Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2020, vlastní náklad / thrash/heavy metal / Česko

Na konci letošního roku uplyne dvacet let od vzniku pražské kapely STRANGEFEELINGS. Ta tak nějak nenápadně proplouvá tuzemským podzemím, čas od času vydá nějakou nahrávku, ale v podstatě není vidět. Asi by to ráda změnila s vydáním alba „Drown“, které vyšlo po osmileté studiové odmlce – leč v nevhodnou dobu, která neumožňuje koncertní propagaci nového materiálu. 

STRANGEFEELINGS mám v paměti zařazené jako neortodoxní technickou (progresivní) death/thrashovou kapelu, bavila mě hned prastará promo nahrávka „Jokebox“, na kterou navázaly dva plnohodnotné počiny: „Fractality“ (z mého pohledu trochu slabší než demo) a „One More Last Day“ (podle mě velmi zajímavý).

S novinkou došlo ve výrazu kapely k jedné podstatné změně. Ono k ní vlastně došlo už v roce 2014, kdy se za mikrofon místo dlouholetého frontmana Jakuba Trnavského postavila Alena „Aliena“ Trojanová. Jakub nebyl typicky deathový, ani typicky thrashový řvoun, pohyboval se na vlastním území, kdesi mezi thrashovým štěkotem a HC či metalcore křikem. Alienin projev je jiný a musel jsem si na něj chvilku zvykat, což neznamená, že by dáma zpívala falešně nebo špatně. Ale kdyby více zatlačila na pilu a hlasivky přiostřila, byl bych spokojenější. Sem tam k agresivnější nebo jiné poloze sáhne a hned je to znát… Například v „All About Us“ mi v úvodu sedí jak medový hlas, tak drsnější, takže je zřejmé, že potenciál nechybí – takže to asi kapela chtěla udělat stravitelnější.

Hudebně je to tentokrát řekl bych vlažnější, od deathu se kapela vzdálila a pohybuje se na rozhraní heavy a thrash metalu s tím, že o progresivní muzice se dá mluvit stěží, myšleno v dnešní době. Zůstala technika, v tomto směru je „Drown“ na slušné úrovni, chybí ale drive, jako kdyby muzikantům docházel dech. Jistě, pro radost si zahrají s chutí, ale nikam se neženou, pohybují se ve středních tempech a důrazné ataky aby jeden pohledal. Přitom úvod zní slibně, „The Story Of My Life“ se rozjíždí rychle, ale po chvíli tempo polevuje a skladba ztrácí švih – a jako na houpačce je to v průběhu celého songu, chvíli má šťávu, pak uvadne. Ale možná to tak vnímám, protože jsem dostal něco jiného, než jsem čekal. Na heavy metal jsem nebyl nastavený… 

Pokud se tedy začnu smiřovat s tím, že se STRANGEFEELINGS pohybují v jiných vodách, nemůžu jim upřít dobře zvládnuté řemeslo, při soustředění se na instrumentální výkony a nápady vlastně nemám nic proti. Kytary se pěkně doplňují, řada motivů je velmi dobře vymyšlená a ku cti komponisty je nutno přičíst, že se nepouští na tenký led podbízivosti, lacinosti. Melodie sice nechybí, ale jsou nevtíravé, řada riffů se mi líbí, nejvíc asi v „All About Us“, což je z mého pohledu nejpovedenější věc. Slušnou atmosférou disponuje potemnělá „Witchcraft“, do neprobádaných končin zasahuje vtipně pojmenovaná „(Instru)mental Property“.

Povedl se i sound, Hostivař je zárukou kvality. Líbí se mi, jak jsou všechny nástroje čitelné, jak krásně zní baskytara, která je rovnocenným partnerem kytar, jak mají bicí přirozený zvuk… žádná moderní ohlušující produkce.

Ve finále jsem na vážkách. Na jednu stranu je to na mě moc hodné, usedlé, když se objeví náznak něčeho divočejšího, vydrží jen chvilku. Škoda, že se třeba „Disgust And Hate“ nerozjede do vyšších obrátek, úvod je slibný, ale místo sešlápnutí plynového pedálu se dupe na brzdu, přitom potenciál by tu byl – a povedenou prostřední kytarovou vyhrávku bych si dovedl představit v jiné písni. Na druhou stranu je to na hony vzdálené útokům na první signální. Na třetí mi přijde moc hodný zpěv. A na čtvrtou nepobral příliš krásy obal, hlavně titulní stránka. Vnitřek digipacku s vlepeným bookletem je o něco lepší, texty, sestava ani fotka kapely nechybí, grafika má řád, pod každým textem je pěkná fotka… 

Seznam skladeb:

  1. The Story Of My Life
  2. Fading Away
  3. All About Us
  4. Fear
  5. Never Forever
  6. Disgust And Hate
  7. Witchcraft
  8. (Instru)mental Property
  9. Autumn March
  10. Not My Hero

Čas: 33:32

Sestava:

  • Alena „Aliena“ Trojanová – vocals, lyrics
  • Robert Polcar – lead guitar, main musical inspirator
  • Matěj Balabán – guitar 
  • Petr Heřman – bass guitar, lyrics
  • Robert „John“ Volf – drums 

ROZHOVOR

YouTube
Facebook

 


Zveřejněno: 10. 02. 2021
Přečteno:
1153 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář