Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

LP 2020, Seeing Red Records / sludge/doom/noise / USA

Dva roky pracoval na svém eponymním debutu pro mě zcela neznámý projekt KEVERRA původem z Los Angeles hospodařící na sludge/doom záhumence. Trio vybavené pouze nejnutnějším hudebním hardwarem, bicí, samply – Mateo Pinkerton (ex-16, BUZZOVEN), Scott Renner (GOATSNAKE) – basa, Kurk Stevens (MAYAN BULL) – kytara, zpěv včetně doprovodných hřmotů, začalo společně jamovat v roce 2018, což budí dojem mladé ambiciózní kapely. Zmýlená neplatí, jedná se o bastardy, kteří si prošli nejednou podzemní zkušebnou. Debut je bezútěšnou procházkou krajinou, kde vám bahno olizuje boltce uší a údy každým krokem těžknou, jako byste byli svázáni neviditelným lanem s obrovským balvanem. Tvorba vhodná jako teaser k „postapo“ dokumentu popisujícímu přírodní katastrofu globálního významu, v lepším případě průvodce pripjaťskou oblastí.

Album otevírá song s poněkud archaickým názvem „Albion“, několik rychlých kroků zamilovaného páru bloudícího nočním LA, cizopasník v podobě červa neúnavně zařezává závity do centrální nervové soustavy, mohutně rezonující basa, temný, despotický vokál Kurka Stevense. Úvod, který nepopravuje, pouze posiluje. „Incediare“, v latině slovní obrat pro založení ohně, v tomto případě mezihra připomínající ladění tzv. západní normy na starém analogovém rádiu doprovázené industriálním lomozem jako předzvěst nejdelší skladby „Bathsheba“. V hebrejské bibli je Bathsheba vylíčena jako manželka krále Davida, který cizoložství s dotyčnou zamaskoval vraždou jejího manžela Urijáše. Ideální předloha pro hudební ztvárnění, příběh, který nelze ignorovat. Ústřední skladba lehce vyčnívající nad ostatními, experimentální song, ve kterém bylo přidáno k celkovému soundu něco málo post-metalových vibrací, potažmo noise-rocku. Následující tracky „Tioga“, „Object To Be Destroyed“, „No God“ and „Black Tie Event“ agresivně přikládají nabroušené ostří na zápěstí již téměř vykrvácených žil, pomalé štiplavé tempo taví mozek na kaši ve stínu heavy výpadů. Mezi agresivní nervydrásajícími vály jsou vloženy oddychovky „Bitter Air of Exile“, „Funerary“ a „Anaesthetic“ ocejchované industriálním metalem v souladu s trudomyslnými představami, které obstarává Mateo Pinkerton inspirován odkazem Trenta Reznora. Pokud bych měl dramaturgicky poskládat kapely na obskurní podnikový večírek, nechyběli by NEUROSIS, stále stoupající Belgičané AMENRA, v dresu se lvíčkem na prsou SEKEROMLAT, popř. ZMAR.
                    
Debutové album KEVERRA je doom/sludgemetalová fošna, jež u slabších jedinců může vyvolávat noční můru a stavy úzkosti, na něž neexistuje žádná medikace. Album rezonuje mezi pustošivými rovinami, kapele nelze upřít schopnosti a talent nahrát skladby vypovídající o reálně existenci dne posledního soudu a zároveň klade rovnítko mezi jednoduchostí, delikátností a zvířecí divokostí.    Dávka sludge metalu amerického střihu, která vybízí všem mravokárcům nakopat prdel.
 
Produkce a masteringu se ujali Sanford Parker (MIRRORS FOR PSYCHIC WARFARE / BURIED AT SEA) a Phil Vera (DESPISE YOU, TRAPPIST), kteří odvedli brilantní práci. Nástroje se chovají suverénně, působí čitelným dojmem, přesně vybalancovaný jazýček vah mezi demo zvukem a vinylovou nahrávkou. Obal je dílem surrealistické malířky Brook Kent tvořící olejovými barvami. „Keverra“ vychází na 12“ LP u Seeing Red Records v počtu 200 ks.

Pátral jsem na internetu po původu slova „keverra“. Jelikož mi ani „mighty“ Google nic nenabídl, požádal jsem M. Pinkertona o vysvětlení. Jedná se o výraz, na který narazil při sledování jedné z epizod filmové antologie Twilight  Zone z roku 1960 v televizi CBS. Jak prosté...

Seznam skladeb:

  1. Albion
  2. Incendiare
  3. Bathsheba
  4. Anaesthetic
  5. Tioga
  6. Bitter Air of Exile
  7. Object to Be Destroyed
  8. Funerary
  9. No God
  10. Black Tie Event

Čas: 36:04

Sestava:

  • Mateo Pinkerton – bicí, zpěv, samply
  • Scott Renner – basa
  • Kurk Stevens – kytara, zpěv

https://www.keverra.com/
Facebook
Bandcamp

 


 


Zveřejněno: 29. 05. 2020
Přečteno:
797 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář