to proběhlo již v únoru 2020) svých písní rozhodli využít služeb Martina Hollandra (studio HollySound Nymburk), který se tentokrát postaral o kompletní zvukovou podobu alba a spolu se členy kapely se podílel i na jeho produkci. K výslednému soundu žádné připomínky nemám, je opravdu velmi vydařený a bez problémů pasuje k prezentované hudbě.

CD vyšlo jako jednoduchý digipack s bookletem obsahujícím i veškeré texty, na nichž mají zásadní podíl kytarista a zpěvák Standa a bubeník Martin. Grafická podoba je dílem Jiřího Fröhlicha, který na titulní stranu vytvořil výrazný motiv zcela zapadající do dlouhodobého konceptu, jímž se skupina po výtvarné stránce prezentuje.

Ve finále vidím (tedy spíše slyším) MEAT MINCER jako solidní nadprůměr, sice jsou na desce části, které bych určitě posunul výše, ale žel jsou zde i pasáže, které to zase táhnou níže, takže celkově je to u mě za šestku.

Seznam skladeb:

  1. Noční klid
  2. Zázrak
  3. Všudybyl
  4. To svý si nech
  5. Svoboda nebo mříž
  6. Ďábel v mý hlavě
  7. Nechtěné dědictví
  8. Černej Petr
  9. Vzpominej
  10. Dead Leaves (bonus)

Čas: 45:03

Sestava:

  • Pavel Masák – zpěv
  • Standa Švarc – kytara, zpěv
  • Michal Pugner – kytara
  • Radovan Herout – basa
  • Martin Sova – bicí
     

Web


Zveřejněno: 26. 05. 2021
Přečteno:
1030 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 05. 2021 14:15 napsal/a Lukáš Ústí
Mám doma
Cd jsem si objednal cca před měsícem a potěšilo. Grafické zpracování mě potěšilo, zvuk je parádní a skladby mě baví až na jeden kousek. Mladá krev na české rockové scéně která potěší a rád je uvidím někde na koncertě