Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

"Minifestival" hvězd současného speed & power metalu za podpory Black Majesty a tuzemských Debustrol a Rea Silvia vznikl v souvislosti s paralelně probíhajícím festivalem Masters of Rock.

V Plzni se střetly střídající kapely tohoto festivalu - Edguy, jejichž show již proběhla a HammerFall, jejichž vystoupení bylo naplánováno na neděli. Vznikla tak naprosto unikátní show, která se bude opakovat pouze na americkém kontinentu, kde pořádájí Edguy a HammerFall společné turné.

Na koncert se mi, vzhledem k nějakým zpožděním, podařilo bohužel dostat poměrně pozdě, už v době, kdy měla končit část show Debustrol, takže o ně a Rhea Silviu jsem přišel. Po nutných reorganizacích na pódium nastoupili Black Majesty, které jsem podle názvu podezříval z toho, že vystoupí s nějakým gothickým metalem. O to víc mě překvapilo, když mladá kapela pouze s dvěma řadovými alby na kontě spustila smršť plnohodnotného power metalu, který si v ničem nezadá například se Sonatou Arcticou či samotnými Stratovarius.

Všechny skladby Black Majesty nepostrádaly dynamické melodické přechody a jejich skladby se tak rozprostíraly od klasického klávesami podbarveného power metalu až k branám trashe. Obě alba této kapely byla na koncertě k mání (aktuální album Silent Company dokonce v limitované edici v digipacku), bohužel se mi i toto podařilo "prošvihnout". Samotné vystoupení Black Majesty bylo podpořeno dobrým zvukem a nezaznamenal jsem během něj nějaký výpadek kapely.

Na Plzeň začalo padat šero když přišla druhá pauza a po ní nastoupili očekávaní Edguy. Do noci se ozvalo typické: "Ladies and gentlemen, welcome to the freak show!" a s písní Under the Moon otevřel Tobias Sammet a jeho banda svoji část večera. Od samého začátku bylo vidět, jak si kapela hraní v Plzni užívá a netrvalo dlouho a povedlo se Edguyům jejich nadšení přenést i na publikum.

Během vystoupení si pouze Sammet posteskl, že nás je méně než ve Vizovicích, takže musíme být o to hlasitější, abychom udělali stejně dobrou show. Během neuvěřitelně energického vystoupení, během kterého zazněly klasiky jako Vain Glory Opera, Tears of a Mandrake, Babylon či Fallen Angels si Sammet neodpustil jeho typické vtipy jako rozebírání mikrofonu, fórky na adresu kapely nebo akci, kdy jednoho z techniků, který mu přišel vypomoci s rozebraným mikrofonem prohlásil za kytaristu Iced Earth v roce 65, kdy je ještě nikdo neznal ;-) Edguy prostě byli celý večer ve skvělé náladě a show si užívalo stejně publikum jako oni sami.

Již za tmy Edguy uvolnili pódium švédské formaci HammerFall. V tu chvíli jsem si říkal, zda je možné předvést alespoň stejně dobré vystoupení jako právě předvedli Edguy. HammerFall ale nic neponechali náhodě a svou část večera rozjeli novinkovou Secrets, na kterou bez přerušení navázali starší Riders on the Storm. Během vystoupení se HammerFall zaměřili na aktuální Labum Chapter V - Unbend, Unbowed, Unbroken, z něhož zahráli první čtyři písně, zatímco ze starších alb po jedné či dvou.

Nakonec HammerFall odvedli opravdu vynikající práci. Jejich show, ačkoliv tolik nehýřila vtipem jako ta Edguyská, byla minimálně stejně skvělá a energická. Zvláště při ní vynikal baskytarista Magnus Rosén, který přebíhal z jedné strany pódia na druhou a se svými hustými vlasy připomínal typického metalového lva. Při písni HammerFall Joacim Cans vylezl k bicím a doplňoval bubeníka.

Na přídavek, který začínal písní Templars of Steel s lehce vylepšeným intrem ;-) , si Joacim již přinesl kelímek plzeňského piva. "Jakmile já si přinesu na pódium pivo, koncert končí..." POslední písní večera byla Hearts on Fire. Pak již teplé Plzeňské noci vládlo již ticho...


Zveřejněno: 19. 07. 2005
Přečteno:
3322 x
Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář