Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Také festival Fit of Rage změnil areál a posunul se ze západních Čech do středních. Na naše otázky odpovídal Mech@nik, hlavní to osoba festivalu?

1. Zdravím, představte prosím ve stručnosti našim čtenářům váš fest ? historie, dramaturgie, místo konání?

Ahoj! Takže festival Fit Of Rage ? Open air se letos představí už svým šestým pokračováním a to pro změnu v Berouně, protože loňská Planá u Mariánských Lázní byl špatný tah. Složení kapel bude letos nejpestřejší ze všech ročníků Fit Of Rage.

2. Kdy tě napadlo začít pořádat festival a co tě vlastně vede k tomu abys pokračoval?

Už před 8 lety jsem začal dělat první akce, hlavně jako manažer kapely GRIND 6,4. A jelikož to byly akce úspěšné, muselo toto mé počínání zákonitě vyústit v pořádání čím dál tím větších akcí, což se před dvěma roky zvrhlo ve dvoudenní festival.

V pořádání festivalu pokračuji z několika důvodů, ale ten nejdůležitější je moje současné manažerování u skupiny ANIMAL HATE a také proto, že se mi nechce rušit poměrně solidně zaběhnutý a známý festival, přestože loňský 5. ročník byl prodělečný?.

Rovněž pořádám 2x do roka menší akce, takové minifestíky, kde vystupuje mix osmi kapel. 

3. Lidi, kteří se na váš fest chystají poprvé, by určitě zajímalo zázemí ? takže popis areálu, sociální zařízení, možnosti noclehu, nabídka jídla, pití,? Chystají se nějaké změny proti minulému roku?

Ke změnám samozřejmě došlo, protože, jak už jsem se v úvodu zmínil, změnili jsme radikálně polohu festivalu. Kdo byl loni v Plané u Mariánských Lázní, musel si areál pochvalovat ? lepší jsem nezažil na žádném festivalu u nás a dost lidí se na tom shodlo ? prostě příroda jak víno, hájek na stanování, koupaliště atd. Bohužel Planá je zcela evidentně prdel republiky, takže jsme se přesunuli s festivalem do centra dění a to do středočeského města Beroun.

Areál, ve kterém se bude festival v Berouně konat, není ani zdaleka tak přírodní a romantický jako byla Planá, ba právě naopak ? jde o bývalý cukrovar, ve kterém je v současnosti soukromý pivovar, jehož kupodivu dobré pivko budete moci chlemtat. Festival se koná na nádvoří tohoto areálu. Celý prostor je kolem dokola obklopen chmurnými depresivními budovami staré továrny z bůhví jakého století. Takže nálada bude opravdu pochmurná, při ?veselém? setu DISSOLVING OF PRODIGY nebo SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY půjde opravdu do tuhého :-). Co se týče jídla a pití, tak všeho bude jako vždy dostatek. Obrovské plus, které tam jistě spousta lidí ocení je velká útulná restaurace přímo v areálu, kde se budou podávat i hotová jídla! Nebudete muset tedy putovat po Berouně kvůli něčemu ?normálnímu? k jídlu.Pivo bude kromě zdejšího soukromého Berounského medvěda, asi také Budvar ? ale to zatím ještě dojednáváme.

Nejhorší problém byl s noclehem, za tímto účelem jsme pronajali travnatý pozemek asi 200 m od areálu. Nejde o žádný golfový dreen, ale na stany to bohatě stačí.V tomto ?stanovém městečku? bude rovněž cisterna z pitnou vodou. Další extrémní výhoda je parkování cca 200 m od areálu, které nám umožnily České dráhy přímo na parkovišti za hlavním vlakovým nádražím ? takže autem nebo vlakem, v obou případech to budete mít do areálu až nechutně blízko.         

4. Na jaké kapely se návštěvníci mohou těšit letos? A na kterou se těšíš třeba ty?

Už jsem naznačoval, že letošní ročník bude nejpestřejší, co se stylového zaměření týče, ze všech dosavadních. Loňský ročník v Plané byl prakticky deathový až na pár doom a grind vyjímek. Na lidech bylo už ve finále znát, že toho mají plné zuby a toho jsme se chtěli letos na 100% vyvarovat.

Na festivalu tedy uslyšíte vyváženou kombinaci následujících stylů ? death /DEVILYN(pl), LEX TALIONIS(fra),HYPNOS/, black /DARZAMAT(pl) ,IMMORTAL TEARS/, doom /S.S.O.G.E., DISSOLVING OF PRODIGY, DYING PASSION/, grind /MACABRE(usa), INHUMATE(fra)/. Ale také různé variace HC, metalcore a emocore /CATARACT(ch), THE.SWITCH, MADEBYTHEFIRE/. Samozřejmě, že uvádím pouze malou část skupin, které vystoupí. Celkem uvidíte 31 kapel.

Pro zajímavost, v rámci zamezení monotónnosti festivalu jsme se snažili všechny tyto žánry promíchat, takže by neměli vystoupit dvě kapely stejného žánru za sebou!

Myslím, že největším tahákem budou pro lidi američané MACABRE, jejich crazy vystoupení by mělo být letos u nás jediné. Rovněž spoustu ohlasů mám na metalcorevý CATARACT ze švýcarska. Já osobně se nejvíce těším na DISSOLVING OF PRODIGY. Tuto kapelu doslova zbožňuji a jen doufám, že jsem si jí nepozval pouze kvůli sobě, jak se mě snaží přesvědčit mojí kolegové spolupořadatelé.     

5. Podle čeho kapely na festival vybíráte?

Tak u těch známějších je jejich výběr daný už jejich popularitou, přeci jenom potřebuji, aby se vysoké náklady takového festivalu zaplatily. U těch méně známých skupin rozhoduje, jestli nás jejich muzika osloví (vyžadujeme CD s aktuálním materiálem) a také to, jestli jsou tyto kapely ochotné spolupracovat na případné výměně pro mojí skupinu ANIMAL HATE.

6. Můžete (chcete?) trochu odkrýt finanční záležitosti okolo fesťáku? Výše vstupnéh asi tajemstvím nebude, ale kde je možno vstupenky koupit? Jaký je rozpočet letošního ročníku, kolik z toho dělají kapely, kolik to ?ostatní? a co to ?ostatní? obnáší? Možná si pak návštěvníci uvědomí, že to není zrovna sranda pořádat podobnou akci!

Letošní náklady festivalu bych nerad podrobněji zveřejňoval. Jsou o něco nižší, než byly loni v Plané, kdy dosahovaly čtvrt milionové hranice. Kapely z celkové sumy ukrajují asi 2/3 nákladů, z  toho ?ostatního? je nejdražší asi zvukař, zbytek už je o prkotinách (z hlediska financí) jako propagace,vstupenky,ubytovny pro kapely, pronájmy všeho možného atd. Každopádně mě to dohání k slzám :-).

Vstupné je letos v předprodeji 350,- a vstupenky si lze koupit v Praze v Gung-Ho nebo v Plzni v Music records. Na místě pak budou vstupenky stát 420,- a pouze sobota vyjde na 290,-. Myslím si, že vstup je v porovnání s některými ostatními festivaly u nás silně ?pod cenou? a to někdy i v případech, že máme silnější sestavu skupin (ovšem to samozřejmě záleží na osobním názoru).         

7. V čem spatřujete odlišnost svého festivalu od těch ostatních? Na  co byste chtěli fanoušky nalákat, aby dali přednost zrovna vaší akci?

Prakticky už to bylo řečeno v předchozích odpovědích, ale pokud to mám shrnout do několika bodů:

  • velmi silná sestava, kde kromě zahraničních hvězd vystoupí prakticky tuzemská elita v daných žánrech
  • velká variace žánrů, ale stále v mezích ?tvrdosti?, tzn. nuda a stereotyp nepřipadá v úvahu
  • velmi solidní cena vstupného, doporučuji využít výhodného předprodeje 
  • špičková dostupnost města Beroun a areálu jako takového (200m od hlavního vlakového nádraží, 200m od dálničního sjezdu)
  • silně undergroundový a emocemi nadupaný areál

8. Tip na návštěvnost...

Tak tahle otázka mě fakt ničí, loni jsem odhadoval minimálně 700 platících, přišlo katastrofálních cca 400 lidí. Letos jsme pro větší návštěvnost udělali maximum - od výběru kapel, přes výběr lokality až po mohutnou propagaci, ale tipovat si opravdu netroufám. Byl bych vděčný za 600 lidí? 

9. Nějaký vzkaz na závěr, doporučení pro návštěvníky apod?

Budu rád, když podpoříte náš festival, přijďte se podívat, nebudete litovat! 


Zveřejněno: 04. 08. 2005
Přečteno:
3376 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 08. 2005 20:57 napsal/a tuf
...
no kouknul bych radeji na aktualni sestavu na webu ... Avenger tam hrat taky asi nebudou...
04. 08. 2005 19:16 napsal/a Daemona
IT
Immortal Tears tam budou také? Slysela jsem, že jsou bez kytaristy? Jak to tedy je?