Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CD 2020, vlastní náklad / (black) metal / Česko

Loňské album „Zoigl“ skupiny PAČESS vyšlo jen na zajímavě řešeném vinylu, kdy na jedné straně figurovala hudba a na druhé „audiokniha“. Na nahrávce se kromě principála Pačesse podíleli ještě Marthus a Chymus, který také načetl příběh, který se albem vine. Nyní došlo na CD edici s titulem „Zoigl – Zugabe“, která je pojata trochu jinak než gramodeska – původní tři skladby byly doplněny dalšími třemi v podání obměněné sestavy, mluvený part naopak chybí.

O původním třípoložkovém materiálu jsem se loni rozepsal obšírně, příběh o pivovarnících nechť si případný zájemce omrkne zde. Nový song nemá s předchozím příběhem jinou než pivní souvislost. Věnován je asi největší osobnosti mezi českými sládky, Ivanu Chramosilovi, který dlouhé roky vládl pivovaru U Fleků, a reflektuje i historii, nejen tu dávnou, týkající se pivovarského domu, ale i moderní, období komunismu, které autorovi slov evidentně nevoní – a má za to mé sympatie. 

Pán navzdor komárům Reinheitsgebot zná,
kvítkem je sládek náš a školení jim sakra dá
Hleďme na ten zrudlý hmyz, je tu jako v úle, 
rád by něco přisadil, ale nemá na to kule. 

Autoři textu nejspíš poukazují na dobu, kdy Ivan Chramosil nastoupil ke Flekům a začal vařit pivo tak, jak se vařit má, bez přídavku cukru a extraktů.

To hudba naopak spoustu extraktů obsahuje. Minule jsem na adresu tří skladeb napsal: Muzika je to pestrá, chytlavá, disponující spoustou zajímavých momentů. Asi nejvíce jich obsahuje nejdelší položka, ať už jde o BATHORYOVSKÉ epické pasáže, silný refrén nebo kytaru proplétající se celou skladbou. A to ještě není všechno, zhruba v půli se zjevuje akordeon a odlehčuje tak atmosféru až někam ke kabaretu, nechybí ani recitace, prostě v prvním dějství se pánové pěkně vyřádili. Druhé je o poznání přímočařejší, dravější, ale ani v něm nechybí promluva hlavního hrdiny doprovázená méně agresivní muzikou; většinou je to ale řádný kvapík. Finálové dějství pak po klidném začátku nabírá kurs epika, má blíže k první skladbě a je lehce šmrncnuté heavy metalem, opět nechybí hymnické momenty a chytlavé melodie, ani lehce symfonické pasáže v režii kláves.

„Chramosil“ v nastolené linii přirozeně pokračuje, opět je to velmi melodická chytlavá kompozice, v níž hrají prim kytary. Místy mám opět pocit, že inspirací byli BATHORY a jejich epická alba, to když se objevují honosné, takřka slavnostní melodie, ale nejen jimi je song naplněn. Nechybí ani s citem umístěná sóla a samozřejmě nechybí Chymusův akurátní přednes – frontman si dává záležet na každém slově a ataky „rudého plémě“ hned mají větší váhu. S blížím se závěrem nabírá skladba na tempu, kytara sází další interesantní party, ale fade out trochu kazí dojem z jinak výborné kompozice. 

Ke čtyřem novějším písním bez problémů zapadá znovu nahraná starší položka z alba „Trapista“, i když proti předchozím čtyřem skladbám je tu méně epiky (kromě úvodu v režii kláves). A živé provedení „Dějství prvého“ má taky něco do sebe, skladba vyznívá ostřeji a tvrději, snad až démonicky, na čemž má nemalý podíl rytmika – baskytara je nepřeslechnutelná, bubeník to taky pěkně řeže. Ve finále mě live song baví víc něž ten z „Trapisty“, i když předákova slova po doznění skladby bych asi vypustil. 

Pochvalu zaslouží balení CD, booklet obsahuje texty ke čtyřem řadovým songům, podrobné info k nahrávání i siluetky muzikantů – a vše je graficky hezky učesané. Titulka se od obalu gramofonové desky liší, ale návaznost je taky zřejmá; už minule jsem vysvětloval, že šesticípá hvězda nemá náboženský charakter, ale jde o symbol pivovarnický. Plastová krabička je navíc opatřena kartonovým přebalem s obrázkem pocházejícím z LP verze.

Pačessova družina se připomněla podařeným novým songem, který by mohl být předzvěstí dalšího alba, které by nám, pivním amatérům, mohlo rozšířit obzory, kdyby se věnovalo osobnostem tuzemského řemesla s pěnou. 

Seznam skladeb:

  1. Dějství prvé
  2. Dějství druhé
  3. Dějství třetí
  4. Chramosil
  5. Černý šat oblékám (CD „Trapista“ 2016, znění 2020)
  6. Dějství prvé (živě, Brno, Melodka, 9. 11. 2019)

Čas: 36:21

Sestava:

  • Pačess – strunné nástroje (1-6)
  • Inženýr Tomáš František Hanzl alias Chymus – zpěv, přednes (1-6)
  • Martin Marthus Škaroupka – bicí a klávesové nástroje (1-3)
  • Filip Smetana – bicí (4-6)
  • Tomáš Parambucha Řeřucha – baskytara (4-6)
  • Jakub Fritche – kytara (4-6)
  • Čed – klávesové nástroje (4-6)
  • Tomáš Chylda Chylík – kytara (živé vystoupení)

www.pacess.cz
Facebook
Bandzone
YouTube

 


Zveřejněno: 07. 07. 2020
Přečteno:
2205 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář