Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

CD 2020, Haarbn Productions / melodický death metal / Rusko

Ruská firma Haarbn Productions má portfolio kapel působících převážněna východ od naší země (výjimky potvrzují pravidlo), nebo, přesněji řečeno, které se nesou převážně v death-blackmetalovém ranku a přimíchávají (blízko)východní folkové motivy. Tak to vnímám po zhlédnutí její vydavatelské činnosti, kterou potvrzují i mnou nebo kolegy recenzované nahrávky. A k těmto nahrávkám přistupuji tak trochu opatrně, protože pokud je oněch orientálních prvků přespříliš, tak na sto procent vím, že zmiňovaná kapela mi do uší moc nepoleze. Ale opět – výjimky potvrzují pravidlo.

ARS NOCTURNA působí na scéně od roku 2013 a na kontě mají dvě řadové alba: „Epsilon" z roku 2018 a „Nyarlathotep" z roku loňského, o kterém se pokusím trochu rozepsat. Loni vydali i pětiskladbové EP „Exodus". Ještě pro pořádek doplním působiště egyptologů (viz foto), kterým je Stavropol na Kavkaze, samozřejmě v Rusku. Mimochodem v rodném městě Michaila Gorbačova, které bylo založeno v 18. století knížetem Potěmkinem. A jen doufám, že ARS NOCTURNA nebude jen z přední strany na pohled krásná výstavná vesnice.

Po textové stránce kapela čerpá z mytologie, ocultismu, egyptologie a z díla H. P. Lovecrafta, o čemž svědčí i mystická postava z jeho děl „Nyarlathotep". Hned v úvodu album v dobrém slova smyslu překvapí mohutným a melodickým rozjezdem písně „Broken" a docela překvapivě i ruštinou (jak jinak) s hrubým nakřáplým, ale čitelným vokálem. Album je celé, díky ruštině, chytlavě „zpěvnější" a melodičtější, byť je v rámci deathmetalového žánru patřičně tvrdé. Nakonec, jak už z toho vyplývá, až tak mně ruština nevadí. Ale není tomu vždy, nějak mi nelezou do uši refrény (slova), které mi občas připadají jako dětské říkanky. Možná je to kvůli intonaci a známým frázím ze školy s povinnou ruštinou (nic pro mladší ročníky (úsměv)):
„Солнце закрылось среди облаков"
překlad:
Slunce se schovalo mezi mraky
nebo z jiné skladby:
„Когда скроются лучи,
Солнце сменит свет Луны"

překlad:
Když se paprsky skryjí,
Slunce se změní za svit Měsíce

Na celém albu jsou neobvyklým způsobem povytaženy basy, mající hluboký valivý zvuk, což je docela nepříjemné při poslechu (hlavně se sluchátky), byť ostatní nástroje jsou (i přesto) přehledné. Je zajímavé, že když v uspěchané skladbě „Osiris" vyjede na povrch kytarové sólo, tak basa (rytmika) kytaru svým tepajícím rytmem vkusně doplní. Dusající rytmus pročísne folková „exhibice"... ne, nezapomnělo se na ni. (úsměv) Zrovna ve zmiňované skladbě je toho více. A v úvodní písni na orientální motivy taky natrefíme, byť v menší míře. Nicméně vcelku to beru jako takové obohacení, i když se mi tyto motivy v poslední době docela přejídají. V průběhu alba se sem tam objeví preludium na spinet, který je nejzřetelnějším nemetalovým nástrojem. 

Album se díky půlhodinové délce nepřejí, v pohodě se dá protočit i víckrát za sebou. Respektive půlhodinová cesta do práce uteče na dálnici přijatelně a zpátky domů jakbysmet. Ale mám takové obavy, že po recenzi alba „Nyarlathotep", které ničím obzvlášť nevybočuje nad produkcí obdobných kapel, CD uložím k příslušným kotoučkům a nechám jej odpočívat – možná do doby než ARS NOCTURNA udělá další řadovku. Abych nezapomněl, tak CD obsahuje pěkný desetistránkový booklet, který má vše, co má mít, s jednou fotkou koncertní na jedné a texty na druhé stránce. A zakončím to bonmotem jako ze současné doby: Z tohoto zboží kdovíjaký výbuch nebude, ale určitě minimálně někoho zaujme. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Broken
  2. Apophis
  3. Sancti Bestia
  4. Ajattara
  5. Terror
  6. Akhenaten
  7. Osiris
  8. Sine Te

Čas: 35:33

Sestava: 

  • Maxim Spassky - zpěv
  • Georgy Voloshin - kytara
  • Maxim Ermilov - kytara
  • Sergey Gavrilyuk - basa
  • Ivan Volkov - bicí

Bandcamp
 


Zveřejněno: 05. 05. 2021
Přečteno:
730 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář