Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Představuje se slovenská kapela, které nedávno vyšel debut u českého labelu Support Underground. Na otázky odpovídal basák Juraj.

Ahoj, MARTUROS je nové jméno na metalové scéně. Moc se toho o vás neví, tak na začátek poprosím o krátký soupis vašich dosavadních kroků...

Kapelu založili zhruba v roku 2015 Maggee (spev) a Matúš (pôvodne gitara, teraz bicie), neskôr sa  pridal gitarista Roman, v auguste 2016 ja, basgitarista Juraj, a v terajšej zostave fungujeme od marca 2017, keď sa k nám pridal gitarista Aďo.
Názov MARTUROS bol inšpirovaný filmom Martyrs, ktorý sa Maggee a Matúša dosť dotkol. Marturos znamená po grécky svedok, z čoho vzniklo anglické martyr, teda mučeník.

Na fotce vypadáte hodně mladě… jaké je věkové (a samozřejmě i jmenné a nástrojové) složení kapely?

Maggee (23) spieva už odmalička, od 6 rokov spievala v zbore v kostole a neskôr v súborch v ZUŠ aj v bigbande žilinského konzervatória, spolu s Matúšom (23) hrali v kapele KILLSWITCH, kde neskôr hral aj Roman (24). Roman je samouk, začal hrať zhruba v 14, inšpiroval ho k tomu jeho brat. Matúš je vyštudovaný bubeník, má za sebou veľa hudobných projektov. Ja (17) som začal s basou v roku 2013. S kamarátom sme skúšali založiť kapelu, ale skončili pri pár nacvičených coveroch, ale vďaka tomuto pokusu o kapelu som spoznal nášho gitaristu Aďa (19). Aďo hral už vo viacerých projektoch, pred MARTUROS bol v metalcoreovej kapele REST OF THEM.

Fotka nelhala, opravdu jste mladí… (úsměv) Jak se to semele, že parta takhle mladých lidí začne hrát muziku svých rodičů? Heavy metal s thrashovými elementy, tak nějak postaru… Poslouchali vaše mamky a taťkové metal, nebo jste se k téhle muzice dostali jinak?

Väčšina z nás sa k metalu dostala správnou výchovou rodičov. (úsmev) V našej muzike sa inšpirujeme tým, čo sa nám páči, takže esencia strého dobrého metalu tam má významné zastúpenie. Avšak snažíme sa to nejak ozvláštniť. Poprepájať nápady, vybudovať skladbu inak. Samozrejme vplyv majú aj novšie kapely, to prináša opäť trochu iný pohľad a v neposlednom rade nás inšpirujú aj iné žánre a skúsenosti s nimi.

A čím to, že se ty jako nejmladší člen staráš o propagaci, odpovídáš na rozhovory?

Baví ma to a vraj mi to aj celkom ide. (úsmev)  Po prvých koncertoch po známosti nastala situácia, že zrazu nebolo čo podniknúť, tak som sa toho chopil ja, obvolal som nejaké kluby, ľudí... Dohodol koncerty, nachytal kontakty a už mi to ostalo. Po vydaní albumu mi pribudlo aj takéto spestrenie v podobe rozhovorov, avšak na väčšine rozhovorov sa podieľali aj ostatní členovia, ja to však dávam dokopy.

Co vůbec vaši blízcí říkají na to, co děláte? Chodí na vaše koncerty? Máte doma podporu, nebo je to mlčky trpněno, případně spíše netrpěno? (úsměv)

Naši blízki nás veľmi podporujú, šíria našu muziku medzi kolegami, kamarátmi, pridávajú svoje postrehy k muzike, keďže naše veci poznajú, poskytujú nám aj feedbacky po koncertoch, Romanov tatko s nami často chodí na koncerty ako fotograf, môj ujo nám pomáhal s výrobou tričiek a napríkad mi aj vyrobil basovu bedňu... Je toho veľa, na nedostatok podpory blízkych sa určite nemôžme sťažovať.

Máte venku debut „Nameless“. Jak dlouho jste materiál připravovali? Jak vaše skladby vznikají – ve zkušebně za účasti celé kapely, nebo máte jednoho hlavního autora, který nosí hotové věci?

Piesne začali vznikať ešte, keď MARTUROS boli len Maggee a Matúš, najstaršia na albume je „Liar“, najmladšia „Superheroes of Tomorrow“.
Skladby napísal bubeník Matúš, niektoré vychádzajú z nápadov od Maggee. Matúš sa však snažil vložiť do piesní niečo, v čom by sa našiel každý z nás. Pri tvorbe nového materiálu sme už začali prispievať nejakými riffmi aj ja s gitaristom Romanom a Matúš ich prepája, vylepšuje a dáva skladbám konečnú tvár.

Určitě máte nějaké oblíbené kapely, od kterých se „učíte“, čerpáte inspiraci. Můžete jmenovat?

Každý z nás si „ujíždí“ na niečom inom, no všetci máme radi ARCH ENEMY. Maggee má veľmi rada klasickú hudbu, z metalových kapiel hlavne AE, AVATAR či GHOST, Matúš má tiež veľký hudobný záber, okrem už spomínaných kapiel ma rád aj klasiky – ACCEPT, MEGADETH... Roman je veľký fanúšik Mansona a Roba Zombieho, Aďo je odchovaný na klasickom 80s metale, ale neskôr dosť počúval aj metalcore a Juraj má rád klasický metal a rock – MANOWAR, IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, SLAYER, KISS, MEGADETH, GAMMA RAY...

O čem jsou vaše texty a kdo je píše?

