Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

CD 2021, Slovak Metal Army / experimental progressive metal / Česko

O chystaném albu seskupení THE SPLIT jsem byl díky příspěvkům tlučmistra Čepy s předstihem informován a protože na jeho bubenický um nahlížím s obdivem, je poslech alb, kde udeří, vítanou samozřejmostí. Pokud se navíc jedná o pozvánku k progresivnímu šílení, nenechávám se dvakrát přemlouvat.

Jestli vaše mysl tápe, kdo že je ten výše zmíněný Čepa, rád prozradím, že je již bezmála dvacet let pevným článkem multižánrových FORGOTTEN SILENCE. THE SPLIT samozřejmě není jenom Čepa. K doplnění tria zbývají Míra Mik Valouch na baskytaře a, jestli tomu dobře rozumím, hlavní mozek toho všeho – Mirek Řezníček s kytarou. Hlodá-li vám v případě druhého jmenovaného a spolku nesoucího podobný název SPLIT BEARING červík povědomosti, ubírají se vaše myšlenky správným směrem. Asi by se dalo říct, že THE SPLIT povstali z popela kapely o řádek výš. Pohled na hudební minulost představených pánů zas až tak velké překvapení ze spojenectví v progres projektu nepřináší, co by překvapit mohlo, je účast Míry Valoucha. Jména spolků, jako jsou ARCHEONIC, GODLESS TRUTH, nebo SCENERY, jsou i přes jistý prvek progresivity přece jen trochu jinde.

Pro doplnění uvádím rok vzniku 2018 a že je aktuální nosič „Reminiscences“ kapelním debutem.

Bez zbytečných průtahů jsme vtaženi rovnou do děje a pokud se řadíte mezi fandy progresivního metalu, jak ho cítí například DREAM THEATER, budete se tetelit blahem. Nástup hostujícího vokalisty Lukáše Krhánka (EMMET BROWN, SHOCKWAVE, STAND ALL HAZARD…) sice tento příměr mírně zpochybňuje, ale rozhodně tím nemám na mysli rozdíl v kvalitách vokalistů. Český pěvec instrumentálním výkonům stačí a barva jeho hlasu, společně s potřebnou flexibilitou, činí jeho instrument příjemně poslouchatelným. I přes nespornou délku nedostává příležitost nudit se a nacházím jak pasáže, které zachutnají na první dobrou, tak i ty, které objeví až poslechy následné. 

Ostřejší nástup „Trapped“ a představení druhého hosta, kterým není nikdo jiný než bubeníkova půvabná choť Hana Čepičková Vajčnerová (SARKONIA, EVERLASTING DARK). Znovu můžeme hovořit o velmi příjemném vokálu, který do klidnějších pasáží skladby krásně pasuje a potřebně je zjemňuje. Zaujal kontrast hypnotického omámení s chvílemi až depresivní atmosférou.

Následuje dvojice písní (respektive jedné, rozdělené na dvě části) „Annual Rings – Stardust“ a „Annual Rings – The Echoes“. Jističe shozeny, Čepa odhazuje paličky a nadchází čas snění a meditace. Zatímco první půle patří výhradně Lukášovi, ve druhé se dostávají ke slovu pěvci oba. Nepochybuji o kvalitách „Annual Rings I a II“, ale stále bojuji s jejich přítomností zrovna na tomto albu. Nevím, asi věc osobního vkusu a rád nechám na vaší úvaze. Mně úvodní dvě skladby navodily jistou náladu, která byla narušena.

Paradoxem se stává, že i když „November Days“ pokračuje dál plavbou klidnými vodami, návrat elektřiny a bicích ji vrací zpět do konceptu alba. Vynikající výkony obou pěvců, stavba písně a její pozvolná gradace z ní vytvořily mou nejoblíbenější věc na albu a každý poslech má za následek příjemné šimrání na zátylku. 

„Reminiscences“ patří k deskám, kde si i přes délku skladeb a množství tonů, které zahltí centrálu, řeknete „sakra, to už je konec“? Jo jo, přesně tak, „Chain Reaction“ je poslední věcí na albu a oběma zpěvákům v ní píšeme absenci. Nemůžu si pomoci, ale jestli se o odkaz SNOVÉHO DIVADLA kapela doteď sem tam lehce otřela, nebojím se tuto věc označit jako poctu slavnějším kolegům. Znovu a opět se časomíra přehupuje přes osm minut a znovu a opět nedostávám příležitost k otupělosti a nedočkavému výhledu konce. 

Po oficiální části je nám servírován bonus a dvojici úvodních skladeb si můžeme vychutnat v instrumentální podobě. Nápad dobrý, je to trochu jiný druh vnímání a konstatuji, že mají svůj půvab i v této odhalené nahotě.

Hodnocení jsem více než důkladně zvažoval a vychází mi to tentokrát za sedm, i když je to čistých 7,5. Protože jsem ale přesvědčený, že THE SPLIT je kapela složená z ostřílených borců, s vizí a dostatečnou instrumentální zručností k jejímu naplnění a že poroste s každým dalším albem, nechávám sobě nebo jiným prostor pro známky vyšších hodnot.

Seznam skladeb:

  1. Ancestral Signs
  2. Trapped
  3. Annual Rings – I. Stardust
  4. Annual Rings – II. The Echoes
  5. November Days
  6. Chain Reaction
  7. Ancestral Sings and Trapped (instrumental bonus)

Čas: 56:27

Sestava:

  • Mirek Řezníček – guitars, samples
  • Zdeněk Čepa Čepička – drums, percussion
  • Míra Mik Valouch – bass

Hosté: 

  • Hana Čepičková Vajčnerová - vocals
  • Lukáš Krhánek - vocals

ROZHOVOR

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 22. 03. 2021
Přečteno:
1255 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář