Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP 2021, PHR Records / punk rock / Česko

Zhruba rok po vydání alba k dvacetinám se THE FIALKY na gramofony vrací, tentokrát s reedicí druhého řadového alba „Šance“ (2008). O vydání se opět postaral Papagáj, který v případě téhle punkrockové kapely pravidelně neváhá sáhnout hlouběji do kapsy, a tak vyexpedovat produkt, který prostě chcete držet v rukou. Ona totiž není reedice jako reedice. Někdo vezme starý motiv obalu a nahrávku pleskne na desku, další si dá práci s výpravným bookletem a třetí k druhé verzi ještě přidá něco navrch – a přesně třetí postup zvolil Pavel a kromě růžového vinylu a rozkládacího vnitřňáku nechal k desce vytisknout i bulvární noviny připomínající Blesk (nebo něco takového). Noviny jsou plné vtipných krátkých článků a fotek, nic velkomyslného (spíše je to slabomyslné – úsměv), ale potěší ta práce navíc. Vnitřní příloha obsahuje texty, dobové fotky, původní informace a navíc i útržky z tehdejších rozhovorů. V tomto směru prvotřídní práce.

Co se týká hudební náplně, tak THE FIALKY od začátku existence do dnešních dnů hrají punk rock model 77. Žádný odklon, žádné experimenty, jen občasná zpestření v podobě kláves nebo na „Šanci“ cella, melodické skladby a texty o punku, holkách, kamarádství, alkoholu a dalších radovánkách. Pokud vás uvedená témata neoslovují, nechte ležet, pokud si občas chcete vyčistit hlavu, nic neřešit a jen tak oddychovat, dejte „Šanci“ šanci. 

Album obsahuje čtrnáct skladeb, přičemž původní vydání jich mělo o jednu méně – reedice je vylepšena bonusem v podobě coveru RAMONES, který album logicky uzavírá. Otvírákem jsou „Černý ovce“, v nichž se jako hlavní pěvec představuje Tom, který nahradil Kečupa, jemuž hulákání omezila nemoc hlasivek. Tom dává vokály s přehledem, možná i přesvědčivěji než Kečup, který si ale taky sem tam k mikrofonu stoupl, ve sborech se zapojili všichni plus hosté. A sborových zpěvů je hodně, refrény snad pokaždé zpívá více lidí. 

Rozjezd alba je vcelku vlažný, s druhým „Pogem“ se lehce přitvrzuje a zrychluje, není divu, že song vydržel v koncertním programu dodnes; refrén stačí slyšet jednou a je v hlavě. Podobně je to s melodicky slušně vybavenou písničkou „Počernice boys“, což je asi nejchytlavější věc alba. Následující „Punk rock“ je volnější, ale i tady platí, že je to v podstatě hitovka. Uvedené čtyři kusy ostatně kapela zařadila i na best of album k patnácti letům existence – a když poslouchám následující „Je to pryč“, chápu proč – protože jsou povedenější než další položky. Právě v páté skladbě trhá uši refrén, do kterého se zapojili hosté a moc jim to nejde. Ani „Tenisky“ mi nepřijdou jako extra pecka, klasický punk rock ve středním tempu, s refrénem takřka vlezlým, ale když zazní klavír, dá se to brát jako příjemné oživení.

Odrhovačky obsahuje i strana B, některé mají potenciál silnější (rozverná „Singl“ s hvízdáním, „Tvůj život song“, sem tam do reggae hozená „Je víkend“), některé slabší („Podle jejich pravidel“ s protivně halekaným „óóóóoooóó“, „Rum a kola“ s podobně vyznívajícím „ou ou ou“). Titulní písnička, která původní vydání uzavírala, je ozdobena tóny vkusně zakomponovaného cella. O tom, že RAMONES patří mezi velké oblíbence FIALEK a inspirační zdroj, není třeba debatovat, zařazení jejich „I Need Your Love“ z alba „Subterranean Jungle“ (1983) má logiku, jde o podobně melodickou a chytlavou skladbu. V podání THE FIALKY je pojatá jako pocta legendě, tudíž s hudbou se příliš neexperimentuje, ale text je v češtině a z origoše je využitý jen refrén.

S texty je to taková houpačka, tu se člověk pousměje („začali jsme si spolu, můžou to bejt tak tři měsíce, tys zjistila o mě, že sem vůl a já o tobě, že si slepice“), tu si řekne OK, pánové se chtěli vyblbnout, někde to ale drhne, a to nemyslím jen po literární stránce, ale i po obsahové. Taková ta moudra o síle party, o punkové rebelii apod. mi přijdou dost laciná, i když FIALKY se těchto témat drží zuby nehty od vzniku dodnes. Slabinou je důraz na rýmování takřka za každou cenu, výjimkou není ani Cimrmanův absolutní rým („kapely už hrajou ty největší pecky a my tu sedíme jako dvě pecky“), ale při poslechu to vlastně neruší a do muziky, která má jediný cíl – pobavit pankáče, kteří nehýří aktivismem a nechtějí řešit problémy soudobého světa –, zapadá.

Ke kladům nahrávky patří zvuk, který se pořizoval v 3bees studiu v Praze a Honza Balcar s pomocí Šablonky odvedl standardně dobrou práci, jak je u FIALEK ostatně zvykem – za investici do zvuku od počátku své hudební dráhy zaslouží kapela pochvalu. Za tuto reedici ji pak zaslouží vydavatel, na vinylu vyšla „Šance“ poprvé a rovnou v lukrativním balení. Fanoušci alba a kapely obecně by neměli váhat.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Černý ovce
  2. Pogo
  3. Počernice boys
  4. Punk rock
  5. Je to pryč
  6. Přátelé
  7. Tenisky
  • Strana B
  1. Podle jejich pravidel
  2. Singl
  3. Tvůj život song
  4. Je víkend
  5. Rum a kola
  6. Šance
  7. I Need Your Love (cover RAMONES)

Čas: cca 40 min.

Hlavní hvězdy večera:

  • Tomáš Tom Calda – hlas, bicí
  • Jan Kečup Dvornák – hlas, kytara
  • Ota Otokára Černohous – basa, sbor
  • Marcel Green Janeček – sbor

Vedlejší hvězdičky večírku:

  • Rosťa Koňařík – klavír, klávesy
  • Gábina Benešová – cello 
  • Daniel Danny Šedivý, Radek Šedivý, Aneta Caldová, Petra Konvičková – sbor 

Bandzone
Facebook

www.phr.cz


Zveřejněno: 22. 04. 2021
Přečteno:
1002 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 04. 2021 00:17 napsal/a Ghoul
Běžte do prdele s punkem.