Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
HUSMAN FEST

CD/LP 2020, Les Acteurs de l'Ombre Productions / acoustic folk / Francie

O francouzské kapele SPECTRALE už jsem na Fobii psal nejednou, přesně dvakrát, tudíž o všech dosud vydaných počinech, kterými bylo splitko s dalšími dvěma partami a debut pojmenovaný „▲“. Oba předchozí nosiče jsem bral jako jakési zpestření mezi záplavou metalových či HC alb, která se mi ročně protočí přehrávači, protože hlavní postava projektu, Jeff Grimal, jinak ex-kytarista post blackových THE GREAT OLD ONES, se vydal do akustických sfér. Dříve svou muziku prezentoval jako acoustic hypnotic, nyní vydavatel uvádí acoustic folk, ale v podstatě jde o totéž.

Prim na „Arcanes“ hrají akustické strunné a smyčcové nástroje, které jsou doplněny syntezátory, různými efekty a samozřejmě nějakou tou rytmikou. Zpěv aby jeden pohledal, a pokud bude náhodnému posluchači chybět trpělivost, nebo ho to během dvaceti minut přestane bavit, vokálu se nedočká. Což by byla škoda. Ona je obecně škoda, že skladby jsou instrumentální, jediná zpívaná „Le Bateleur“ je jednoznačně top záležitostí nahrávky, a to hlavně díky hostující pěnici Laure Le Prunenec. Tato dáma disponuje osobitým hlasem, který do zpočátku nervní kompozice pěkně pasuje, on je totiž taky rozevlátý, excentrický, což platí i na sólovou tvorbu zpěvačky, kterou jsem si (ukázky) ze zvědavosti taky poslechl. 

Ostatní skladby se těžko popisují, je to spíše taková meditační záležitost, sem tam směřující k vážné hudbě, sem tam k ambientu, nálady se střídají, ale převládá pohodová atmosféra, prostě uklidňující muzika plná pěkných melodií. Kdo má rád smyčce a akustické kytary, své si na „ Arcanes“ najde, kdo folk, tak možná taky, ale rozhodně to není folk, který by odkazoval na lidovou hudbu – žádné typické francouzské středověké nebo etnické písně hudba SPECTRALE nepřipomíná, alespoň mně. 

Les Acteurs de l'Ombre Productions většinou balí své produkty do velmi pěkných digipacků, ani ten k „Arcanes“ nevybočuje z řady. Dojem z obrázků je samozřejmě vždy subjektivní, ale mně se Jeffova (autorem je opět hlavní postava kapely) práce líbí, nebo lépe řečeno mi k předkládané muzice pasuje. Na šesti stranách skládačky logicky nejsou texty, ani ten jediný, ke grafickému záměru by nezapadal, ostatní podstatné informace nechybí.

Bez bodového hodnocení.

Seznam skladeb:

  1. Ouverture
  2. Le Soleil
  3. L'Impératrice
  4. Le Jugement
  5. Le Pendu
  6. Interlude
  7. La Justice
  8. Le Bateleur
  9. La Lune
  10. La Papesse
  11. Retour sur terre (asi jen na LP)

Čas: 46:59

Sestava:

  • Jeff Grimal – classical guitar
  • Léo Isnard – classical guitar, drums & percussion
  • Raphaël Verguin – cello, effects
  • Xavier Godart – acoustic guitar, effects, synthesizers

Hosté:

  • Laure Le Prunenec – vocals (8)

Facebook
Bandcamp
 


Zveřejněno: 06. 01. 2021
Přečteno:
653 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář