Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

NINE INCH NAILS - With Teeth Interscope Records, CD 2005

K NIN a jeho mozku Trentu Reznorovi jsem se dostal přes počítačovou gamesu Quake, pro kterou tenhle génius dělal soundtrack. Parádní psycho ambient, kdo slyšel, ví o čem melu. Ne že bych byl nějaký zaslepený fanda, ale na muzice NIN se mi líbí dvě věci. První je ta, že Trent prostě přišel s něčím, k čemu se nikdo dosud ani nepřiblížil (možná Marylin Manson, kterému Trent produkoval desku Antichrist Superstar) a tou druhou je prostý fakt, že i přes veškerou rozervanost, nervnost a depresi Reznor nezapomíná na melodii, takže skladby jsou v podstatě klasickou ?pozitivní? rockovou klasikou sloka, refrén v netradičním, maximálně originálním obalu. Na novinku With Teeth se čekalo dlouhých 5 let. A o to je poslech sladší. Nebudu zakrývat, že jsem touhle plackou naprosto nadšen. Hned první All The Love In The World mi při prvním poslechu vystřelila mozek z hlavy, přestože se jedná o pomalou, intimní skladbu, která se rozjede a rozkvete v krásnou melodii až ve své poslední třetině. Tíživá atmosféra přímo teče z repráků, pomalu se kolem vás omotá a už ze svých spárů nepustí. Kdo někdy ochutnal jed z poháru s logem NIN bude jásat. Fakt bomba. Na With Teeth nechybí klasické nervní vály koketující s industriálním metalem, které řežou a pálí (You Know What You Are), ani vyloženě chytlavé záležitosti pro rádia (pravda, pro tuzemské asi ne). Názorným příkladem je čtverka The Hands That Feeds, která je jasnou hitovkou. Dupavý rytmus spojený s lehce zapamatovatelným refrénem musí zabodovat a roztančit i debila, no i když ti tančí pro změnu úplně na všechno, takže to asi není nejlepší příměr:-), takže roztančit i ....?....??...???...ee,  třeba mě:-). Další skladbou, která stojí za zmínku je Every Day Is Exactly The Same. Pěkný, melodický ploužáček, který by ale disce určitě nezabodoval. Vše rozjíždí klavír, který se jinak vyskytuje téměř na celém albu, postupně se přidají zpěv, kytara a bicí (hraje Dave Grohl ? Nirvana, Foo Fighters), aby celá skladba explodovala v krásném refrénu. Super. Zmiňovat perfektní práci se samplovanými (někdy dost neurčitého původu) zvuky je nošení dříví do lesa. Předposlední Beside You In Time je dalším mým favoritem. Pomalý, magický rozjezd, temně odříkávaný text se  postupně mění v industriální rachot, kterého se ale nebudete moci nabažit. Ale konec, takhle bych mohl pokračovat, až bych vyjmenoval celý playlist With Teeth. Každý zásek má hitový potenciál, záleží jen na vás, který si vyberete. Pro NIN maniaky naprostá povinnost, kterou si vystaví do vytrínky a k níž se denně budou k  modlit, pro ostatní ?jen? hodně moc povedené album. U mě plný počet a super zážitek.   

Seznam skladeb:

  1. All The Love In The World
  2. You Know What You Are
  3. The Collector
  4. The Hands That Feeds
  5. Love Is Not Enough
  6. Every Day Is Exactly The Same
  7. With Teeth
  8. Only
  9. Getting Smaller
  10. Sunspots
  11. The Line Begins To Blur
  12. Beside You In Time
  13. Right Where It |Belongs 

web: www.nin.com


Zveřejněno: 14. 07. 2005
Přečteno:
3584 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Skipi | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 07. 2005 04:38 napsal/a skipi
nekonstruktivni recenze
eeee....co to je:-)?
19. 07. 2005 04:37 napsal/a skipi
prumyslovy rock
jak si a si pochopil, osobne me to vubec nesere a dokud bude mainstream znit jako With Teeth tak si rozhodne nebudu stezovat......dik za reakci.
17. 07. 2005 12:58 napsal/a reap
Hmmph
Nekonstruktivní recenze na jednoznačně nejhorší album NIN, kde jsou ty doby Broken, na té placce se z EBM kapely (PHM) stal prumyslovy rock... Smutný příběh začíná u With Teeth, dle některých už i u Fragile, které mě osobně přijde moc fajn, ale sestručnit obsah a plácnout na jedno cdč by bylo lepší ;))
16. 07. 2005 16:11 napsal/a skipi
jee
co ty tu, a ze ctes zrovna NIN ty metalisto:-)))
15. 07. 2005 18:47 napsal/a richard
Já to věděl
Vždycky jsem to říkal, že skipi neví o čem točí :-D