Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

CD 2020, Mars Group / heavy metal / Slovensko

Dnešní článek bude asi především pro starší ročníky, pamětníky, kteří se poslechu metalové muziky začali věnovat ještě za bývalého režimu, konkrétně tedy v 80 letech minulého století. Jednou z kapel, která se v tehdy ještě společném státě Čechů a Slováků rozhodla vydat metalovou cestou, byla i bratislavská formace MAKAR ČUDRA (dále MČ), o jejíž tvorbě bych vám dnes rád napsal pár vět. A abychom pouze nevzpomínali, bude tato recenze rozdělena na dvě části. V té první vám představím v létě 2020 vydané retrospektivní CD mapující muziku skupiny v letech 1987 - 2014, v té druhé pak aktuální EP, s nímž se kapela vytasila těsně před koncem loňského roku. Takže stůl je prostřený, pojďme na to.

CD s prostým názvem „1987 - 2014“ přináší dohromady 10 skladeb (v podstatě je jich ale jenom 9, jelikož song „Vrtká“ je uvedený hned ve dvou verzích, každé s jiným zpěvákem), které se skupině podařilo zaznamenat vždy v období, když zrovna fungovala. V aktuální sestavě se totiž jedná už o celkové šestý návrat na scénu, takže těch přestávek v činnosti, bylo docela dost, tudíž příležitostí k nahrávání o to méně. A je třeba poznamenat, že je to určitě škoda, jelikož nejen hudební složka skladeb, jejímž autorem je nezdolný Ivan Kutný, (kytarista a onehdy i hlavní zpěvák, který se dlouhé roky snaží držet prapor MČ) je opravdu na velmi dobré úrovni. A v podstatě ani nevadí, že z původně především metalového zaměření („Strašiak v hlave“, „Strigy na sabat“, „Pán Pasteur“) se okolo poloviny 90 let vydala spíše do rockovějších vod, což zde dokumentují například skladby „Tento deň je náš“ nebo povedená instrumentálka „Makar Čudra“, v níž naplno vyniká Ivanova kytara. Současné tisíciletí potom zastupují už zmiňovaná „Vrtká“ a především „Žobrák“, v němž se MČ vrací opět ke svému tvrdšímu vyznění z přelomu 80. a 90. let. Nutno dodat, že skupina měla vždy velmi kvalitně obsazený post zpěváka, jelikož jak Peter Slivka, jehož zde žel můžeme slyšet pouze ve dvou věcech, tak i Otto Weiter, který toho ve výše uvedeném období stihl s kapelou nahrát nejvíce (pět písní), jsou mistři svého oboru a jejich hlasy do muziky pěkně sedí. Ivan Kutný je svým zpěvem výrazově přece jenom trochu jinde, má odlišnou barvu hlasu a možná i z tohoto důvodu (je to však pouze moje nepodložená domněnka) v dobách, kdy on stál za mikrofonem, došlo k určitému stylovému posunu. Já osobně preferuji spíše tu metalovější tvář MČ, tím pádem jsou pro mě na tomto CD stěžejní hlavně první čtyři kousky.

Co mě trochu zklamalo, je grafická podoba nahrávky, se kterou si kapela žádnou velkou práci nedala. Jistě, dobové fotografie na pouze čtyřstránkovém bookletu jsou fajn, stejně, jako uvedení letopočtu vzniku jednotlivých písní a jejich autorů, ale co třeba nějaké průvodní slovo, texty nebo zmínění tehdejších sestav, v jakých byly skladby zaznamenané, místa jejich vzniku a tak bych mohl ještě chvíli pokračovat… Rovněž mi chybí údaj o tom, zda byl materiál aktuálně nějak studiově upravený, nebo zda se jedná o zcela původní dobové záznamy.

A teď už se přesuneme do roku 2020, kdy kapela pořídila svou novou nahrávku, jíž je EP nazvané „Späť pri živote“. To bylo natočené během tří červnových dní onoho roku v bzeneckém studiu Shaark a u zrodu jeho zvukové podoby byli společně Petr Nejezchleba a Pavel Hlavica, který zároveň obstaral i mix. Master je pak dílem Borise Sodomy z High Five Mastering.

CD představuje tři skladby tradičně z pera kytaristy Ivana Kutného, které texty opatřil současný zpěvák skupiny Harvey Havran. Z mého úhlu pohledu se MAKAR ČUDRA svým aktuálním materiálem snaží navázat na zmiňovanou stěžejní muziku z přelomu 80. a 90. let, ale přesto, že řemeslně odvádí velice dobrou práci a to včetně vokalisty Havrana, tak se jí to podle mě celkově zas tak úplně nedaří. Prostě, staré časy jsou už dávno pryč a co mě před více, jak 30 lety dokázalo takřka posadit na zadek, to už v současnosti ve své, řekněme, novodobé verzi příliš nezabírá, už zde jednoduše není to kouzlo, které na mě i dnes přenáší ty dávné evergreeny. Jak už jsem napsal, skupině to fajn hraje, ve svém středu má dobrého pěvce, vlastně i zvukový kabát skladbám sedí, ale celkově je to podle mě jen lehký nadprůměr. Pokud bych měl uvést, která z trojice písní mě nejvíce oslovila, pak bych asi zmínil prostřední song pojmenovaný „Hriešnik“.

CD bylo vydané jako jednoduchý rozkládací digipack bez bookletu a jeho grafická podoba je taková nepříliš výrazná, navíc úplně chybí název EP, což si myslím, že je znatelný přešlap.

CD „1987 – 2014“

Seznam skladeb:

  1. Strašiak v hlave
  2. Strigy na sabat
  3. Pán Pasteur
  4. Nám stačí tak málo
  5. Tento deň je náš
  6. Makar Čudra
  7. Tiene v garážach
  8. Vrtká (verze 2008)
  9. Vrtká (verze 2009)
  10. Žobrák

Čas: 38:41

Hodnocení: 8/10


CD „Späť při živote“

Seznam skladeb:

  1. Karty s diablom
  2. Hriešnik
  3. 1916

Čas: 11:59

Sestava:

  • Ivan Kutný – kytara, sbory
  • Harvey Havran – sólový zpěv
  • Vlado „VH - One“ Harasník – baskytara, sbory
  • Rado Nedbálek – kytara, sbory
  • Marek „Marc BK“ Kučera – bicí, sbory

Hodnocení: 6/10

Web


Zveřejněno: 05. 01. 2021
Přečteno:
1446 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář