Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Interitus, Zavřít, Like Fool, Hazydecay, Snail, Paradox, Törr, Pangea, Debustrol, Alkehol

Podivné léto, které nevykázalo příliš teplých dní a zkazilo svou vláhou spoustu festivalů, se na poslední víkend trochu umoudřilo a schválilo nám trochu sluníčka. Krásný sobotní den vzýval i nádherný areál pod zříceninou Vlčtejn, který připomínal takové malé letní kino zasazené mezi stromy na okraji lesa. Jedinou nevýhodou areálu je, že má příliš malé pódium a i pař plácek před ním není příliš veliký což zvláště při hlavních kapelách způsobovalo mačkací problém. Ale o tom až posléze.

Ještě než jsem se stačil rozkoukat, tak to do nás pěkně zhusta naprali skoro domácí Interitus. Za toto léto toho odehráli více než dost a na jejich výkonu je to znát. Interitus skvěle reprezentuje svou novinku Frozen Darkness. Z pódia je cítit sehranost a sebevědomí (možná někdy až moc velké). Interitus udělal za tento rok skutečně veliký krok vpřed, ale mě si nezískal. Nevím co, ale něco mi prostě nesedí. Nevím co to je, nevím jak to definovat. Pocit z této kapely je prostě rozporuplný. Střídá se ve mně horká a studená, černá a bílá a nevím co si mám vybrat. Ovšem praktickým faktem je, že to kapele šlape a to se jí musí nechat. Na začátek festivalu nemohla být zvolena lepší skupina.

Po Interitusu už se začalo soutěžit. Takže do  finále České rockové ligy se probojovaly skupiny: Zavřít, Like Fool, Hazydecay a Snail. Jako první se do toho opřeli kluci ze Zavřít.

Finále patřilo výhradně hardcorovým kapelám, což byla pro mě trošku škoda, protože jsem se nemohl těšit na něco co by mě skutečně zajímalo. Kromě Like Fool jsem neznal žádnou kapelu, tak jsem byl zvědav, jestli mě něco překvapí.

Zavřít mě rozhodně nepřekvapili. Nevím jak moc je HC scéna silná, ale myslím si, že se dá v Čechách najít více takovýchto kapel, protože tohle je normální průměr. Mám pocit, že už jsem něco podobného slyšel několikrát a právě ve finále CZ ligy bych čekal něco více zajímavějšího. Ne že by kluci hráli špatně,ale na finále to chce skutečně více. 

Like Fool byl už trošku větší odvar, ale platí totéž co u skupiny Zavřít. U obou kapel mi z nějakého důvodu neseděl zpěv. Možná to bylo tou češtinou, možná barvou hlasu. Opět to nedokážu definovat. Prostě mi to nesedělo. Like Fool hráli sice odevzdaně, ale ne příliš přesvědčivě. Opět to samé resumé ? dobrá kapela, ale ne na finále.

To Hazydecay už bylo o něčem jiném. Pro mě první překvapení večera. Hlavně spásná angličtina a konečně pořádný vokál. Ačkoliv ten občas ulít, ale i to patří k živému vystoupení a z celkového dojmu to pranic neubírá. Tahle kapela musí vyhrát! Přesnost (až na ty občasné úlety zpěváka), preciznost a hlavně nápaditost s jakou si podává ruku tato smečka je vskutku obdivuhodná. Jen tak dál! Jsem skutečně nadšen. A se mnou i spousta fanoušků pod pódiem. Konečně zajímavá kapela hodná finále.

Poslední soutěžící Snail měli těžkou pozici a podle mě jí po Hezydecay nedobyli. Ovšem bylo vidět, že skupina je z Nepomuku a tak se svého ovace přece jen dočkala. Snail nazvali svůj styl jako nepomucký metal, ale co se týče originality hudby, tak tam je to hodně na čtýru. Nemastný, neslaný?prostě takový mišmaš všeho a ničeho.  Kluci mají zcela rozhodně potenciál větší kapely, ale podle mě ještě ne dost zralý.

A jé? Zábavovka Paradox. No tak z téhle kapely jsem byl mimo už loni a i letos mi vykouzlili notně nostalgický úsměv na tváři. Jestliže jsem v předchozích kapelách hledal nějakou originalitu a byl jsem na ně moc přísný, tak se jim omlouvám, protože s Paradoxem jde veškerá soudnost stranou. Tím myslím hlavně soudnost účinkujících. Přemýšlím jak je možné, že tyto kapely ještě nevymřely. Proč mají tak stupidní texty? Proč tady vlastně hrají. Proč kurví písničky od jiných interpretů například od Bon Jovi. No to bych se z toho pos? Sorry, ale tohle se opravdu nedá. Tohle hrály už kapely v osmdesátým pátým a byli s tím trapný.

Trochu se začíná blýskat na lepší časy s kapelou Törr. Od této grupy už vím co mám čekat a už předem vím, že nebudu zklamaný a to se potvrdilo. Törr už sice není to co býval, ale na druhou stranu buďme rádi, že zase není to co býval před pěti lety. Kapela šla s novou deskou Made In Hell nahoru a nasadila si svůj dávno ztracený ksicht. Sice trochu pochroumaný, ale přesto stále dobrý. Lidi namačkaní pod pódiem se výborně baví a areál s příchodem večera ožívá.

Po Törru se na jeviště přiřítila Pangea a ta se stala mým druhým překvapením. Kapelu jsem slyšel naposledy loni právě při finále rockové ligy, které také vyhrála. Od té doby šla skupina hodně nahoru. Vystoupení má neuvěřitelné grády. Dobrý vokální projev a výborná sehranost. Výborný odvar, kterým u mě zastínil i Törr.

Mí oblíbenci Debustrol do toho vlétli opět naplno skladnou Vyznání smrti. Ovšem oproti minulému vystoupení z Jihlavy, kde jsem kapelu slyšel naposledy, došli k úpravě k playlistu. Ozývalo se více novějších skladeb a k mé škodě ubralo se na klasikách. Hlavně že chyběl kultovní song Svět co zatočí s tebou mě docela vytočilo. No nic, tak snad příště. Jinak vystoupení Debustrolu bylo jako vždy ohromující. V tomhle prostě borci nezklamou.

Festival uzavíral Alkehol. Mám z toho úplně stejný pocit jako na Czech Rock Blocku. Dobře se bavím, usmívám se nad humornými texty, popíjím pivko a  pozoruji rozdováděný dav. Zde není co kritizovat. Alkehol se vám buď líbí nebo nelíbí. Mě se i přes jeho značnou ohranost zamlouvá a vždy si ho rád živě poslechnu a připomenu si staré fláky. Ovšem doma bych si to už asi nepustil (to už asi deset let).

Pořadí České Rockové ligy pro rok 2005 je následující:

  1. Snail
  2. Zavřít
  3. Like Fool
  4. Hezydecay

U diváků to vyhrála kapela Zavřít.

Závěrem bych jen dodal, že všechny reporty, které jsem kdy napsal vyjadřovaly pouze subjektivní pocit mé maličkosti z té či oné kapely. Že každý máme trochu jiný hudební vkus se ukázalo i zde, když pro mě zcela nepochopitelně vyhrála skupina Snail. A co hůř, skupina Hezydecay skončila poslední. Možná, že mám špatný vkus já, možná porota složená z vysloužilých muzikantů?. Kdo ví jak je to.

Každopádně to byl opět krásný zážitek. Já se omlouvám. Dnes to bude bez fotek. Zapomněl jsem totiž foťák? Jsem to ale hlava děravá?


Zveřejněno: 02. 09. 2005
Přečteno:
3422 x
Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 08. 2006 22:52 napsal/a Ifa
To massacre
Víš ono zpívat česky je velký problém a když tam potom zpívaj kraviny a ještě to špatně rytmicky zasadí, tak to zní dost podivně. To by jsi musel slyšet, aby jsi to pochopil... A propo, ty máš skutečně český nick.
22. 08. 2006 21:15 napsal/a massacre
dement
HAAAAA, mu vadi cestina... to sem jeste neslysel... proc by kurva meli cesky kapely prece zpivat cesky ze? Kdo si nehraje na amika neni mu rozumnet at tahne ze? zajimava myslenka.. KAPELY SYDTE SE ZA SVOU NARODNOST!!!!!
06. 09. 2005 15:31 napsal/a manafob
...
vysledky me taky prekvapily... nechapu
03. 09. 2005 14:54 napsal/a Malfoy
to Potter
chipni si sam, Pottere :))))))
03. 09. 2005 14:05 napsal/a Harry Potter
Malfoy
kdo neviděl ať chcípne a nerozumuje....Porota to ale fakt podělala...