Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

LP 2020, Day After Records / alternativní rock / Česko

Třetí album KALLE se v mých rukách ocitlo stejným způsobem jako debut, nicméně pohnutky k jeho pořízení byly jiného druhu. Zatímco prvotinu jsem si koupil pod dojmem silného zážitku z vystoupení hned po koncertu, novinku jsme si sice taky koupil na akci, ale materiál jsem znal předem z poslechu na Bandcampu, kde se šestice skladeb objevila už na konci loňského roku, skoro tři měsíce před fyzickou edicí. Oproti předchozím počinům („Live from the Room“, resp. „Saffron Hills“), které nahráli jen Veronika a David, došlo k zapojení dalších hudebníků/nástrojů a nahrávka vznikala nejen v domácnosti nyní již manželů, ale i ve studiových podmínkách, nicméně stále postaru na pás. Tohle lpění na tradičním způsobu nahrávání považuju za silnou devízu KALLE, stejně jako cit pro skládání zdánlivě nenápadných písniček, které ale mají uhrančivou sílu. 

Uhrančivou sílu má i Veroničin hlas, jeden z neosobitějších, jaké jsou u nás ke slyšení. Veronika zpívá, aniž by jakkoliv tlačila na pilu, přirozeně si pohrává s každým slůvkem, tu jakoby pološeptá polozpívá, tu použije maličko hlubší hlas, tu vyšší, sem tam éterický, ale pořád je to na husí kůži. Kapela pak dokazuje, že i s akustickými nástroji se dá pracovat hodně zajímavě, navíc tak, že v každém okamžiku jsou všechny skvěle slyšet. Často hraje prim jediný, další jej pak jen podbarvují, ale dojde samozřejmě i na pasáže, v nichž hraje rovnocenné role vícero instrumentů. 

Davidovým hlavním nástrojem je kytara, takže ta zní z nahrávky nejčastěji, ale nikoliv pořád. I hlavní skladatel se dokáže pro dobro věci „obětovat“… První stranu ale načíná právě kytarová „Humans“, akustické vybrnkávání (a zpěv) sem tam doplňuje piano, harmonium, violoncello a housle, přičemž housle vyluzují povznášející melodie a violoncello posmutnělé. Hezká souhra, navíc ten zpěv… první skladba zůstává v paměti nejsilněji. V druhé „By Now“ dostávají kromě houslí hodně prostoru piano či harmonium, taky baskytara je hodně slyšet, písnička je to křehká a opakování krátkého spíše nerefrénu než refrénu se taky spolehlivě usadí v podvědomí. Nedá se říci hit, spíše pocitovka. To „Dove“ prostě hit je. Ke kytaře a samozřejmě bicím, které citlivě drží rytmus všech songů, se přidává nejprve skvostný Veroničin zpěv a následně i violoncello, které tady dělá hodně velkou parádu. Kdo má rád zvuk tohoto nástroje, bude určitě nadšený. 

„Tigers“ je zvláštní skladba, místy zasněná, místy tvrdší. Je na ní nejvýrazněji znát, že se nahrávalo na pás, zvuk je místy (určitě cíleně) zastřený, nástroje někde trochu „slepené“, ale zase to „acoustic band“ ukazuje v jiném světle. Nejméně vstřícná/výrazná píseň kompletu. To „Bears“ je naopak hodně výrazná položka, kytara hraje celkem ostře (zvonivě) a podobně agresivně se projevují bicí a v minimalistických pasážích i baskytara. Tyhle dvě kompozice působí ve srovnání s těmi na první straně experimentálněji, po rytmické stránce rozevlátěji, ale ani tady nechybí procítěný zpěv a zapamatovatelné části textu („Cold in dying, hold on trying“ zejména). Závěr patří Veronice. „Lucid“ je dlouho v její režii, až později se výrazněji přidávají kytara, violoncello a harmonium, přičemž harmonium hraje hodně výraznou roli. 

Novinka vs. předchozí alba? Najde se řada styčných bodů (Veroničin zpěv; nenucená atmosféra; křehkost; cit složit chytlavé, nikoliv však vlezlé melodie), objevují se ale i odlišnosti, což jsou samozřejmě zvuky dříve nepoužívaných nástrojů, tím pádem barevnější hudební výraz, ale pořád to je (i díky tomu, že akustické nástroje „neřvou“) pocitová hudbička, která pohladí duši i uši – ty díky výborným instrumentálním výkonům i přirozenému zvuku (domácí studio plus táborské divadlo, mastering Amák s Davidem).

Výborný dojem podtrhuje skromný, ale graficky působivý obal, který logicky navazuje na dva předchozí. Kresby Simony Poustkové (aktuálně hraje v kapele na baskytaru) zdobily přebaly minulých dvou alb, pokaždé šlo o zvířátka – teď beránka – a pokaždé o neokázalé obrázky umístěné na jednobarevných podkladech. Přiložený list obsahuje texty a fotky, které vypadají jako z nějaké kalby, ale nejspíš budou z nahrávání.

Seznam skladeb:

  • Side A
  1. Humans
  2. By Now
  3. Dove
  • Side B
  1. Tigers
  2. Bears
  3. Lucid

Čas: cca 27 min.

Sestava:

  • Veronika Buriánková Zemanová – vocals & lyrics
  • David Zeman – acoustic guitar & bass guitar & harmonium (06)
  • Vít Heřmánek – drums
  • Václav Chalupský – piano & harmonium
  • Linda Štencová – violoncello
  • Ben Lovett – violin (01, 02) 

Bandcamp
Facebook
 


Zveřejněno: 17. 08. 2020
Přečteno:
959 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 08. 2020 19:50 napsal/a Coornelus
Humans
Přidávám se ke chvále. Za mě je skladba Humans hitovka jako bič.
17. 08. 2020 15:43 napsal/a Jindra
Kalle
Naprostý souhlas s Johanem, Kalle jsou úkaz na české alter-rockové scéně. Skladby typu "Dove" jsou famózní.