Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2019, Regtime Records / heavy/power metal / Česko

Metalová skupina AHARD z Orlové je na našem webu opakovaným hostem. Jelikož své nahrávky vydává v docela pravidelných intervalech, tak zhruba každé tři roky přichází čas na článek o jejím novém albu. A nejinak je tomu i v letošním roce, kdy kapela vypustila do světa následovníka předchozí řadovky „Freestyle“, který dostal název „Devítka“

Své jméno však CD nedostalo dle počtu doposud vydaných desek (jedná se o čtvrtou řadovou nahrávku), jak by si na první pohled mohl člověk neseznámený s tvorbou AHARDU myslet, ale předpokládám, že dle množství představených nových skladeb, kterých je právě devět. (úsměv) Jejich většinovým autorem je zpěvák Honza Bernátek, který sám stvořil pět kousků a k jednomu dalšímu napsal text. Další část materiálu pochází již tradičně z dílny dlouholetého tahouna skupiny, kytaristy Ivana Jekielka, do jehož jedné písně textem pohostinsky přispěl Jura Šperl (INGOTT, LIMETALL). Řekl bych, že co se hudby týče, tak se AHARD pohybuje v podstatě v obdobných vodách jako na předchozím CD, to znamená, že v největší míře zpracovává prvky power a heavy metalu, které zdatně doplňuje speedovými a v určitém množství i hardrockovými prvky. Ve většině případů hraje ve výsledném zvuku prim kytara zdatně podporovaná klapkami, které za svou spolehlivou práci sem tam dostávají i možnost vyhoupnout se do úplného popředí („Drákula“, „Papalouni“, „Tou cestou“).

Dá se říct, že kdo si oblíbil hudební výraz kapely, do něhož se vyprofilovala po příchodu Honzy Bernátka, tak bude i s novým materiálem určitě spokojený. A to třeba i přesto, že z bubenické stoličky už AHARD nežene neúnavně vpřed její dlouholetý spolehlivý motor Víťa Sargánek, na jehož místo před časem zasedl nový bicmen Marek Šánta, který na kvalitu hry svého předchůdce velmi zdatně navazuje, i když má samozřejmě svůj vlastní styl. Polemizovat pochopitelně nemusíme ani o instrumentální zručnosti dalších členů, což jsem ostatně i trochu nastínil, takže si myslím, že zde po této stránce máme opravdu kvalitně šlapající „mašinu“. To svým pěveckým výkonem nakonec plně podporuje i vokalista Honza, o jehož kvalitách jsem se obsáhle rozepsal již v recenzi na minulé CD, tudíž teď už v podstatě ani nemám, co bych ještě dodal. (úsměv)

Potom, co se na předchozí řadovce kluci rozhodli změnit své dosavadní nahrávací způsoby a zvuk „Freestyle“ postupně vznikal pod rukama více lidí ve vícero studiích, s aktuální plackou se znovu vrátili do, v minulosti jimi opakovaně využívaného, studia Mroš k Radimu Vaňkovi, jehož práci při poslechu CD jistě oceníte kladným způsobem, podobně jako já.

Řekl bych, že na bookletu se tentokrát trochu šetřilo (oproti minulosti), takže některé informace chybí úplně nebo nejsou rozvedené příliš do detailů (na mysli mám například právě údaje o samotném nahrávání), ale kdo má třeba zájem o texty, tak má možnost si je přečíst.

AHARD i na aktuálním CD udržel nastavenou kvalitu své tvorby z předchozího počinu, čímž si u mě opět vysloužil osmičku. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Roj
  2. Den starý den
  3. Drákula
  4. Ruská ruleta
  5. Je to v nás
  6. Poslední dobou
  7. Musíš se hnout
  8. Papalouni
  9. Tou cestou

Čas: 35:37

Sestava:

  • Honza Bernátek – zpěv
  • Ivan Jekielek – kytara
  • Petr Galambica – baskytara
  • Lukáš Lipina – klávesy
  • Marek Šánta - bicí
     

Web 


Zveřejněno: 31. 07. 2019
Přečteno:
4092 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář