Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
HEIDEN – Andzjel

kniha 2020, MetalGate / Česko

Poslední doba přeje tištěným produktům. Loni se zelenalo na fanzinovém i knižním kolbišti, letos to pokračuje a hned zkraje roku se objevila interesantní publikace, jež se odlišuje jak od hudebních zinů, tak od knih věnovaných kapelám či žánrům, jako to dělaly dosud vydané knihy v režii MetalGate (Knihy kovu či historie ROTTING CHRIST). Heavy Music Artwok MASTERPIECES 2018 je tiskovina mající blízko ke knihám o umění – obsahuje totiž 143 náhledů na umělecká díla, jež v roce 2018 zdobila přední strany obalů kapel věnujících se heavy music.

Gró knížky tvoří kapitola nazvaná 100 výtvarníků na 100 deskách od 100 kapel. Jak její název napovídá, jde o katalog obrázků, které kurátora Alex Milazza v roce 2018 nejvíce zaujaly. Výběr je to tedy ryze subjektivní, ale dá se říci vypovídající o současné podobě vizuálů cédéček či desek. Samozřejmě bychom mohli dlouze polemizovat, proč je tam ta a ta práce a proč se nedostalo na jinou, ale to bych nechal stranou, spíše bych zmínil, že autor vybíral z různých žánrů i technik a tím pádem pokryl široké spektrum. Asi je zbytečné vypisovat, co se mi líbí víc a co méně, hlavně zmíním české stopy v podobě MASTER´S HAMMER a INFERNA, jejichž covery se mezi ostatními rozhodně neztratí, subjektivně pak patří k těm nejlepším. U některých děl mi jejich zařazení přijde diskutabilní, ale v řadě případů jde opravdu o nádherné práce. A u přetisků obrázků to nekončí, u každého díla je tu zajímavější, tu obyčejnější, či sem tam pro mě nepochopitelný (úsměv) komentář autora, případně kapely, proč si onoho umělce vybrala či jaké perličky se při přípravě obalu staly. Jde o zajímavou sondu do myšlení lidí z různých uměleckých spekter, často jde o překvapivé informace, které mohou posluchačům zastoupených nahrávek rozšířit obzory, ať už jde o inspirační zdroje pánů autorů, způsob práce, doba, jakou přípravě obalu věnovali (překvapí, že občas šlo o velice rychlé akce, většina ale dala protagonistům pořádně zabrat, vznikalo několik verzí atd.) či co chtěli svou kresbou, grafikou, fotkou, montáží… vyjádřit. Mnohdy to je jasné na první pohled, častěji ale vysvětlení vnáší jasno.

Kromě stěžejní kapitoly obsahuje knížka dalších sedm oddílů:

  • dílo roku, kterým je „Firepower“ JUDAS PRIEST
  • mistr roku, kterým je Gustavo Sazes
  • nejvlivnější výtvarník roku, kterým je Travis Smith
  • pocta roku, kterou obdržel Vincent Fouquet
  • objev roku, kterým je Vladimir Chlebakov
  • boxset roku, kterým je „Phanerozoic I: Palaeozoic“ od THE OCEAN
  • navrátilci z roku 2017, kterými jsou autoři, jež uspěli v roce 2017 a potěšili i v roce 2018

I v těchto kapitolách se objevují díla oceněných i komentáře, jež se jich týkají, nejen od autorů, ale i od muzikantů či kurátora. A tady musím uznat, že ocenění si ony pocty zaslouží, nebo lépe řečeno většina, protože dílo roku, tj. zmíněný cover JUDAS PRIEST, se s mým vkusem míjí. Jeho vznik je ale popsaný poutavě.

Co se s mým vkusem naopak potkává, je zpracování knihy. To je jedním slovem nádherné. Až mě trochu mrzí, že jde o brožovaný výtisk, pevná vazby by formátu A4 nepochybně slušela; pak by ale výtisk nestál snesitelných pět stovek, ale podstatně více. Ale jinak opravdu krásná práce na kvalitním křídovém papíru, obrázky jsou ostré, většina o formátu 18 x 18 cm, takže se lze věnovat i detailům, které třeba na CD formátu nejsou tak zřejmé. Skvělou práci odvedl i grafik, vzhled stránek je dostatečně slavnostní, použité fonty parádní a k velmi dobrému dojmu přispívá i čtivý překlad, o který se postaral Ondřej Šmejkal. 

Krásná kniha poslouží kromě primárního účelu (kochání se) i k dalším kratochvílím – objevování neznámých kapel. Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem názvy všech skupin z knihy znal, natož jejich tvorbu; právě naopak, řada kapel pro mě byla nepopsaným listem, ale díky prezentovanému obalu jsem objevil několik zajímavých seskupení. Tady je pár tipů, které mi utkvěly v paměti, protože mě oslovil jak cover, tak hudba, a kapelu jsem dosud neevidoval:
INSECT ARK – „Marrow Hymns“
ALUNAH – „Amber & Gold“
MOTH – „Moth“
IZEGRIM – „Beheaded by Trust“

  • 146 stran

MetalGate
video


 


Zveřejněno: 09. 03. 2020
Přečteno:
4231 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 03. 2020 11:14 napsal/a Bhut
další artworky
Takový soubor musel dát spoustu práce. Kloubouk dolů, jenže přesto mi tam pár obrázků chybí. Takže, co se mi hodně líbí a v knize není a ještě k tomu to jsou skvělé nahrávky: ABYSMAL GRIEF - Blasphema Secta; Regen Graves (absolutně odpovídá obsahu desky) // ARCHGOAT - The Luciferian Crown; Chris Moyen // DEATH KARMA - The History...; Dávid Glomba (jednoduché ale trefné) // DEPTHS ABOVE - Ex Nihilo; Vama Marga // DJEVELKULT - Nar Avgrunnen Apnes; Hathrul // split: DOMINUS IRA, PRECARIA, DEATHSPIRAL OF INHERITED SUFFERING - Metamorphosphoros; Ikonostasis // ESOCTRILIHUM - Pandaemorthium; Morkh // CHAOS ECHOES - Mouvement; Stefan Thanneur // IMPERIAL TRIUMPHANT - Vile Luxury; Andrew Tremblay // INFERNAL EXECRATOR - Obsolete Ordinance; Jenglot Hitam // MALLEPHYR - Womb Of Worms; autora nevím // PANEGYRIST - Hierurgy; Ikonostasis // PORTAL - Ion; Zbigniew Bielak // TEMPLE DESECRATION - Whirlwinds Of Fathomless Chaos; Mar.A // U.N.C.U.L.T. - אוּסִיפְרְטְנְסְמַאֶל קַנְטְבְס אַדְרַמַלַס אוֹסְטִיבְםאוּסִיפְרְטְנְסְמַאֶל קַנְטְבְס אַדְרַמַלַס אוֹסְטִיבְם; Vhan Artworks & Printing