Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Pátý ročník ETEF Festu je na spadnutí, takže se pojďme podívat, co letos fanoušky čeká, co bude proti předchozím ročníkům jinak a co naopak zůstane stejné. Navíc exkluzivně v tomto rozhovoru zveřejňujeme jako první program festivalu!

Na otázky odpovídali Rámus (R) a Honza Kapák (H).
 
Zdarec, loňský ETEF se z hlediska počtu návštěvníků dá považovat za přelomový – do Volyně si našlo cestu nějaký šest sedm stovek fanoušků, což nemá daleko k některým ročníkům legendárního Open Hell Festu. Jak s odstupem loňský ročník s headlinery MASTER´S HAMMER, ROOT, HYPNOS hodnotíte.

R: Loňský ročník byl v mnoha oblastech přelomový a to jak v těch pozitivních věcech, jako je právě účast tří českých ikon, počet příchozích fans, parádně fungující team, a pak i v těch negativních, jako byly problémy s parkováním či s pátečním zvukem – a právě na tyhle oblasti se chceme letos zaměřit.
  
Určitě nelze opakovat loňský model a znovu stavět line up na tuzemských jménech, takže letos je tu návrat k zahraničním headlinerům. AETERNUS, ENTHRONED, BLAZE OF PERDITION, tři v undergroundu ceněné party, které u nás hrají velmi zřídka. Šli jste cíleně po neokoukaných kapelách?

R: Rozhodně, všechny výše jmenovaný kapely jsou uznávanými pojmy minimálně v evropském měřítku a bude nám čest představit je ve Volyni.

H: Myslím si, že všechny 3 perfektně ladí s dlouhodobou dramaturgickou strategií festivalu. Jedná se o hudebně (podle našeho názoru) špičkový kapely v black/death metalovým ranku, veterány žánru, kvalitativně srovnatelný s daleko většími jmény. A to, že tu nehrajou 4x do roka, rozhodně považuju za plus. Odpovím na otázku ještě trošku v jinejch souvislostech – ETEF nemá dostatečný finanční zázemí, aby si mohl dovolit soupeřit s velkými festivaly a přetahovat se o kapely z první ligy. Zkoušeli jsme to i přes známosti / kámoše z kapel, ale pro skutečně velký kapely ETEF je (a pravděpodobně i vždy zůstane) malej. Svět mnohatisícovejch festivalů je velkej byznys, kterej je o rozpočtech o jednu nebo dvě nuly řádově jinde, to jde mimo nás. Ale nemyslím si, že to musí nutně bejt na škodu. I z undergroundovejch akvizic lze podle mě poskládat hodně solidní line-up.

Jak složité je vyjednávání třeba s AETERNUS? Legendy norského metalu, stylotvůrci (spojení dark metal je připisováno právě jim), asi nebude snadné je přesvědčit, že nějaká Volyně kdesi v jižních Čechách je místo, kde by měli hrát? Nebo je to jen o penězích – kdo zaplatí, tomu zahrají –, nebo si kapela/management zjišťovali o ETEF Festu podrobnosti – jak vypadá areál, kolik chodí lidí, jaké další kapely zahrají…?

R: Vyjednávání je nedílnou součástí všeho toho dění, někdy je to relativně snadný, jindy komplikovanější, je to dobrodružný. Pochybuju, že by kapelu nezajímalo, kde a s kým má hrát, všichni chtějí nějaké reference. Naštěstí dlouhodobě spolupracujeme s jedním šikovným agentem a tím je situace v mnoha oblastech jednodušší.  

H: Je to strašnej žrout času, vše s nejistým výsledkem. Stává se, že i přes veškerou snahu a nabídnuté maximum to nakonec neklapne (ETEF 2019 tak, jak jej vidíte na plakátech, je, pokud se nepletu, třetí varianta – dvě jednání předtím krachly). Co se týká AETERNUS, máme štěstí, že je bookuje firma District19, s kterou máme dlouhodobě dobré vztahy a domluva nakonec byla docela snadná. ETEF je sice malý podnik, ale budujeme si renomé organizačně dobře zvládnutého festivalu, kdy dané slovo oboustranně platí a lze se na něj spolehnout. Kdo nás zná, nebojí se nám poslat svoje kapely (pokud si je můžeme finančně dovolit samo sebou).

AETERNUS, ENTHRONED, BLAZE OF PERDITION… měla některá kapela požadavky, které vás překvapily, byly v něčem výjimečné? Nebo za těch více než dvacet let, co festivaly pořádáte, jste se setkali vším možným a nic už vás nepřekvapí?

R: Vždy tě něco překvapí, většinou jde o „blbosti“, co se dají snadno zařídit. Snažíme se dobře připravit, aby vše klapalo, není nic horšího než naštvanej muzikant.

H: Jedna z výhod UG kapel je, že přesně ohraničí mantinely, co nutně potřebujou (zejména co se aparatury týká), tomu je samozřejmě nezbytné beze zbytku vyhovět. Kromě toho ale naštěstí nevymejšlej kokotiny, mě nepřekvapilo popravdě vůbec nic. Letošní rok je v tomhle ohledu naprosto v klidu.

Když jste chystali letošní ročník, určitě jste měli v hledáčku další kapely. Dá se říci, kolik kapel vaši nabídku odmítlo, resp. s kolika kapelami jste se nesešli na podmínkách? Nevím, zda můžete i jmenovat…

R: No my nejdřív řešili 3 možný scénáře jak s ETEF pokračovat a od toho se pak odvíjel výběr kapel. Mimo těch, co jsou na plakátech, jsme oslovili několik dalších ze severu, východu, západu a jihu. 

H: Poslali jsme různé nabídky odhadem minimálně na 20 adres, v rámci týmu jsme živě diskutovali zhruba o 10 jménech, co projevily prvotní zájem a eventuálně by připadaly v úvahu. Jak to tak bývá, jednáním se postupně vyselektoval finální line-up. Občas je to popravdě docela složitá matematika. Jmenovat nikoho nebudu, sorry...

Pojďme k letošnímu line upu – kromě zmiňovaných part se opět, jako už to ve Volyni bývá, objevují velmi zajímavá jména z celkem exotických končin. HIDDEN INTENT z Austrálie, NERVOCHAOS z Brazílie, BOUND TO PREVAIL a MARTYRIUM z Malty. Hrálo roli i to, že jde o neokoukané skupiny ze zajímavých destinací, nebo je primární kvalita hudby?

R: Když nás někdo osloví, tak nejprve zjišťujeme, jak je na tom kapela s live prezentací, buď z osobní zkušenosti, nebo z dalších dostupných zdrojů. Primární je kvalita, pak přicházejí na řadu ostatní faktory a vzdálené destinace jen přidávají na atraktivnosti.

H: Dostáváme žádosti o hraní na festivalu od desítek, možná stovek kapel. Popravdě, drtivá většina z nich dosahuje takových „kvalit“, že nemají šanci si u nás zahrát, ani kdyby byly z Honolulu. Máme svojí laťku. Ale vždycky se najde pár kapel, které nám připadají zajímavé. Pak se dostanou na řadu jednání a počty. Rozpočet je ve finále ten nejdůležitější faktor. I když je to všechno o hudbě a fanouškovství, musí to celé ekonomicky fungovat (poměr cena/výkon). Jsme soukromý, nikým nedotovaný subjekt, v součtech operujeme s nemalými ciframi, takže opatrnost je na místě...

Opět se vrací kapely ze Srbska – THE STONE a MURDER. Tady jde asi spíš o letité přátelství, i když THE STONE je asi největší srbská kapela, takže kvalita taky zaručena…

R: THE STONE je pro mě jedna z nejlepších evropských blackmetalových kapel a to že jsme dlouholetí přátelé, je jen třešnička na dortu, rádi se s nimi zas uvidíme.

H: THE STONE jsou vlastně tak trochu moje kapela, že. (úsměv) O MURDER ani nemluvě... takže těžko posoudit, zda je můj pohled dostatečně objektivní... Ale obě akvizice jsou můj soukromý tip na jedny z nejlepších vystoupení na letošním ETEFu, Kozeljnik a jeho riffy vraždí!

Z českých a moravských luhů a hájů jsou taháky hlavně DEBUSTROL a SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY. Pro někoho jsou DEBUSTROL příliš komerční, na druhou stranu jde o kapelu, která psala dějiny tuzemského extrémního metalu a starší nahrávky nezestárly… SSOGE naopak, ti se neustále vyvíjejí, i když poslední album „Smutnice“ se lehce ke kořenům vrací. 

R: Kolins a jeho banda je skvěle pulzující kladivo, svůj slot na ETEFu maj zaslouženej, makaj a je to prostě metal, jak má bejt. SSOGE se k nám také vrací po dlouhé době, jejich live prezentace je osobitá, uhrančivá, prostě bezbožné elegie přicházejí…

H: To máš těžký... co je a není komerce... asi jsou komerční... po desetiletí vyprodávají sály, což nemalý komerční úspěch bezesporu je. No a co má bejt? Je jejich hudba kvůli tomu o něco horší? Ne, nemyslím si. Naopak, já považuju jak DEBUSTROL tak SSOGE za naprostou českou špičku. Obě jsme v nedávné době viděl vícekrát naživo a vždycky mám husí kůži až na prdeli. Myslím si, že k nám duchem i žánrově zapadají a je nám ctí je po létech mít opět na soupisce ve Volyni.

Chystáte na letošek nějaké organizační změny? Nebo zůstane vše při starém, je to vyzkoušené a funguje to?

R: Pár změn bude, namátkou koordinace parkování na příjezdové cestě, nová parkovací plocha pro cca 60-80 aut, s tím souvisí rozšíření našeho teamu a částečné přerozdělení úkolů. Samozřejmě ještě spousta dílčích drobností pro lepší chod celého festivalu.

Na co byste chtěli návštěvníky, kteří se letos na ETEF chystají, obzvlášť upozornit? S čím by měli počítat, na co se připravit?

R: No hlavně by se měli připravit na METAL!!! 
Po loňských problémech s parkováním bychom chtěli všechny návštěvníky požádat, aby parkovali pouze tam, kde to bude povoleno a respektovali pokynů pořadatelů. Vše bude vyznačeno ve festivalovém programu, moc děkujeme.

ETEF byl dosud proslulý vstřícným postojem k peněženkám návštěvníků, ceny občerstvení byly lidové, pivo za 25-30 korun, jídlo rovněž v rozumné cenové hladině, stanování i parkování zdarma, dnes záležitosti nevídané. Je i tohle další lákadlo, proč pátek 19. a sobotu 20. července 2019 strávit ve Volyni?

R: Ano, to jsou nemalé devizy našeho/vašeho ETEF festivalu. Ještě bych k tomu přihodil přátelskou atmosféru, přírodní prvorepublikové koupaliště, dobrý zvuk, program bez zpoždění a hurá do Volyně. 

H: Jedná se o malej festival, ale i tak se snažíme nabídnout co nejkvalitnější hudební zážitek, jakož i další příjemné požitky s pobytem na fesťáku spojené. (úsměv) Za ty dva dny se u nás každý s každým x-krát potká a mnoho návštěvníků se tu, dle vlastních slov, cítí jako doma. To nás nesmírně těší... Takže se těším za dva týdny na viděnou! 

A zde je slíbený program…

  • Pátek 19. 7. 2019

YTIVARG                            18:00 – 18:40 
MARTYRIUM (Malta)            18:55 – 19:35 
SSOGE                               19:55 – 20:45 
DEBUSTROL                        21:00 – 21:55 
BLAZE OF PERDITION (Pol)  22:15 – 23:05 
THE STONE (Serbia)            23:20 – 00:05 
BOHEMYST                         00:20 – 01:10 

  • Sobota 20. 7. 2019

DARK ANGELS                    14:00 – 14:35
MURDER (Serbia)                14:50 – 15:35
DESIRE FOR SORROW         15:50 – 16:35
BOUND TO PREVAIL (Malta) 16:50 – 17:35
HIDDEN INTENT (Australia)  17:50 – 18:35 
NERVOCHAOS (Brasil)         18:50 – 19:35 
STÍNY PLAMENŮ                 19:50 – 20:35
ULTRA-VIOLENCE (Ita)        20:50 – 21:45
AETERNUS (Nor)                 22:00 – 22:55
ENTHRONED (Bel)               23:15 – 00:15
DEPTHS ABOVE                  00:30 – 01:15

www.etef.cz


Zveřejněno: 07. 07. 2019
Přečteno:
3946 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 07. 2019 08:49 napsal/a Peťan
Volyně rulezzz
Super rozhovor! Před klukama smekám, protože dělají ve skromných podmínkách velké věci. Je dobře, že máme v regionu festival takové kvality. Profi, ale zároveň underground. Pozvat kapelu světového formátu není nic snadného a levného, dobře to vím :D A letošní ETEF má takové kapely minimálně dvě... když k tomu přidáte skvělý areál, lidové ceny, přátelskou atmošku a snad i letní počasí, dostanete jeden z nejpohodovějších víkendu v roce. Jestli se nic nepodělá, uvidíme se tam! Držím palce, ať vše organizačně klapne a přijde dost lidí!