Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

Tohle je krátký rozhovor s CONQUEROR WORM, grindery ze Spojeného království. Odpovídal basák Luke.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Hrajeme zhruba osm let. Původně jsme se pojmenovali podle skladby „A Leaden Stride To Nowhere“ jako postu kapele DISCORDANCE AXIS a bylo to čistě basa, bicí a zpěv, ale postupem času jsme se trochu vyvinuli. Jméno CONQUEROR WORM pochází z vtipu o kapelách, které se pokoušejí najít víc způsobů, jak použít „smrt“ v jejich názvu kapely, takže v tomto případě jde o přímý odkaz na báseň Edgara Allana Poea. (V českém překladu vyšla jako Červ dobyvatel – pozn. Bury) Kapela začala v zásadě jako výmluva, abych mohl hrát na basu tak rychle, jak jsem mohl, aniž bych se musel starat o hraní spolu s kýmkoli jiným, ale od toho jsme se mírně odklonili. Taky víme a přijímáme skutečnost, že The Conqueror Worm je nejlepší Hellboy komiks. Zabíjení nacistů je pro nás v pořádku a důležité.

Představte jednotlivé členy – věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Nathan (30), zpěv – dříve basák doom kapely CERNUNNOS, hraje si s vokály už dobrých pár let, ale nejsem si jistý, jak dlouho.

Linus (39), syntezátor – zpívá taky v grindových ATOMÇK, tvrdí: „Mám svůj nástroj 18 let, ale ještě jsem se nenaučil, jak na něj hrát“.

Luke (30), basa / zpěv – taky basa v grind kapele HUMAN CULL, hraju na ni asi 16 let.

Aaron (31), bicí / zpěv – taky z CERNUNNOS a doomových TROLLKRAFTT, tříská do toho asi 12 let.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Doteď dělal všechny naše nahrávky Aaron, kdy jsme obvykle umístili mikrofon někam do prostoru naší zkušebny. Ale u posledního splitka (toho s HACK JOB) jsme to museli trochu změnit kvůli tomu, že se k nám přidal Linus a jeho krabičky. Pořád to je hodně syrové, ale trochu víc jsme se starali o takové věci, jako mít víc stop na nástroje, abychom měli plnější zvuk. Vzhledem k tomu, že se to snažíme udržet co nejvíc D.I.Y., cena je obecně velmi nízká a u každého vydání se vyvíjíme, což je hezké. Řekl bych, že jsem se zvukem našich nahrávek téměř spokojený. Samozřejmě je velmi těžké zachytit intenzitu živého vystoupení na vinyl. Pokud jde o prodej, jsme všichni příliš divní a introvertní, než abychom se snažili přimět lidi ke koupi našich věcí. Jednou jsem jednu prodal Kanaďanovi, takže je to v pohodě.

Texty – kdo je píše, jaká témata volíte?

Nathan si píše všechny texty sám, i když si myslím, že kapela jako celek aspoň trochu přispívá k tématům. Lyrický obsah zahrnuje: technologický fetišismus, mechanické formování Země, kosmický horor, transhumanismus, kaiju (žánr japonských filmů s gigantickými monstry jako Godzilla – pozn. Bury), kultovní činnost, nekontrolovatelný imperialismus. Hlasové inspirace jsou Alan Dubin (KHANATE) a Björk. Máme sklon čerpat hodně ze sci-fi médií a literatury.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Luke Oram (kytarista z ATOMÇK) nám udělal logo, které používáme. Obaly a grafiku pro všechny naše dosavadní nahrávky jsem vytvořil já, i když věřím, že pro náš nadcházející split se SKINLOVER (grindeři ze severu) poskytne artwork Alan O 'Neil. Jako webovou prezentaci máme pouze Bandcamp a Facebookovou stránku, takže se o online věci příliš nestaráme. Snažím se, aby naše obaly dávaly smysl. Split s HACK JOB nabízí odkazy na filmy Raye Harryhausena (animátor, nejznámějším je film Souboj Titánů – pozn. Bury) a Brexit, a byla radost ho dělat. Můj hlavní problém je, že se vždy chci vrátit a udělat věci znovu a lépe.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

No, kapela původně čerpala hlavně vliv z disharmonického grindu a příbuzných žánrů, z kapel jako PORTAL, DISCORDANCE AXIS a GORGUTS. Ale jak jsme se vyvíjeli, začali jsme čerpat z více a více odlišnějších věcí, včetně třeba TODAY IS THE DAY, DEERHOOF, DEMIS ROUSSOS, LOCUST a MELVINS, abych jmenoval alespoň některé. Při psaní jsme také použili starou hudbu z videoher.

Posílali jste nahrávku na jiné  firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Ne, jsme celkem hrozní v propagaci nás samotných. Labely, které o nás projevují zájem, jsou přátelé nebo přátelé přátel nebo jen blázni, kteří stejně vyhledávají tyhle věci!

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Odehráli jsme spoustu koncertů, ale všechny zatím jen ve Velké Británii. Abych byl upřímný, vždy se cítíme nepřipravení a hrozní, ale hraní každého koncertu je vlastně výbuch. Naposledy jsme měli několik úžasných v Cardiffu a Newportu, které byly šílené. V podstatě, pokud tam jsou lidi, kteří s námi paří, je to vše, co si můžeme opravdu přát. Taky jsme loni odehráli jednorázový noise set na festivalu Cardiff Psych and Noise, který dopadl velmi dobře.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

To by bylo hezké! Hraní mimo Spojené království je vždy vrcholem mého roku. Možná, až se věci vrátí k normálu a my budeme moci vylézt z našich děr, tak něco podnikneme.

Plány do budoucna…

Doufáme, že někdy v příštím roce bude výše uvedené splitko s SKINLOVER hotové. A že napíšeme nové skladby, protože teď hrajeme většinou staré a upravené tak, aby zahrnovaly Linusův syntetizátor. Takže teď při tvoření víc myslíme na syntetizátor a ty věci budou ještě divnější!

RECENZE

CONQUEROR WORM Facebook
CONQUEROR WORM Bandcamp


Zveřejněno: 19. 06. 2020
Přečteno:
931 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář