Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

Souhrn zajímavých alb, které vychází v dubnu 2021.

Bury 

BORSTAL (Anglie) – „At Her Majesty's Pleasure“ EP 
Hardcore, 4Family Records
Fenomenální bubeník Nick Barker (BRUJERIA, ex-CRADLE OF FILTH, DIMMU BORGIR, TESTAMENT) má novou hardcore kapelu BORSTAL. 1. dubna vyjde debutní šestiskladbové EP, z něhož už byla zveřejněna skladba "Vicious Circles". Kombinace hardcore s metalem a bubeníka s kladivy místo rukou znamená jediné – totální masakr a možná nejrychlejší hardcore na světě! 

CANNIBAL CORPSE (USA) – „Violence Unimagined“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Tihle řezníci mě vždycky bavili víc díky svým zvráceně kresleným obalům, než hudbě. Dlouhá léta jsem dokonce nosil mikinu „Butchered At Birth“ od Ježíška. V hlavě mi ale utkvěla snad jen skladba „Hammer Smashed Face“, což je sakra málo, vím. Navíc éra „po Chrisi Barnesovi“ jde úplně mimo mě a naživo mě na Obscene Extreme taky nebavili. Přesto si tahle parta respekt určitě zaslouží. 16. dubna vydá už své patnácté album s jedenácti skladbami. Sice to není tip pro mě, ale pro spoustu posluchačů asi ano. 

Steve Von Till (USA) – „A Deep Voiceless Wilderness“ 
Ambient, Neurot Recordings 
Frontman NEUROSIS Steve Von Till chystá na 30. duben vydání svého dalšího sólového alba, které bude obsahovat šest temných a zároveň atmosférických skladeb. Prostě psycho muzika pro relax jak vyšitá. 

EVILE (Velká Británie) – „Hell Unleashed“ 
Thrash metal, Napalm Records 
Stará škola thrash metalu plného kytarových sól ještě neřekla poslední slovo. Důkazem toho budiž devět skladeb na pátém albu této britské úderky, které vyjde 30. dubna. Odkaz SLAYER stále žije! 

 

Pavel

PAYSAGE D'HIVER (CH) - „Geister“
black metal / ambient, Kunsthall Produktionen
Koncem dubna by mělo spatřit světlo světa nové, přes hodinu dlouhé album švýcarského legendárního low fidelity projektu. Tvůrce Wintherr (také DARKSPACE) nám tak předloží přes sedmdesát minut dlouhý  materiál… Překvapivě označený již jako ne demo, ale LP. Nyní také zjišťuji, že minulý rok vydal DVOUHODINOVÉ LP „Im Wald“… Jak mi to, kurva, mohlo uniknout...

BONGZILLA (USA) „Weedsconsin“
Sludge / doom / stoner, Heavy Psych Sounds
Je to přes dvacet let, co tahle partička vydala svůj debut „Stash“. A dlouhých patnáct od posledního „Amerijuanican“, pokud nepočítáme kompliace a jiné „cashgraby“… Tak uvidíme, jestli bude kluky provázet ještě síla THC nebo ne. Fošna vychází 20. dubna.

 

Jindra

THE MARS VOLTA (USA) - „Landscape Tantrums“ 
Progressive rock / experimental rock, Clouds Hill
THE MARS VOLTA vydávají nedokončené původní nahrávky pro své debutové album z roku 2003 „De-Loused in the Comatorium“. Nahrávky známé jako „Landscape Tantrums“ budou součástí antologie box setu jejich dosavadní tvorby. THE MARS VOLTA není snadná kapela, kterou lze doporučit příležitostnému hudebnímu fanouškovi. Pokud vám nevadí abstraktní texty a nelineární kompoziční postupy, které vyžadují vícero poslechů ke vzájemnému porozumění, budete je naprosto milovat. Kapela kolem Omara Rodrigueze-Lopeze inspiračně směrovaná mj. k PINK FLOYD, obohacena prvky rocku a free jazzu, ukončila činnost v roce 2013. 
  
ODRAZA (Polsko) - „Rzezcom“
Black metal, Devoted Art Propaganda
Pro milovníky magnetických pásek vydávají ODRAZA 150 kopií alba „Rzezcom“, které vyšlo vloni na CD a letos v březnu jako LP. Ochota experimentovat a ohýbat žánry po polsku, ODRAZA překvapuje posluchače řadou různých nálad a zvukových scén, melancholických a atmosférických, ale agresivních a nárazově i chytlavých zároveň. Bubeník Priest a kytarista Stawrogin (toť komplet kapela) žijící ve slezském regionu zaneřáděném uhelnými doly a fabrikami zhudebňují deprese a hněv neotřelým black metalem. 

DEMISER (USA) - „Through the Gate Eternal“
Black/thrash metal, Boris Records
Jednoduchý a kormidlově přímočarý black/thrash metal, načernalé jako žito mlácené riffy, které jsou infekčnější než prokletý SARS, či jak se to jmenuje. Songy kvapící po tenké hranici mezi black a thrash metalem, orientační kurz určují VENOM a MOTÖRHEAD.  

MORTIFY (Jap) - „Grotesque Buzzsaw Defilement“
Brutal death, grindcore, Obliteration Records
Supergrupa ze země vycházejícího slunce ve složení Koreed (ex-COFFINS, TRIKORONA) kytara, Ryohei (FINAL EXIT, SU19B) na bicí s vokalistou Adamem (DISROTTED, SICK/TIRED) vyučují grind s nádechem distorze Boss HM-2 švédského death metalu. Skladby jsou tématicky krátké (obvykle méně než 1 minuta!) a kdo by to byl řekl, výsostně nasrané, apetit jejich brandu Buzzsaw Grind vyvolává maniakální škleb v obličeji.

 

Kubina

BEWITCHER (USA) – "Cursed Be Thy Kingdon"
Black/speed metal, Century Media
Američané míchají pravěký black, speed, thrash. Dokáží se houpat v rockenrollových rytmech a ještě mít ke skládání písní punkovější přístup. V kombinaci s havraními zpěvy, satanistickou tématikou či nádherně ilustrovaným přebalem jde o očekávanou lahůdku. Třetí album bude obsahovat deset songů. Na pulty dorazí 18. dubna. Jedna z ochutnávek dost zavání gotikou. Ale proč ne? Hudbě sluší, když je bez hranic.

 

Opat

BALMOG (Španělsko) - „Desacougo“ (EP)
Black metal, vlastní vydání
Španělské black metalisty BALMOG žeru už od vydání druhé řadovky „Svmma Fide“. Na té se ještě vyznačovali materiálem odkazujícím na švédské ONDSKAPT či VALKYRJA, od té doby ale ušli kus cesty a vytvořili si vlastní xicht. Loňské EP „Pillars of Salt“ obsahující jednu dlouhou stejnějmennou skladbu jsem na Fobii poměrně vychválil (). Rok poté jsou tu BALMOG s dalším EP „Desacougo“, které obsahuje jeden vlastní a dva převzaté songy. Hlavní ovšem je, že jde o přezdvěst další dlouhohrající desky „Eve“, která vyjde jen o měsíc později. Ochutnávku v podobě EP budete moci slyšet hned 1. dubna, kdy vyjde na LP. V současnosti už se válí na Bandcampu.

PAYSAGE D'HIVER (Švýcarsko) - „Geister“
Ambient / black metal, Kunsthall Produktionen
Přes dvacet let Wintherr, známý zejména jako kytarista a vokalista kosmických DARKSPACE, vydával pod hlavičkou PAYSAGE D'HIVER pouze dema a splitka. Loni se ovšem vytasil s dvouhodinovou (!) deskou „Im Wald“, na které si obrovsky cením uvěřitelné atmosféry a toho, že mi vlastně ty u většiny kapel nepředstavitelné dvě hodiny vůbec nevadily. Wintherrovi se skutečně podařilo přenést náladu lesa do hudební podoby, aniž by cokoli uměle natahoval. A hned rok poté je tu s další řadovkou „Geister“, která sice není co do stopáže až tak ambiciózní, 70 minut je ale stále dost a je potřeba si je obhájit. Tak nějak věřím, že Wintherrovi se to na ploše 11 skladeb povede. Album vyjde pod hlavičkou Kunsthall Produktionen na CD, MC i LP, a to 23. dubna. Tak teď ještě nový DARKSPACE by to chtělo!

ALTARAGE (Španělsko) - „Succumb“
Black/death metal, Season of Mist Underground Activists
ALTARAGE se za krátkou dobu existence stali etablovaným jménem na black/deathové scéně. Debut „Nihl“ (2016) je skutečně nadupanou věcí, to byl hnus v pravém slova smyslu, na který se podle mě kapele nepodařilo dalšími dvěma deskami úspěšně navázat, ač je stále považuji za kvalitní počiny. Co mě u už čtvrtého dlouhohrajícího alba ALTARAGE předem děsí, je více než hodinová stopáž. Zatímco u výše zmíněných PAYSAGE D'HIVER rozlehlou časovou plochu chápu i vzhledem k povaze hudby, zde se obávám přehnaných ambicí. Ale uvidíme a uslyšíme, a to 23. dubna, kdy „Succumb“ vyjde u Season of Mist Underground Activists na MC, CD i 2LP. 

SZNUR (Polsko) - „Dom człowieka“
Black metal, Godz ov War Productions
Od novinky SZNUR neočekávám žádnou světobornost, přesto se těším, a to ze dvou důvodů. Za prvé, polský label Godz ov War se velmi často vytasí s povedenými vydáními (ODRAZA, BIESY, GRUZJA atd. atd.), za druhé předešlý počin „Zabić się będąc martwym“ se poslouchal docela dobře, ač netvrdím, že šlo o něco neslyšeného a dechberoucího. Black metal s poměrně ponurou atmosférou. Spíš takový tip pro obdivovatele polské scény, mezi které se řadím. „Dom człowieka“ vyjde 17. dubna na CD. 


Zveřejněno: 01. 04. 2021
Přečteno:
1668 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 04. 2021 15:39 napsal/a Opat
MANBRYNE
Ještě jsem zapomněl na to, že tento pátek vyjde debutové album polského black metalu MANBRYNE. Sestava s vokalistou BLAZE OF PERDITION či sypačem Priestem slibuje dost!
02. 04. 2021 11:57 napsal/a Peťan
A zase nová deska HAUNT...
... a zase skvělá! "Beautiful Distraction" vychází právě dnes, vinyl předobjednán :)
02. 04. 2021 10:45 napsal/a Jindra
TMV
Zdravím dobříšské podzámčí, tak to máme plus mínus stejně. Následný Antemasque ‎– "Antemasque" už byla marná snaha, který jsem už vůbec neporozuměl.
01. 04. 2021 09:06 napsal/a Coornelus
TMV
Díky Jindro, žes mi připomenul The Mars Volta. Mám je rád. Po čase je opět vytáhnu. Hlavně teda první dvě desky. O nedokončené původní nahrávky pro své debutové album z roku 2003 „De-Loused in the Comatorium“, žel velkej zájem nemám :-)