Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Důležité upozornění! Bzenecká bestie se probudila ze spánku a tuzemské vody už zase nejsou bezpečné!

S basákem Bájou a kytaristou Alexem o novém albu, dlouholeté pauze, stejnojmenném studiu a dalších událostech…

Srdečně Vás zdravím! Na úvod obligátní otázka, novinkové CD „Deathonation“ už nějaký ten pátek (přesněji od 13. 11. 2020) poletuje světem, jak se mu daří a jaké se k vám dostávají ohlasy?

Bája: Ahoj, v rámci doby, kdy tady máme ten covidový megaprůser a není možno podpořit CD živými koncerty, to nemá moc jednoduché. Snažíme se samozřejmě o propagaci pomocí veškerých dostupných medií dnešní doby, ale koncert je prostě koncert, zejména když jsme před tím vystupovali jen velmi sporadicky. Recenze jsou ovšem většinou velmi kladné a stále se ještě recenzuje, promotion stále běží. I naši fanoušci sdílí své nadšení a jsou s naším výkonem spokojeni. Obnovili jsme spolupráci s naším přítelem a managerem v jedné osobě Carlosem, který se nám snaží pomoci dostat nové CD do rádií a časopisů a kapelu do budoucna na pódia, až jen to bude možné.

Mezi aktuálním počinem a jeho předchůdcem zeje trhlina čtrnácti let, co ji zapříčinilo a proč tak dlouhá nečinnost?

Alex: Ano, byla to opravdu dlouhá doba takového zimního spánku (úsměv), který jsme občas probudili nějakým tím koncertem. Jak určitě metal fans vědí, já a bubeník Zdenál jsme byli součástí kapely MASTER (občas s Paulem Speckmannem ještě DEATH STRIKE a AMBOMINATION. Zdenál navíc hrával v ještě s KREYSON a dalších projektech a kapelách. Teď jsme zpátky, jedeme na plné obrátky, výsledkem čehož je naše nové CD „Deathonation“.

Sestava sice doznala změn, ale pokud se nemýlím, došlo pouze k odchodům dvou členů, žádný novic se nekoná. Plány na doplnění původní šestice nebyly? Budoucnost SHAARK vidíš jako čtveřici?

Bája: Původní plán byl, že do toho půjdeme všichni, tedy nás šest, neboť jsme tak vystupovali i na občasných koncertech. Jenže ne každý to mohl dát na 100 %. Kytarista Trachtulec zvučí s vlastní aparaturou koncerty (navíc hraje v zábavovce), což znamená, že má víkendový kalendář zaplněn a bývalý zpěvák Petr je součástí studia Shaark, navíc má zdravotní problém, který mu brání používat hlasivky v plném nasazení. Protože není kapela jen o hraní, ale také o dobrých vztazích a chemii, rozhodli jsme se ponechat zatím sestavu 4člennou (v minulosti jsme takhle už něco odehráli).

Ještě v září 2019 byl Peroon666 ohlašován jako prozatímní řešení a byl vyhlášen konkurz na zpěváka. Konec dobrý, vše dobré a vokalista zůstává. Nenašel se nikdo lepší, nebo Peroon666 své rozhodnutí skončit přehodnotil?

Bája: Peroon 666 upravil svůj soukromý život tak, aby byl schopen se věnovat jak rodině, tak kapele, což nás opravdu potěšilo! Víme, co od něj čekat, přesně si dovedeme představit, jak a kde bude zpívat. Je to skvělý zpěvák, který má ty správné koule.

Má cenu, ptát se na studio, kde se „Deathonation“ uvařilo? (úsměv). Je pro někoho z vás studiová práce obživou? Klasická otázka o vejci a slepici, takže bylo dříve studio, nebo kapela?

Alex: Studio nevlastní žádný ze současných členů SHAARK. Majitelé jsou Petr (brácha) a Pavel Haf Hlavica. Název SHAARK použila nejdříve kapela, ale protože můj brácha byl zpěvák a zakladatel kapely, použil se název i na studio, kde od začátku nahráváme a které můžeme osobně doporučit.

Každopádně jste odvedli kus dobré práce. Materiál má šťávu a zdobí ho prvotřídní zvuk. Zajímalo by mne, zda poslouchám skladby z gruntu nové, nebo jde o sbírku z dlouholeté pauzy?

Alex: Díky za kompliment. Skladby byly složeny až po obnovení kapely. A navíc až na jednu výjimku nebyly složeny na žádný hudební nástroj, nýbrž na hubu do telefonu, ponejvíce při venčení psa. (úsměv) Potom jsem s tím došel do zkušebny a s bubeníkem Zdenálem jsme skladby dotvořili. Pak jsme klukům (Bájovi s Peroonem) poslali demáče a ti si do toho dodělali svoje party. Společnou silou jsme to pak ve studiu dotáhli do, myslím, zdárného konce.

Jakými tématy se zaobíráte v textové části a komu je připisováno autorství?

Bája: Texty se zaobírají tím, co se kolem nás v dnešní době děje. Pokud jste měli možnost vidět na YouTube náš klip „Deathonation“, víte, že nás zajímají zejména politická témata, a to jak u nás, tak i ve světě. Texty má na starosti Peroon. Je to jeho parketa, dělá na nich se svým kámošem Majkym, který mu pomáhá realizovat jeho myšlenky a pocity a hlídá správnost anglické gramatiky. Oba spolu tvoří velmi silný tým.
 
Zdenála Pradlovského řadím mezi TOP tlučmistry československého undergroundu. V čem, jako druhá půle rytmické sekce, vidíš plusy nebo minusy spolupráce? Štve tě někdy, nemáš problém, nebo je tak dobrý, protože se snaží dohnat tvé baskytarové umění?

Bája: Zdenál je naprostý profesionál a velký dříč, není pro něj problém cokoliv zahrát. Když po něm chceme něco krkolomného, vypálí to napoprvé bez mrknutí oka. (úsměv) Perfektně cítí, co zrovna ta daná píseň potřebuje. Když jsme začali dělat na CD, dohodli se s Alexem, že bude hrát více brejků, abychom pak na živo oželeli druhou kytaru a vyznělo to plnohodnotně. Je to samozřejmě těžší i pro mě, basa je více slyšet, neschovám se za hradbu kytar. (velký úsměv) Já jsem spíše hrající metalový fanoušek než profesionální muzikant a snažím se, abych to naší rytmické sekci moc nekazil. (úsměv)

Došlo i na předělávku a na „Deathonation“ najdeme hitovku „Speed King“ od legendárních DEEP PURPLE. Proč právě tato skladba a které jejich album máš v největší oblibě ty osobně?

Alex: Mně se ta skladba líbila pro ten drive, který v sobě DEEP PURPLE mají. Byl to řádný náprc už v 70. letech, kdy hammondky tvrdily muziku, na rozdíl od přiteplených zvuků kláves, co používají současné rádoby metalové kapely. (úsměv) Navíc ve světě je běžné, že i když hraješ tvrdý metal, máš k těmto kapelám úctu. Jsou to naše kořeny, bez nich by nebylo nic, vše má nějaký postupný vývoj. Zdenál je taky velký fanda PÁRPLŮ od mala, přivedl ho k nim otec, mě zase pro změnu brácha. Zbylí členové kapely na to kývli taky, i když Bája by radši vypálil něco od JUDAS PRIEST (úsměv)… Já mám rád všechna alba DEEP PURPLE, pokud mám nějaké vypíchnout, tak „Machine Head“.

Přestože se situace s čínským paskvilem nelepší a nikdo neví dne ani hodiny, zeptám se na vaše plány pro nejbližší měsíce...

Bája: Jelikož opravdu nikdo nevíme, kdy toto covidové šílenství skončí, dá se cokoliv plánovat jen velice těžce, jestli to vůbec jde. Vládne tady totální chaos a navíc si někteří udělali z covidu solidní kšeft a serou na životy lidí. Jedni se z toho snaží vytřískat hromadu peněz, jiní politický kapitál… Rozumná řešení jsou zatím v nedohlednu. My ovšem nezahálíme, začali jsme pomalu pracovat na novém materiálu. Rádi bychom ho představili promosinglem někdy v září, další CD bychom chtěli vydat v únoru 2022. Řešíme vydání aktuálního CD na vinylu, bavili jsme se o natočení live streamu nebo ještě jednoho klipu. Rýsuje se nám i licenční vydání v Mexiku, nějaká CD putovala do USA. 

Poslední otázku volím oddechovou, mimohudební. Jak jsme zmínili, jsme v drtivé většině nuceni trávit svůj volný čas doma a člověk má už pomalu pocit, že všechno četl a viděl. Nahodili byste pár tipů, jaké filmy, seriály, knihy či videohry stojí za pozornost?

Bája: Já mám odjakživa problém s dodržováním různých zákazů, vždy mě to nutí dělat přesný opak, takže se doma moc nezdržuju. (úsměv) Když už, tak kouknu, co nového je třeba na Netflixu. Kniha: Dalibor Vácha M+B+M.

Alex: Kniha: Dvanáctá planeta od Zecharia Sitchin, filmy Donnie Darko, Život podle Prota nebo odlehčení trilogie Kmotr. Co se týče seriálů, tak jakákoliv klasika s max. 20 dily. (úsměv)

Moc díky za příjemné povídání a ať se daří!

Moc děkujeme za rozhovor a za podporu. Přejeme hodně čtenářů a všem brzký návrat do normálního života. THRASH METAL FOREVER!!!

RECENZE

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 21. 03. 2021
Přečteno:
1390 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 04. 2021 18:26 napsal/a Elton Kohn
.
Fat metal!
21. 04. 2021 22:48 napsal/a yyy
těžkotonážní kapela,víš?
21. 04. 2021 19:21 napsal/a xxx
.
Je krásné, že je zajímají o politická témata, ale možná by je mělo začít zajímat i to, jak vypadají. Vždycky, když vidím jací šerední, zanedbaní a tlustí mužove tu žijí, tak nevím, jestli se smát nebo plakat. Tihle by se- jako spousta jim podobných- fotit fakt neměli. Radši se jdu zas dívat na korejské idoly nebo bishouneny z animáčů, nebo z nich ještě dostanu depresi.