Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HUSMAN FEST

LP 2020, Malárie Records, Cultburger Records, Ffud Records / punk'n'bass'n'dub'n'trash'n'disco'n'roll / Česko

Rožnovská punková scéna vždy nabízela spousty zajímavých uskupení hudebně i textově, a proto k ní mám hodně blízko. Ne jinak tomu je i v případě kapely KULTRA!, která sice hraje už od roku 1993, ale na několik let se odmlčela, aby se ve vší parádě vrátila s albem „Mezi Skyllou a Charybdou“. Na něj pak v létě navázala novinka, která už tak osobitý styl ještě více rozvíjí.

Jako první určitě zaujme černobílá fotka na obalu (a rovněž na zadní straně), jež stejně jako minule pochází od dokumentárního fotografa Jindřicha Štreita, který se ve svém díle snaží zachycovat problémy společnosti, umí si vybrat zajímavé prostředí a dokáže se do něj vcítit. Nutno podotknout, že se mu to opravdu daří a osobně mi je velice sympatický tento koncept kapely, kdy i na příští desce by měly být podobně zajímavé výjevy.

Plavu si pod vodou, poznávám podvodní svět, na všechny strany pukají bubliny slov a vět. Plavu si pod vodou, poznávám okolní hněv, přes všechny klamy musím se obrnit, chtě nechtě.

Ovšem to nejdůležitější se ukrývá v drážkách černého vinylu (popř. CD). Hned od úvodní „Pod vodou“ se rozjíždějí zajímavě vyřešené dynamické elektronické bicí se samply, podpořené bublající basou a až pobízivou kytarovou linkou. Ta je někdy melodická, jindy vybrnkávající nebo naopak ostře řezající. Když k tomu přičtu Vaantovo hlasové zbarvení, jež mi lehce připomíná Polyho (skladba „Svůj prostor“). Což určitě není hanlivé přirovnání, ba naopak, protože mi jednou jeden kámoš při poslechu u nás v hospodě sdělil, že si myslel, že to je nějaká deska INSANIE, kterou nezná. Musím uznat, že to frázování je super a skvěle se sem hodí!

Poručit větru, slunci, dešti, rozehnat mraky, marnit čas a čekat pak… a pak… Za sebou strhnout všechny mosty, narovnat řeky, zkrotit mráz a čekat pak… a pak… (…) Žádný strom dál neroste, nesahá až do nebe, pěstujem si hloupý sen, vlastní příčinou i důsledkem.

Těžko pak vypíchnout, která z celkových jedenácti skladeb je nejlepší, protože všechny jsou pozoruhodně vyrovnané a na vysoké úrovni, což dokazuje fakt, že album jsem za těch pár měsíců stihl protočit možná stokrát, než jsem se odhodlal k sepsání recenze. A to už je sakra co říct! Kdybych ale přesto měl jmenovat, tak to určitě budou „Zhouba, skon a pád“ a „Perníkový protektorát“, ve kterých vokálně hostuje bývalý člen Ctib (nyní CHOROBOPOP), které v létě naživo bez něj na Vzdor festu neměly takový náboj, jako o čtyři týdny dříve při křtu v rožnovské Vrátnici.

Bydlím v lepenkové krabici, kde papírové stěny jsou příliš slabé na to, aby ustály ten tlak a příliš tenké na to, aby jasně udržely všechno, co je tam svaté, přes co nejede vlak. Bydlím v lepenkové krabici, mám místo oken škvíry, tak vniká nám pod kůži tolik nepříjemný chlad. Pivní mozoly a pevné věže víry nám vytvořily komplex miliónů barikád.

Stejně tak je ale skvělá výše zmíněná „Svůj prostor“, šlapavá „Poručit větru, slunci, dešti“, krátce zběsilá instrumentálka „V kruhu“, „Tygr“ s překladem básně Williama Blaka místo textu nebo strojově přesná „Zbrusu nové dogma“. No a závěrečná „Každý má šanci“ je čtvrt století stará, otextoval ji právě Ctib a hostuje v ní zpěvačka Bára z kapely GOJI – nádherně podmanivý duet na konec, ve kterém naplno vynikne textové poselství kapely.

Každý má šanci, ostnaté dráty antén vymezily hrací plochu. Každý má šanci být číslem vyťukaným do kláves pokladny.

Když sečtu veškerá pozitiva, pak mi v konečném součtu vychází, že album „K nevíře“ je zároveň albem roku 2020 a možná nejen toho! Nekriticky musím prohlásit, že už zhruba půl roku mám novou nejoblíbenější domácí kapelu, která natočila perfektní desku, v níž se mísí punk a elektronika. Jo, Valaši prostě umí!

Seznam skladeb:

  1. Pod vodou
  2. Zhouba, skon a pád (feat. Ctib)
  3. Svůj prostor
  4. Poručit větru, slunci, dešti
  5. V kruhu
  6. Tygr
  7. Perníkový protektorát (feat. Ctib)
  8. Přežijeme všechno
  9. Zbrusu nové dogma
  10. Mezidoby beznaděj
  11. Každý má šanci (feat. Bára Goji)

Čas: 36:28

Sestava:

  • Vaant – hlas
  • Trek – basa, electro
  • Goldy – kytara

Facebook
Bandcamp

Malárie Records

 


Zveřejněno: 11. 01. 2021
Přečteno:
1719 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 01. 2021 10:39 napsal/a Coornelus
+++
Nezbývá než souhlasit. Moje jehla u gramce by mohla vyprávět...