Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

1. 8. 2020, Čermná u Sušice

1. srpen, polovina prázdnin a jejich kulminace ruku v ruce s tropickým podnebím. Covid-19 řádí, ale dokud se nás samotných nedotkne bezprostředně, nevěříme na něj – to má tenhle ateistický národ stejně jako s Bohem.

Letos byla Bouda bez Magick Musick před prázdninama, za to s Hey Friends v jejich polovině. Tenhle festival bývá příležitostným a za posledních 14 let proběhl potřetí (poprvé 1. 7. 2006 pod alternativním názvem Hey Dudes! a k tomuto datu se během reportu ještě jednou dostaneme). Nyní se striktní DIY agentura Ananaska & Želva vrátila po pěti letech, před kterými se festival udál v obsazení DEZINFEKCE, MY DEAD CT a SVINÍ!

Miroslav Sosoi avizován coby literární spratek předkládal svérázným a exhibicionistickým tónem svou autorskou tvorbu životem rozervaného pozorovatele, který jej v jeho podání žije naplno a bere si všechno, co jen nabízí. Slunce pálilo, pot crčel a byť s drobným zpožděním – festival začal dramaturgicky přívětivě.

NEW|OLD je nová kapela kolem zpěváka a kytaristy Kejmyho (kdysi nebo současně WORLDHOOD, THALIDOMIDE, RAVELIN 7 aj.), kdo tedy tipoval melodický a emotivní hardcore-punk, ten se neutnul. Kapela z ostřílených kozáků příslušné scény hrála jako letitá a tvorba neutrpěla šrámů začátečnických – v rámci stylu byla variabilní a hrnula bezvýhradně stále vpřed.

BOOST na pódiu předložili zasloužené průkazky členů svižného a ortodoxního hardcore-punku s metalízou, navrch pak ještě se svou zvukovou strukturou a tváří, která lehce čouhá z davu. Nová nahrávka je tedy očekávanou a věřím tomu, že po kazetě brzy přijde velký vinyl.

DEZINFEKCE řádila na pódiu Boudy naposledy před zmíněnými pěti lety, vzápětí na co obdržela trofej v Cenách Anděl, která jim ovšem – na rozdíl od těchto koncertů – nedávala žádný smysl. Hřmělo se z mimoděk oceněný desky a zazněly i nový tracky v duchu přísnějším než rudý ředitel střední poté, co jsi na školních hajzlech vyryl klíčema do zdi „smrt komunismu“. DEZINFEKCE to zkrátka vzala jako tradičně od podlahy – mydlila se s tím, dokud všem nevyhnala mozky z hlavy na krátký výlet nad Čermnou nasvícenou měsícem, který jediný byl přítomný všem akcím, který se tu od 80. let kdy děly.

ESGMEQ jsem koncertně navštívil po jejich významný pauze poprvé a popravdě se trochu obával, protože jimi poctěných akcí do roku 2007 jsem viděl několik a srovnání se tak nemohu vyhnout. V historickém ohledu ani této kapele není Bouda cizí – naposled tu hrála právě v roce 2006, a na tento koncert bylo nyní během setu plného historických perel vzpomenuto a vysloveno, že tentokrát to je lepší. Podle mě jiný, starší, ale pořád nesmířený, jedovatý, sarkastický... Punk’n’roll pořád řeže a krájí a pulzuje a vyzývá k pohybu a zároveň zamyšlení. Nadšení z minulosti je u reportéra vystřídáno stále vysokou hrou. Což není málo, hodně kapel tyhle návraty zrovna neustojí, respektive při nich neudrží svěrače. Tady ovšem světla svítí a svěrače svírají!

LUSKY tu hráli před rokem na Magick Musick coby třetí kapela uvnitř Boudy, nyní klání uzavírali ve tři čtvrtě na jednu ráno. Ale jak! Při vší úctě k předchozím čtyřčlenným ESGMEQ, tohle duo mělo energií o level navrch! Set relativně krátkých skladeb trval bez dlouhých pauz tři čtvrtě hodiny, pocitově šlo však maximálně o 20 minut! Co k tomu psát víc?!

Akci hodnotím velmi pozitivně. Počasí vyšlo maximálně přívětivě, kapely hrály s nadšením, lidí dojelo nad poměry, s malým skluzem se skoro až do konce dodržovaly naplánované časy (pravda, v závěru už to byla čirá anarchie), dramaturgie byla na výbornou a vůbec vše okolo bylo poměrně zodpovědně připravené a proběhlo ke spokojenosti všech.

Akce byla navíc benefiční pro strahovský klub 007, na který – po odečtení všech výdajů – zbylo osm tisíc.

NEW/OLD
https://youtu.be/XkyYzbWOAxE

BOOST
https://youtu.be/fSR1J4POB94

DEZINFEKCE
https://youtu.be/ARklxEj93mA

ESGMEQ
https://youtu.be/ZuUH6Z66ssQ

LUSKY
https://youtu.be/J_DSJrsk3dc
 

 


Zveřejněno: 06. 08. 2020
Přečteno:
2602 x
Autor: Berry | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář