Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD/LP 2021, Slovak Metal Army / deathcore / Česko

ANIME TORMENT mají velký kus cesty za sebou, a to nejen věkem, který čítá 13. rok existenční. Koncerty sice delší dobu neprobíhají, ale v předchozích letech koncertní činnosti málokde pohledám kapelu, která stihne do roka tolik vystoupení, kolik je týdnů. Sic trochu přeháním, ale číslo 40 určitě nebude nadnesené, přičemž Litoměřičtí stihli podium zneuctít nejen v kdejakém klubu, ale i na různých festivalech a nejen u nás... Osobně jsem je viděl třikrát. Poprvé v roce 2013 na semifinále MetalGate Massacre v klubu Matrix (Storm) v Praze a potom na festivalu v Týnci nad Labem (2017 a 2020). Na žádném koncertu mě nikdy neoslovili tak, abych byl z jejich vystoupení odrovnaný, natož jejich příznivcem. Paradoxně však jejich tvorbu znám a již při prvním koncertu jsem tvrdil, že mě oslovují mnohem víc na studiové nahrávce než live. Při druhém setkání jsem víceméně jejich set nechal ladem. V reportu na loňský koncert jsem napsal: „... i dnes jsem se na vlně těchto metalistů nevezl... Ale musím uznat, že jím to perfektně šlapalo.“

Při příležitosti recenze současné nahrávky jsem se podíval na minulé a možná jsem se dopátral k  jádru pudla. Debut „Deatwish" (2012) se mně jevil jako nepropustná (basová) hradba s dominantním řvoucím vokálem, přes kterou se ven dostávaly upozaděné kytarové motivy, které však byly předzvěstí něčeho zajímavého do budoucna. Na „Afterlife" (2017) se hlukový marast dostal do roviny a vytvořil temnou auru s groove feelingem. Jenže u nahrávky jsem začal postrádat nějakou nápaditost, progresivitu, která měla jakési kontury na prvním albu a tím pádem tuto desku vnímám jako průměrný death metal s různými žánrovými (melodickými) odskoky. A tak nějak obdobně to vnímám i na koncertech. Průměrná hudba vyrovnávaná živelnou energií.

„Void Terror" je čerstvá nahrávka, kterou ANIME TORMENT vydali u Slovak Metal Army. Nahrávání probíhalo v Jeníkově ve studiu Babylon Studios a zajímavý artwork bookletu digipacku vytvořili Erskine Designs. Byť třipanelový obal vypadá stroze, nic na něm nechybí a mně se takto vydané CD zamlouvá. Jen texty nadatlované velkým písmem v řádcích za sebou mému oku nesedí, ale to se poddá...

Již úvodní skladba „Easy Prey" novinkového EP je poslechově o poznání na jiné úrovni než předchozí nahrávky. Možná bych se nebál tvrdit, že z alb „Deatwish" a „Afterlife" vytáhli ANIME TORMENT jen to nejlepší a vytvořili přijatelný hudební koktejl. Temná aura s výrazným groove feelingem zůstala a naopak do latě se srovnaly kytary, které opět chrlí nápady. A tak tomu je na celé nahrávce. ANIME TORMENT mají každou skladbu rozpoznatelnou, každou něčím ozvláštněnou. Již jednička má abrazivní (grindcorový) ksicht jako hrubá zrnitost smirku a kytara, co pronikne v mezičasech na povrch, mrazí. Titulní „Void Terror" připomíná valivý buldozer. Určitě zaujmou deathmetalové prvky severského střihu a kombinace dvou vokálních poloh, growlující a výše položené štěkavé. Trojka „Lure" je opět smrtící řežba s velmi znatelnými prvky grindcore, hlavně po vokální stránce, kde je kombinace zmiňovaných vokálů a v úvodu skladby i pig squealu. S „Witching Hour" nastupuje potemnělý výraz jinak deathcorově nabitý zajímavou kytarovou melodií. Hřmotná „Veil of Darkness" je živelná deathmetalová rubanice. A vlastně ke konci se ozývá i nějaký breakdown, které jsou na albu v menší míře, než bych možná čekal. Kupodivu mnou nenáviděné držkopády zde nepostrádám. (úsměv) „Midnight Ritual" utíká hbitě a zdárně ke konci alba, do popředí se dostávají akčně bicí, které by mohly být o píď na celé nahrávce výraznější, i když v úvodní skladbě jsou také pěkně úderné a pevné v kramflecích. Po vokální stránce se poslední skladba drží v hrubém, ale volnějším tempu.

Moderně znějící a nápaditá nahrávka, zajímavé melodické motivy a kratší stopáž dělá z alba slušný prodejní artikl (jestli se to v současnosti může tak nazvat). „Void Terror" je dobrý materiál, který bude mít s akční kapelou ANIME TORMENT na koncertech slušné grády. Jsem zvědav na jejich vystoupení a možná přehodnotím v budoucnu i názor. Závěrem jen dodám, že kromě downloadu / digitálního poslechu si můžete album pořídit na CD a samozřejmě i na 12" vinylu, který byl vydán v limitce 100 kusů.

Seznam skladeb:

  1. Easy Prey
  2. Void Terror
  3. Lure
  4. Witching Hour
  5. Veil of Darkness (bonus track)
  6. Midnight Ritual (bonus track)

Čas: 21:00

Sestava: 

  • Ondřej Svoboda - zpěv
  • Michal Beran - kytara
  • Jiří Czeller - kytara
  • Karel Košík - basa
  • Michal Nepustil - bicí

Bandcamp
Facebook
 


Zveřejněno: 19. 04. 2021
Přečteno:
1393 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář