Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2019, Les Acteurs De l´Ombre Productions / melodic/post-black metal / Francie

Máme tady dalšího zástupce francouzské blackmetalové nové vlny, Ligue 2. Což nemyslím nijak hanlivě, tak to prostě zatím s PÉNITENCE ONIRIQUE je. Na Ligue 1 kapela z Chartres ležícího v regionu Centre-Val de Loire (cca 90 km od Paříže) zatím nemá, na druhou stranu ve srovnání s debutem z divize momentálně směle atakuje nesestupové umístění ve druhé lize. 

Těžko říci, jestli za lepším dojmem, který z novinky mám, vězí rozšíření sestavy, nebo jestli většinový skladatel a hlavní postava souboru Bellovesos vyzrál, každopádně proti debutu „V.I.T.R.I.O.L“ je „Vestige“ ve všech směrech dál. Ale ještě k sestavě, z dua se kapela rozrostla na sextet, přičemž jeden z noviců rovněž přispěl svým dílem při komponování a ostatní pak rozšířili paletu tónů a úderů. Hlavně přínos bicmena je v pestrosti bicích nástrojů neoddiskutovatelný. 

Ale o pestrosti se můžeme bavit i v případě sedmera nových songů, které sice podobně jako předchůdci tepou v rytmu/duchu melodického black metalu, ale s těmi melodiemi se to nemá tak, že by byly vlezlé, vtíravé či chytlavé. Je taková ta lehce zvrácená melodika; pocitově jsou melodie zřejmé, ve výsledku ale nezůstávají v podvědomí. 

Úvodní pasáž nejspíš obstarává Noktûrnos se svou „ambient guitar“, až po intru se zapojují kytary a po nich i rytmické nástroje. „Le corps gelé de Lyse“ se zpočátku tváří jako atmosférický melodický blackmetalový kolovrátek, ale on není kolovrátek všechno, co se točí. PÉNITENCE ONIRIQUE se točí různými směry, což je v podstatě nutnost, když skladby v průměru trvají sedm minut. Pak je třeba přicházet s novými a novými postupy, třeba pasáží takřka strašidelnou (případně hnusnou, mám-li se držet undergroundové terminologie), ale i momenty světlejšími, třeba v podání chorálů. Celkově se to neposlouchá snadno, ale na druhou stranu se nedá říci, že by šlo o meloblack pro masy. Přitom i ten meloblack pro masy tu a tam probleskne, „La cité des larmes“ je jím zahájena, aby se zase začala proměňovat a porůznu tepat. Vokalista kromě očekávatelného skřehotu přidává i něco na způsob zoufalého křiku a občas i hlubší polohy, takže i v tomto směru je to barevné a nemonotónní. 

„Les sirènes misérables“ se v ambientní poloze drží docela dlouho, i přerod v ostřejší muziku je pozvolný, přirozený, ostatně právě tuhle skladbu považuju za nejvýraznější, pomalé tempo jí sluší a zajímavý zvuk kytar prospívá, a vůbec nevadí, že se poměrně dlouho obejde bez vokálů. Hypnotické motivy se na sebe nabalují, nikam se nespěchá, místy probleskne i postblacková náladička, ale aby toho milejšího náhodou nebylo moc, zpěvák do toho skuhrá jako před smrtí. Škoda, že se v onom skoro zmaru kapela nedrží celou skladbu, následující kvapík už mi tak interesantní nepřijde. Stejně tak je škoda nerozvinutí mezihry, ve které se potkává ambient s post rockem. (Prakticky stejná slova pasují na titulní song, ale už je nebudu psát podruhé – úsměv.)  

V „Extase exquise“ nelze přeslechnout výrazné party baskytary, což dokládá, že kapela o své tvorbě přemýšlí i po zvukové stránce – nechává vyniknout všechny nástroje, byť samozřejmě největší pozornost na sebe strhávají kytary, místy typicky francouzsky zohýbané, místy ctící zákony žánru, to když zaduje typická černá vichřice.

Album Vestige“ mě baví o poznání více než předchůdce, některé momenty bych označil za osmičkové, některé za pětkové, průměrně problematických 6,5 bodu, které zaokrouhlím nahoru s ohledem na velmi pěkně zpracovaný obal. V šestistránkovém digipacku si sice počtou jen ti, kteří rozumí francouzsky, ale grafika je, ostatně jak je u labelu LADLO obvyklé, udělaná s fortelem a má řád. 

6,5/10

Seznam skladeb:

  1. Le corps gelé de Lyse
  2. La cité des larmes
  3. Les sirènes misérables
  4. Hespéros
  5. Extase exquise
  6. Souveraineté suprême
  7. Vestige

Čas: 46:28

Sestava:

  • Bellovesos – guitars, composition and additional sample
  • Dimiourgos – bass and composition
  • Vorace – rythmic guitar
  • Noktûrnos – ambient guitar
  • Ctahbad – drums
  • Ebrietas – lyrics and voices

Facebook

LADLO

 


Zveřejněno: 19. 12. 2019
Přečteno:
3847 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář