Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2020, Century Media / thrash metal / USA

Jednu z nejočekávanějších letošních desek vydávají HAVOK z Colorada. Od jejich předchozího počinu uplynuly tři roky. Mezi tím stihli párkrát navštívit Česko a naverbovat nového baskytaristu. Z čehož jsem měl velké obavy, protože ex-člen Nick Schendzielos byl možná tou nejlepší částí skládačky "Conformicide". Páté studiové album, trefně pojmenované "V", vychází 1. května.

Ti, kterým "Conformicide" nešmakovalo, budou nejspíše zklamáni i tentokrát. HAVOK na novince poprvé navázali na předchozí práci. Avšak objevili při tom nová území a zdokonalili svůj herní styl. Kytary si opět žijí jakoby každá svým vlastním životem. Někdy se setkávají, jindy zas rozcházejí. Do toho jim praská neposedně živelná basa. Nová akvizice Brandon Bruce nahradil svého předchůdce dokonale. Navíc výraz "rytmická kytara" není v tomto případě pouhými prázdnými slovy. Brilantní rozsekaná staccato hra by se neztratila ani na "Vulgaritách" od PANTERY. 

Banda si od posledně vzala některé kritiky k srdci. Stopáž písniček byla podstatně zkrácená, kytary jsou výraznější, pomalé skladby zajímavější a záznam je více proložený stravitelnějšími vály (na začátku – uprostřed – na konci). Například "Fear Campaign" by se rozhodně neztratila ani na Sanchezovu opusu magnum "Time Is Up". Mimoto Reece Scruggs předvádí vyhrávky a sóla hodná obdivu. Nutno podotknout, že umění hlavního kytaristy patři mezi největší chlouby nahrávky. Album přibližně v půlce opět nakopne sešlápnutý pedál v klipovce "Phantom Force". SLAYEROVSKÉ broušení strun a jiskřící basu přerušuje, jako rány z těžkého kanonu, rychlý sled krátce zahraných tónů. Před finálem jistě potěší zábavná "Merchants Of Death", jež obsahuje skoro až groteskní basovou linku. 

Podřazení na nižší rychlost nastává tentokrát už po druhém songu. Za sebou postupně přijdou "Betrayed By Technology", "Ritual Of the Mind" a "Interface With The Infinite". Oproti pomalým skladbám z "Conformicide" jsou hudebně o něco propracovanější. Harmoničtější melodie, démoničtější zpěvy, silnější atmosféra. Občas díky kompizici zaslechnu pozdní tvorbu CORONER kolem alb "Grin" a "Mental Vortex" či "Harvester Of Sorrow", "Leper Messiah" apod. od METALLLIKY. Na první poslech byl tento heavy úsek menším zklamáním a říkal jsem si, že by tam mohla být klidně jedna delší stopa. Přesto s každým dalším opakováním zabrzděné tracky lezou více pod kůži, proto se k nim rád vracím.

Zajímavostí se najde plno. Počínaje osvěžující elektro-bubenickou "kulturní vložkou" "Dab Tsog". Zaujme především podivný název... Jde o druh spánkové paralýzy, jež způsobovala smrt mužům z asijského kmene Hmongů, kteří bojovali po boku Američanů ve Vietnamu a po válce emigrovali do Států. Mezi další pikantnosti patří úmyslné odkazy na oblíbená alba. Otevíračka "Post-Truth Era", než si začne razit vlastní cestu, připomíná vstupní bránu legendární fošny "…And Justice For All". Nicméně nejvíce odkazů obsahuje "Panpsychism". Při akustickém intru praští přes nos závan "Seasons In The Abyss". Náhle se vybrnkávačka zvrtne v metal s DNA "Cowboys From Hell", pak to HAVOK vygradují po svém. Cítím úmysl volně navázat na výše zmíněné nahrávky vlastním autorským stylem a stát se moderní thrashmetalovou klasikou.

Už tak dost rozmanitý materiál zakončuje baladička "Don´t Do It". Poloha, ve které jsem si, po vydání debutu "Burn" (2009), nedovedl HAVOK ani představit. Snad poprvé David Sanchez zpívá (!) civilně a není to vůbec špatné. Jemná skladba se při finiši zlomí v čistokrevný thrash metal.

"V" nejen úspěšně navazuje na předešlou desku, ale i ji překonává. Vyváženější záznam má vypiplanější zvuk, kdy posluchač může každý nástroj jednoduše rozeznat a užít jako při poslechu klasické hudby. Vytažená basa zůstala opět ozdobou. Všestranný Pete Webber vždy věděl, kam nejlépe praštit, nebo jak stepovat po pedálech. Sanchezův zpěv je hravější a barvou připomínající stále více Marka Oseguedu. Reece Scruggs nejspíše předvedl zatím to nejlepší ze svého arzenálu. HAVOK osobitějším pojetím dávají jasně najevo, že už nebudou hrát pro každého maníka v džísce, ale pro svůj vlastní okruh posluchačů. 

Seznam skladeb:

  1. Post-Truth Era
  2. Fear Campaign
  3. Betrayed By Technology
  4. Ritual Of The Mind
  5. Interface With The Infinite
  6. Dab Tsog
  7. Phantom Force
  8. Cosmetic Surgery
  9. Panpsychism
  10. Merchants Of Death
  11. Don´t Do It

Čas: 45:45

Sestava:

  • David Sanchez – vokál, rytmická kytara
  • Pete Webber – bicí
  • Reece Scruggs – sólová kytara, doprovodný vokál
  • Brandon Bruce – basa

Facebook
http://havokband.com/


Zveřejněno: 27. 04. 2020
Přečteno:
1633 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 05. 2020 15:44 napsal/a Pagan
Update...
...tak je to fakt pecka! :-)
27. 04. 2020 20:41 napsal/a Pagan
double kvalita
Singlovka \"Phantom Force\" je masakr, a díky kvalitní recenzi se teď těším na album ještě víc!