Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

CD 2020, vlastní náklad / rock/pop/funky / Česko

Ti z vás, kteří jsou vedle extrémnějších hudebních odnoží, jenž tvoří převážnou obsahovou náplň Fobie, schopni akceptovat i existenci poněkud jemnějších žánrů, si možná vzpomenou, že v průběhu minulých roků se u nás mohli prostřednictvím několika článků (včetně třeba recenze na EP „Holy Ground“) seznámit s muzikou pražské formace GINGERHEAD. Ta po pěti letech úspěšného fungování přišla v březnu 2020 se svým debutovým albem nazvaným „Jediný na čem záleží“.

To představuje posluchačům celkem 13 skladeb, které se stejně jako dříve pohybují v poprockových vodách, ovšem dodal bych, že oproti minulosti je těch výrazných popových elementů v muzice skupiny poněkud větší množství, než na jaké byli fanoušci dosud zvyklí. Vedle spíše rockovějších kousků (aspoň dle mého subjektivního pocitu), jako je třeba úvodní věc „Lásko“, titulní „Jediný na čem záleží“ nebo desátá v pořadí „To mezi náma..“, tak na CD najdeme i jemnější písničky „Víla“, „Na komíně“ nebo „Tancuj tam a zase zpátky“. Ale nejedná se zase o vyloženě striktní rozdělení na rockové a popové věci, jelikož songy obsahují oba tyto prvky (a pochopitelně i další), akorát v různé míře, dle nálady a atmosféry jednotlivých písní. I díky tomu je album po hudební stránce docela pestré a jistě potěší všechny, kteří mají rádi příjemnou melodickou hudbu a neřeší, zda se momentálně zrovna více nese v popovém, rockovém nebo jiném duchu.

Na rozdíl od minulosti se tentokrát kapela rozhodla vydat cestou pouze českých textů, o něž se z větší části postaral kytarista Luboš Moravec, doplněný dalšími autory (Tomáš Roreček, Miroslav Krutina, Matěj Lipský).

Z mého pohledu mají GINGERHEAD i nadále dvě hlavní přednosti, které je zdobily už od počátku jejich fungování. Tou první je opravdu výborná zpěvačka Eliška Pekárek Flaková, kterou jsem chválil už v předchozích recenzích, a od té doby mi její hlas přijde snad ještě lepší, než býval dříve. Do muziky, kterou se skupina prezentuje, báječně pasuje, a když ji navíc ve sborech ještě doplní i kytarista Luboš, je vokální složka alba dovedena prakticky k úplné dokonalosti. Jako druhou důležitou věc pak vidím dobře sehranou partu muzikantů, z nichž je cítit silná energie a k jejichž výkonům snad nemůže mít nikdo sebemenší připomínku. Prostě a jednoduše je slyšet, že dělají hudbu s radostí  a láskou a ne pouze z nějaké povinnosti.

CD postupně vznikalo se zvukovým inženýrem Pavlem Bohatým v letech 2019-2020 a bylo nahráno hned v pěti studiích, konkrétně se jednalo o Sono, Svárov, Soundevice, Maťomatic a RichSound. Mix se až na jednu věc (studio Svárov) odehrával v pražském Sonu a takřka stejným dílem se na něm podíleli renomovaní borci Milan Cimfe a Pavel Karlík. Druhý jmenovaný se pak zároveň postaral o mastering (opět vyjma jednoho kousku ze Svárova, který měl na starost Lukáš Martínek). Možná se vám ten seznam studií i lidí, kteří se na desce podíleli, zdá až zbytečně obsáhlý (což se mně původně zdál taky a říkal jsem si, že to zavání takřka až zbytečnou přeplácaností a nesourodostí), ale věřte tomu, že po poslechu CD budete v maximální míře spokojeni. Výsledný sound je totiž opravdu špičkový.

Grafickou podobu bohatého bookletu obsahujícího veškeré texty pak vytvořil člověk nejpovolanější a to sám Maťo Mišík.

Nahrávku je možné získat v několika formátech, ať už se jedná o klasické CD, digitální verzi nebo limitovanou sérii spojenou s energy drinkem Samurai Shot.

Takže, jak jsem zmiňoval v úvodu, baví-li vás kvalitní domácí poprocková muzika, tak GINGERHEAD jsou pro první polovinu letošního roku jasnou volbou. Za mou maličkost se jedná o velmi povedené debutové album a dle toho náležitě využívám i naši bodovou stupnici.

Seznam skladeb:

  1. Lásko
  2. Víla
  3. Co se musí stát?
  4. Na komíně
  5. Výlet
  6. Až se ohně rozhoří
  7. Všechno vnímám
  8. Jediný na čem záleží
  9. Hvězda poslední
  10. To mezi náma…
  11. Čas proletím
  12. Můzy
  13. Tancuj tam a zase zpátky


Čas: 44:44

Sestava:

  • Eliška Pekárek Flaková – zpěv
  • Luboš Moravec – kytara, vokály, rap, klávesy, programování
  • Maťo Mišík – kytara, klávesy
  • Vlasta Klein – baskytara
  • Tomáš Piala – bicí, loops


Hosté:

  • Viktor Dyk – zpěv (6)
  • Pavel Karlík – perkuse (2)


Web 
Facebook
 


Zveřejněno: 07. 05. 2020
Přečteno:
2057 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář