LLYR

Split album svou tuzemských thrashovek jsme probrali ve split rozhovoru. 

Odpovídali Ozz (KAAR), Petr (MURDER INC.) a Lukáš (MURDER INC.).

Ahoj, na úvod klasická otázka – v čí hlavě se nápad na splitko vylíhl? Povedlo se oběma kapelám načasovat nahrání na zhruba stejnou dobu, nebo se na někoho čekalo déle, než bylo zdrávo? (úsměv)

Ozz: Čaaaaaaaara… Co říkal tenkrát Lukáš, tak úplně první byl šrotostroj Fanouš z MURDER, kterýmu se to zrodilo v hlavě, což bylo o mnoho dřív, než sme to oficiálně s Lukášem podepsali lahví vodky. (smích) Ono to splitko vlastně vzniklo úplně samovolně z kamarádských vztahů obou kapel. Nahrávali sme měsíc po sobě, takže žádné nezdravé čekání… to byla asi jediná věc, na kterou se nečekalo.

Petr: Zdarec!! Hele takový to „hej, co kdybysme udělali split?“ tu bylo myslim už docela dlouho, konkrétní podobu to začalo dostávat během loňskýho léta. KAAR nahrávali už na konci prázdnin, my museli studio odložit, ale o tom později.

Lukáš: Kdysi dávno bylo v plánu natočit split s klukama z ACID FORCE. To bohužel nějak vyšumělo do prázdna, ale na jedné kalbě s Ozzem tento nápad znovu ožil. Takže ta konkrétní hlava je jeho hlava. Každopádně natočit split vykrystalizovalo po několika letech přátelství obou kapel, desítek společných koncertů a tuny vypitých piv, a tak by to mělo být.

Když jste s nápadem na splitko přišli za Koníkem, skákal radostí, nebo to vzal jako fakt, nebo se vám to snažil rozmluvit s tím, že by bylo lepší počkat a vydat (každá kapela) řadové album?

Petr: Koník nápad podpořil, co si tak pamatuju. Však když se nad tim zamyslíš, vzhledem ke slušnejm prodejům „Svatýho holocaustu“ i naší minulý desky, vlastně děláš EP dvou dobře odebíranejch kapel za cenu jednoho LP, takže to pravděpodobně nemohlo bejt šlápnutí vedle.

Větší rozruch než hudební obsah asi způsobil kontroverzní obal. Řemeslně parádní kresba, ale… Kdo je autorem námětu? Souhlasili všichni členové obou skupin, nebo se našel někdo s výhradami?

Ozz: Mohl způsobit ještě větší, ale to mi Lukáš zakázal. (smích) Převážně z mé továrny. Takhle… jak by se mohl zrealizovat obal, aby se shodlo osm hlav. Takže na počátku byla hromada, někdy i dost dementních nápadů (smích), po kterých sme s Lukášem usoudili, že takhle to nejde a dále sme to šperkovali už jen ve třech s panem umělcem. Výhrady nás nezajímaly a zbytku byl podán až final obal. Nikdo neprotestoval… ještě aby jo.

Lukáš: Za námětem stojí pár vysokostupňových piv v jedné pražské nálevně, kde jsem se opět sešel z Ozzem a po dlouhých rozvahách a všemožných nápadech je toto to nejlepší, co nás napadlo. Možná, že kdyby těch piv bylo víc, obal by byl ještě zajímavější, ale je jasné, že si něco musíme nechat i na příště. (smích)

Petr: Obal je skvělej, doslova, si neumim představit lepší!! <3 

Jaké máte na obal ohlasy? Setkal jsem se i s názory „takové album doma mít nechci“. Pro mě je to taky za hranou, přijde mi to pubertální a zbytečně vulgární, CD mám raději stranou, aby ho u mě nikdo neviděl. (úsměv)

Ozz: Myslim, že MURDER se už s pár zaprděncema setkali. (smích) Ale pro takový lidi je to přesně dělaný!!!! Takže ohlasy jedině vzrušující... a je to pubertální? Vulgární? Nemyslim si. Takže kdybychom udělali obal masturbující, vyžraný Asiatky s vyvrhlýma střevama, asi by to bylo v pořádku a nikoho by to nepohoršovalo. A to by bylo vo hovně… 

Lukáš: Za mě spíše pozitivní. Pokud má někdo raději několikrát prokátrované klišé, je to jen a jen jeho volba. Každopádně nebylo naším cílem se někomu podbízet a dál jít cestou klišé omalovánek, kterých tu je všude kolem plno. V tomto ohledu patří Koníkovi velké díky, že něco takového posvětil!

Obraťme list. Třeba do studia. V minulosti obě kapely nahrávaly hlavně v Davosu, KAAR tam zamířili znovu, MURDER INC. šli do Hellsoundu. Tudíž – proč se KAAR do Davosu tak zarputile vrací a proč si MURDER INC. vybrali Hellsound? Šlo nahrávání jako na drátkách, nebo…?

Petr: Obě studia jsou naprosto perfektní. Jak Otyn tak Honza jsou absolutní profesionálové po všech stránkách a s oběma se pracovalo skvěle. Původně jsme taky měli zabookovanej termín v Davosu, ale ten jsme bohužel museli zrušit a do konce roku už místo nebylo, takže jsme museli jinam a naštěstí to byl zrovna Hellsound.

Lukáš: Jak říká Petr, ke spolupráci jak s Otynem i Honzou není co dodat. Oba jsou machři v oboru a vždy se snažili z nás vymáčknout to nejlepší. Bude velkým oříškem, u kterého z nich zakotvit v rámci dalšího natáčení.

Ozz: Lehká otázka. Do Davosu za mistrem Otynem jezdíme už… od roku 2012. Pro nás nahrávání na tomto místě je už spíš dovolená spojená se zábavou. Nejen, že Otyn je mistr zvuku, nástrojů, tak i po lidský stránce je prostě člověk, se kterým chceš na tom albu dělat. Po všech jeho nepodařených pokusech vnutit nám metronom, životozprávu apod… nikdy nad námi nezlomil hůl a vždy z jeho práce zní, že na to trošku umíme. (smích) Jinde by nás asi hnali ze studia svinským krokem. (smích) 
Drátky byly dost pocuchaný. Oproti „Holokaustu“, který sme měli nadrcený dopředu, sme přijeli tentokrát dost nepřipravený a hodně toho dodělávali na koleni. A výsledek vyšel na stejno, ne-li líp… mno a pak si vyber jak se připravit. (smích)

Může být výhodou splitka, že na základě náklonnosti k jedné kapele si její fanoušek společný nosič pořídí a objeví tak druhou partu, nebo se vaši fanoušci 100% překrývají? Tipl bych si druhou možnost, přijde mi, že snad není možné, aby existoval jediný živočich, který by jednu skupinu znal a druhou ne… (úsměv)

Petr: Občas fakt přijde i někdo, kdo nezná žádnej českej thrash. Já mam třeba splity fakt rád, jako grinder si v tom přímo libuju :D, protože to, jak už jsem psal, jsou prostě dvě bandy za jedny prachy a nesnášim, když kapela hraje dlouho, takže ohledně kratší stopáže to taky beru jako plus.

Lukáš: To určitě výhodou je, protože si nemyslím, že se fans 100% překrývají. Přeci jenom toho mají kluci odježděno o něco více, a český UG není zas tak malý, jak se o něm povídá.

Ozz: Těžko říct jestli výhodou, jelikož v Praze a na dalších místech máme společné fanoušky. Pro nás možná výhoda, protože chlapci z MURDER těžce ovládají středočeské podhoubí.

Od předchozích alb se v MURDER INC. vyměnili lidi na postu basáka. Proč Ben skončil? Ve studiu jste ještě tuším basáka, resp. baskytaristku neměli, ale teď už s vámi Vendy hraje. Jak se mezi partu vlasatých individuí dostala taková milá osůbka? (úsměv)

Petr: Ben skončil loni v létě, poslední akci s náma odehrál symbolicky na Symbolicu. Věděli jsme o tom dost dopředu, stejně jako o tom, že Vendy na konci léta letí na čtvrt roku do Austrálie. Plán teda byl, že ve studiu basu nahraju já (takže je to vlastně moje sólový album, ha :D) a po Novým roce začnem pořádně drtit. Jinak s Vendy se známe už taky docela dlouho, samozřejmě z koncertů v Berouně, a když nám Ben oznámil plánovanej odchod, bylo v podstatě jasný, koho oslovíme.

KAAR naopak sestava drží pěkných pár let – čím to je? Máte všichni ujasněno, jaké místo ve vašich životech kapela zaujímá, kolik času a energie jste jí schopní a ochotní věnovat a jste s tím všichni spokojení?

Ozz: Mmmmm čím to je… kdo ví. (smích) Sme každej z úplně jinýho těsta, až je to k neuvěření, že stále držíme spolu… to asi ta kapela. (smích) Za ty léta kapela v našich životech  zaujímala u někoho občas veškeré místo a u někoho někdy zas dost málo, což zapříčinilo dobré časy i ty špatné, které sme ale prozatím vždy překlenuli. Co se týče energie, tak do toho dáváme stále všechnu, co máme, ať do koncertů nebo skládání, samozřejmě už jí neni tolik co za dřív. No a s časem ? To snad každý ví, ať už má kapelu nebo ne. My spokojeni sme!

Podzim je sice ohledně případných vládních opatření proti šíření koronaviru ve hvězdách, ale přesto – máte v plánu nějaké společné turné na počest splitka, případně křest alba na domácích pódiích (Praha, Beroun)? Kolik koncertů považujete v běžném „nekorona“ roce za optimum, aby vás to bavilo a na každou štaci sjte se těšili?

Petr: Měli jsme v plánu vymyslet i pár zahraničních výjezdů, ale všechno to samozřejmě padlo…

Lukáš: Zatím je v plánu společný gig 18. 9. na Lhotce (také domácí půda a proto, protože v Berouně zatím není kde pořádně koncertovat), který asi nebereme jako křest, ale hlavně jako jednu velkou párty. Nicméně pokud článek vyjde až po tomto termínu, tuto informaci berte jako bezvýznamnou (smích). Co dál, to se uvidí.

Ozz: Mmmmmm… tak 6! 
 
Využili jste jarní „prázdniny“ k skládání nových skladeb, nebo se věnovali poslechu nahrávek jiných kapel? Aneb kdy můžeme čekat, že se zase přihlásíte s novým materiálem, respektive jaké nahrávky za poslední půlrok vás zaujaly natolik, že se k nim vracíte a považujete je za tip top? (úsměv) 

Ozz: Na skládání využijeme nadcházející léta, tentokrát to asi bude trvat déle, jelikož chceme před důchodem složit náš majstrštyk. (smích)
A osobně k jakým nahrávkám se vracím, tady nebudu radši zveřejňovat, neboť nejeden THRASHMETALISTA by mě mohl vyloučit ze scény. (smích)

Petr: Tyjo, přes to volno jsem nahrál na kytaru snad víc hodin než za celej minulej rok. :D Dáváme teď dohromady nový vály, ale momentálně těžko říct, kdy z toho bude něco konkrétního. Jinak z toho, co vyšlo od ostatních, stojí rozhodně za zmínku „Graveyard Earth“ od Fiňáků FEASTEM, z Austrálie nový LPs od INTERNAL ROT a METH LEPPARD, trutnovskej sypec ČLOVĚK V PLÍSNI a když už jsem zabrousil do ČR, tak určitě i poslední JIG-AI (virbl na tom albu způsobil erekci paní na našem obalu). Ještě ruský rappeři MOSCOW DEATH BRIGADE vydali nový album, to mě ale nesfouklo tolik, jako předchozí „Boltcutter“. Z metalu nevim, to moc nesleduju, sorry… Kromě KAAR, ty teď vydali supr split. :D

Lukáš: Máme momentálně rozpracované tři nové vály, ale není jasné, zda po split bude následovat plnohodnotná deska nebo půjdeme skromnější EP cestou. Každopádně já osobně toho na jaře naposlouchal tuny, především při práci kolem baráku. Nebyly to sice nové nahrávky, ale bohatě jsem zavzpomínal zlaté a nenahraditelné 80´.

RECENZE

KAAR Bandcamp

MURDER INC. Bandcamp


Zveřejněno: 13. 09. 2020
Přečteno:
1775 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 09. 2020 13:45 napsal/a Hnidopich
Ta australská kapela je Meth Leppard, ne Meth Leopard :D