Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2020, Slovak Metal Army / thrash metal / Česko

Jihomoravské město Bzenec nabízí krom obligátních historických památek a přírodních krás i kuriozitu v podobě krvelačné bestie, jež se po tři desetiletí prohání místními undergroundovými stokami. Pravda, v určitém bodě, snad přesycená, se rozhodla, že zůstane lidskému oku skrytá a nabírala sílu k dalším útokům. V roce 2019 se objevily zkazky, že vody už zase nejsou bezpečné a rok následující potvrdil definitivní návrat dravce. 

Nerad bych se mýlil, ale k mému prvnímu setkání s tvorbou SHAARK došlo někdy na začátku nového tisíciletí, v Třinci, na festivalu Noc plná hvězd. Ani nevím proč, ale předvedená produkce a dva frontmani nezískali mé sympatie a naše životy se úspěšně míjely. Ale letopočet 2020 představil kapelu ve čtyřčlenné sestavě a album „Deathonation“ svedlo naše cesty do jednoho bodu.

Jak je dobrým (nebo špatným, nechám na vás) zvykem, do alba nás uvede akurátní intro. Pochodové rytmy a zlověstný zvuk kytar bystří smysly a chystá si posluchače pro věci příští… Slayerovské kvílení šestistrunných seker a zběsilost, s jakou se čelisti nemilosrdného predátora zakusují do svých obětí, dávají tušit, že chlapům ta muzika vážně chyběla. Ani ve třetí „Monsteroid“ příliš neslevují a chvílemi si připadám jako žena, jež se dostala do rukou po dlouhá léta uvězněnému deviantovi. Den za dnem si jeho pokřivená mysl přehrávala představy, které teď bez slitování mění v krutou realitu.

Pod číslem čtyři se ukrývá největší aspirant na hit, skladba „Corruption“. Zdenálova baterie, tam-tamy a jedna z prvních myšlenek, která mi proletěla hlavou, že tu máme thrashovou odpověď na SABBATH klasiku „Children Of The Grave“. (úsměv) Chytlavé tempo a jednoduchý refrén pasují píseň na koncertní tutovku, jež prověří kvalitu krční páteře. Za ušiska chytne i nosný motiv následující „Trip To Non – Return“, kdy si v režimu brzda plyn žádají vaši neustálou pozornost. 

V podobném duchu se nese i titulní „Deathonation“, jen je o něco agresivnější a zběsilejší. „Trapped In The Net“ je rozdělena do dvou částí a mým osobním favoritem nejednoznačně díl prvý. Zastřený úvod navnadí, a i když jej kapela po chvíli opustí a vydá se trochu jinou cestou, zanechává veskrze pozitivní dojmy. Pokud jste s blížícím koncem alba nabyli dojmu, že jste útokům žraločího monstra odolali a břeh se zdá být na dohled, nenápadný stín za vašimi zády rozhodne jinak. Poslední tempo a „Friends Of Evil“ dokonává dílo zkázy.

On nemá hlad, jen chuť po krvi a touhu ukázat, kdo je v místních lovištích pánem. Z výletní lodi, míjející mé potrhané ostatky, zní purpleovská klasika „Speed King“ a na zbytcích obličeje lze vyčíst zvráceně spokojený úsměv…

Album zdobí naprosto luxusní zvuk (že neuhodnete, z jakého studia?), krásně čitelný a přitom hutný a silný.

Comeback, který má smysl! Staré páky chytly druhou mízu a o jejich budoucnost nemám sebemenší obavu.

Přesné hodnocení 7,5/10

Seznam skladeb:

  1. Adventus Mali
  2. Union Of Pain
  3. Monsteroid
  4. Corruption
  5. Trip To Non – Return
  6. Deathonation
  7. Trapped In The Net part. I
  8. Trapped In The Net part. II
  9. Friends Of Evil
  10. Speed King (DEEP PURPLE)

Čas: 41:50

Sestava:

  • Zdeněk Pradlovský – bicí
  • Radek „Bája“ Kutil – basa
  • Aleš „Alex 93“ Nejezchleba – kytary
  • Peroon 666 – zpěv

ROZHOVOR

Facebook
Bandcamp

Slovak Metal Army


Zveřejněno: 02. 03. 2021
Přečteno:
1438 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář