Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

3CD+DVD 2021, Mystic Productions / thrash metal / Česko

O tom, zda má smysl znovu nahrávat staré skladby nebo dokonce alba, se vedou různé polemiky; z mého pohledu to smysl v 90 % nemá. Nezajímají mě znovu nahrané legendární desky, protože je mám zafixované v původním znění, vadí mi i remastrované verze (ze stejného důvodu). Ale sem tam se výjimka najde, ať už v podobě bonusu na nějakém albu, nebo když původní nahrávka trpěla mizerným zvukem – což je případ „nového“ alba KRABATHORU. Slovo „nového“ logicky v uvozovkách, protože se jedná o návrat o třicet let dozadu, do roku 1988, kdy KRABATOR (bez H) nahrál tři dema, jež patří do zlatého fondu tuzemského extrémního metalu. I když ke zlatu jim jedna podstatná záležitost chybí – kvalitní zvuk. Nahrávání tehdy probíhalo v provizorních podmínkách a na zvuku se to podepsalo výrazněji než na demáčích souputníků, což ostatně Bruno v bookletu velkoryse pojatého kompletu tří CD a jednoho DVD zmiňuje. Opětovné nahrání starých fláků má tedy s ohledem na uvedené smysl, on to už dříve potvrdil zájem o předchozí návraty v podobě „Mortal Memories“ nebo zařazené další rané skladby na novějších albech. V minulosti z třiadvaceti osmdesátkových songů došlo na pět kousků, jmenovitě „Imperator“ (v angličtině na albu „Lies“), „Dech smrti“, „Běsnící válka“ a „Apocrypha“ (v angličtině na albu „Mortal Memories“) a „Totální destrukce“ (v angličtině jako bonus na LP „Orthodox“). Čeština pak zazněla na turné KRABATHORU v roce 2015, kdy se několik prastarých songů řvalo v mateřském jazyce a následně objevilo na živáku z Uherského Hradiště  („Imperátor“, „Běsnící válka“ a „Totální destrukce“, všechny v češtině). Možná právě tehdy se v hlavách hlavních protagonistů vylíhla myšlenka na zvěčnění legendárních kousků v kvalitním zvukovém hávu. 

K tomu došlo v roce 2018, ve studiu Shaark, kde byla nahrána většina nástrojů, další později v USA (logicky Christopherovy party) a jiných studiích v ČR (někteří hosté). Když jsem nakousl hosty, tak těch se na albu podílela celá řada – bývalí členové KRABAT(H)ORU i kamarádi z jiných kapel. Nahráno bylo šestnáct položek, takže valná většina demomateriálu, majitelé prvních „Mortal Memories“ asi ocení, že když už něco chybí, tak právě tam zařazené věci, majitelé živáku z Uherského Hradiště z roku 2015 pak ocení, že když už něco chybí, tak právě tam zařazené věci. Co naopak nechybí nikde, je „Imperátor“. (úsměv) Toho je možné poslechnout v angličtině, v češtině live i studiově na aktuálním kompletu a je to určitě dobře, protože „Imperátor“ je prostě hit jako bič. 

Ono sousloví „hit jako bič“ ale platí na valnou většinu materiálu. Je evidentní, že osmnáctiletí mládežníci tehdy napsali chytlavé skladby plné dobrých nápadů, které nezestárly a fungují dodnes. Docela by mě zajímalo, jak by „Demonizer / Mortal Memories II“ hodnotili dnešní mladí fanoušci thrash metalu, kteří neznají původní verze, ale to se asi nedozvím, protože pokud dnes thrash metalu holdují, „vzdělání“ si asi doplnili. Z mého pohledu se skladby ctící původního ducha povedly parádně. Nebudu je tady pitvat jednu po druhé, ale zmíním éru 10/1988, kdy vznikl podle mě nejlepší ze tří demosnímků – „Diverzní jednotka“, „Zákeřný válečník“, „Tajemství hřbitova“, „Posmrtná vina“ a „Znamení zla“ pro mě představují vrchol „Demonizera“, k nim pak ještě řadím devastující „Brutální smrt“. Riffy, melodie, sóla, refrény, ústřední motivy… nic nezestárlo, i když samozřejmě nové aranže taky udělaly své. Ale pořád je to z nějakých devadesáti procent postavené na původních základech.

V „Tajemství hřbitova“ se k mikrofonu postavil Vlasta Henych a musím vyseknout poklonu, skvělá volba, jeho  čistější zpěv (oproti Brunovi a Chrisovi) do pomalejší a skvělým sólem ozdobené tryzny parádně zapadl. Když jsem u zpěvu, tak jedinou kaňku nacházím ve skladbě „Flašinet“, kde občas Christopher nějaká slova jakoby drmolil, hlasitost jeho zpěvu kolísá a nějaké slabiky jsou úplně ztracené. Obecně je Chrisův vokál o něco méně přesvědčivý než Brunův, což je samozřejmě dáno tím, že Bruno je stále aktivní a hlasivky má trénované, Chris je po letech obrousil na reunionových koncertech, ale ani na nich to nebylo stoprocentní. Stoprocentně naopak funguje mluvený duet Chrise a Big Bosse v „Hořícím kostele“, stejně tak Kolinsův zpěv ve „Zlobě“, která zní díky jeho angažmá jako flák od DEBUSTROLU. (úsměv) A ještě k Chrisovi; jeho vklad je asi menší, než by se dalo čekat, v řadě skladeb nahrál kytaru Bruno, ale důvody jsou zřejmé – Christopher žije dlouhé roky v USA, a tak nemohl s ostatními zkoušet ani nahrávat.

Zvuk nahrávky se možná stane tématem diskuzí, protože je vypulírovaný a nabuzený – a podle mě by trocha špíny neuškodila. Hlavně bicí zní až moc „digitálně“, nebo jak to lépe vyjádřit, tady bych malinko moderny ubral, jinak ale samozřejmě převládá spokojenost, že jsou hlavně kytary pěkně nabroušené a sóla parádně slyšet, o absenci chyb, které na demáčích nahrávaných živě samozřejmě nechyběly, asi netřeba více psát.

Komplet obsahuje další tři nosiče, na dvou CD jsou všechna tři dema z roku 1988, takže má každý možnost srovnání. Na DVD je známý koncert z Death Metal Session a méně známé vystoupení v brněnské části Tuřany, v obou případech s mizerným zvukem i obrazem, ale nejde o nic jiného než dokument o tom, jak tehdy vypadaly koncerty. Následují dvě lyric videa, v obou případech se jedná o zvuk nových verzí, v prvním případě jsou obrázky koláží z pravěku a ze současného obalu, v druhém z živých vystoupení. I když to není nic extrovního, pochvalu zaslouží už to, že si někdo dal tu práci a v případě „Posmrtné viny“ si pohrál s postupným sázením textu skladby. 

Co zaslouží megapochvalu, je obal. 10stránkový digipack + 28stránkový booklet, graficky parádní práce, k tomu všechny texty, spousta fotek z minulosti i současnosti, informace o všech třech demosnímcích, takhle to má vypadat. Zamrzí nějaké drobné chybky – chybějící písmeno (v názvu skladby „Imperátor“), Kolinss je psaný s jedním i dvěma s, sem tam nějaký typografický omyl (trojtečky, mezery), ale to jsou jen malé pihy na velké kráse.  

„Demonizer“: 8/10
„Dema 1988“: Nebodováno 
DVD: Nebodováno

Seznam skladeb:

  • CD1 Demonizer / Mortal Memories II
  1. Intro   
  2. Šílenec
  3. Imperátor  
  4. Flašinet
  5. Krutý déšť 
  6. Poslední zvon
  7. Podřezaný pes
  8. Diverzní jednotka  
  9. Zákeřný válečník  
  10. Tajemství hřbitova   
  11. Posmrtná vina  
  12. Znamení zla  
  13. Mučení v ohni
  14. Hořící kostel  
  15. Brutální smrt  
  16. Zloba  
  17. In Memoriam
  • CD2 Breath Of Death (demo 8/1988)
  1. Intro
  2. Imperátor
  3. Dech smrti
  4. Krutý déšť
  5. Boj se smrtí
  6. Šílenec
  7. Flašinet
  8. Poslední zvon
  9. Pes           
  • CD3 Total Destruction (demo 10/1988) & Brutal Death (demo 12/1988)   
  1. Diverzní jednotka     
  2. Totální destrukce
  3. Zákeřný válečník
  4. Divný císař
  5. Tajemství hřbitova
  6. Běsnící válka
  7. Posmrtná vina
  8. Znamení zla
  9. In Memoriam    
  10. Mučení v ohni
  11. Apocrypha
  12. Hořící kostel
  13. Brutální smrt
  14. Zloba
  15. Memory          
  • DVD Death Metal Session 1-6 (video 17. 11. 1988) & Brno Tuřany 7-10 (video 29. 9. 1989) & 2x lyric video 11-12
  1. Diverzní jednotka
  2. Totální destrukce
  3. Tajemství hřbitova
  4. Dech smrti
  5. Znamení zla
  6. Běsnící válka
  7. Intro
  8. Apocrypha
  9. Dech smrti
  10. Totální destrukce
  11. Posmrtná vina (lyric video)
  12. Brutální smrt (lyric video)

Čas: 62:55 + 40:15 + 61:31 + cca 50 min.

Sestava:

  • Christopher – zpěv, sólová kytara
  • Bruno – zpěv, kytary, baskytara
  • Pegas – bicí 

Hosté:
Bája, Necron, Hire, Trachta, Kopec, Romek, Martin Štědroň, Henych, Vlasa, Igorr, Big Boss, Kolinss

YouTube

Facebook HYPNOS


 


Zveřejněno: 14. 05. 2021
Přečteno:
2321 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 05. 2021 23:37 napsal/a 4H
Ach jo...
...na cestě taky.
14. 05. 2021 21:04 napsal/a Coornelus
Ach jo taky...
Horo, ten starej rošťák namlsal i mě, ale ještě zkoušim odolat. Něco ve stylu; nemusím mít doma všechno.
14. 05. 2021 16:33 napsal/a Horaguru
Ach jo...
Ať mi někdo tvrdí, že recenze nemají smysl, na mne teda fungují skvěle... Dumám si, jestli má cenu investovat těžce vydělaný peníz, do praletého materiálu s novou fasádou a prásk, Johanova recenze. Takže zásilka na cestě a doma tuším problémy, jsem úplně bez vůle, ach ty Johane jeden.