Väčšinu textov a spevových liniek si Maggee vymýšľa sama. Texty sú o hľadaní samého seba. O vzostupoch a pádoch ľudskej duše a neustálom snažení sa vytrhnúť sa z tmavého väzenia svojej mysle a túžbe stúpať k svetlu. Niektoré piesne rozoberajú globálnejšie problémy našej planéty a spoločnosti. Iné sú spoveďou jednotlivca zmietaného v subjektívnej realite a neschopnosti prijať alebo ovplyvniť určité veci.

Kdo je autorem loga a obalu? Jsou pro vás grafické práce hodně důležité, nebo jim až takovou pozornost nevěnujete? Co symbolizuje postava na titulní stránce digipacku?

Grafické nápady sú od Maggee a realizuje ich väčšinou gitarista Aďo. Takto vznikol aj obal albumu. Napríklad návrh trička kreslila Maggee a počítačovú grafiku robil Richard Kuba, ktorý nám už viackrát pomohol. Samozrejme grafika je veľmi dôležitá, je to prvé, s čím sa potencionálny fanúšik stretne, takže by ho mala osloviť.
Postavu sme tak prirodzene začali pracovne volať Nameless podľa albumu. Keďže nie je len name-less ale aj face-less, každý si môže pod jej plášťom domyslieť čo chce, ale jej ruky a chrbtica z kostí naznačujú, že ide o Smrť. Smrť, ktorá presekne naše strieborné šnúrky a vydá nás do rúk karme, zrkadlu, sudcovi - Bohu. Jeho ľudské srdce plače kvôli neprávostiam a hlúposti ľudstva.

Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojeni?

Snažili sme sa to spraviť najlepšie ako sme v danom momente dokázali, spätne by sme veľa zmenili, ale s konečným výsledkom sme spokojní. CD sme nahrávali podomácky, vo Whatever studio v Prievidzi sa točili bicie a spev v štúdiu Petra Kravca. Basu a gitary sme robili sami, mix tiež, Peťo Kravec nám následne pomohol s masteringom.

CD vyšlo u české firmy Support Underground. Zkoušeli jste i jiné labely? Jak došlo k dohodě s Koníkem? Jaký náklad CD vyšel?

Veľmi jednoducho, poslal som Koníkovi ukážku našej tvorby, s tým, že plánujeme nahrávať album, jeho to oslovilo a rozhodol sa, že nás chce vydať. Spolupráca s ním je skvelá, vydáva kapely, ktorým verí a je to citíť na skvelom prístupe pri práci
CD vyšlo v náklade 325 ks a ide na odbyt zatiaľ celkom dobre, dokonca sme ho už posielali fanúšikom do Talianska, Nemecka či Grécka.
Kedysi som oslovil Jura Haríňa zo Slovak Metal Army, ale vtedy bol album ešte nedohľadne, avšak treba povedať, že aj Juraj bol veľmi ochotný.

Se zahraničím souvisí i koncertování – lákalo by vás hraní v cizině?

Jednoznačne áno, je to aj jeden z dôvodov, prečo su texty po anglicky... Už bolo zopár príležitostí hrať napríklad v Maďarsku či v Poľsku, ale zatiaľ sme mimo Slovenska hrali len raz, v Česku,  bola to skvelá akcia.

Kolik koncertů jste zatím od začátku existence odehráli? Před pár dny jste si zahráli s TÝR a HEIDEVOLK v Banskej Bystrici? Hraní před tak známými kapelami je celkem prestižní… jak jste se na akci dostali a jak se vám hrálo? Kolik přišlo fanoušků a jaká byla odezva na vaše vystoupení?

Koncert s TÝR bol naša, zatiaľ, najväčšia udalosť. Kvôli časovej tiesni sa nám nehralo úplne dobre, ale za podpory fanúšikov sa nálada postupne zlepšovala. Reakcie boli lepšie ako som očakával, ľudí boolo už počas nášho vystúpenia dosť, hoci sme koncert celkovo piatich kapiel otvárali. Odozva  bola výborná, po koncerte za nami ľudia chodili so slovami: „Škoda, že ste nehrali dlhšie!“ a podobne, bavili sa aj počas koncertu, takže sme spokojní.
Koncertov sme odohrali vyše 30. Medzi najlepšie patria jednoznačne krst nášho debutu „Nameless“, Marco Mendoza + BLENDED BREW vo Vrútkach, Noc Nárekov v Poprade, náš prvý koncert v tejto zostave v Kanianke spolu s EUFORY. Tradične býva skvelá atmosféra aj na koncertoch v Žiline či Partizánskom.
Tieto najväčšie akcie ako TÝR, či Marco Mendoza minulý rok, sú organizované VIP Metal Concerts Fans, je to spolok fanúšikov a kapiel, vďaka tomu, že sme členmi, máme možnosť hrať na týchto akciách.

Jaká je aktuálně na Slovensku situace s koncerty? Myslím hlavně co do zájmu lidí – v Česku je to různé, někdy lepší, někdy bída… obecně je koncertů strašně moc.

Niektoré mestá sú skvelé, pravidelne chodí veľa ľudí na koncerty a atmosféra býva skvelá. Do niektorých sa takmer ani neoplatí prísť.
Súhlasím, koncertov je naozaj priveľa, všetkého je priveľa... Je veľa kapiel, veľa novej hudby. Trh je presýtený. Málo ľudí stíha sledovať a podporovať  underground, ľuďom sa nechce chodiť na koncerty neznámych kapiel.
A často sa stretávam aj s tým, že ľudia nadávajú, keď majú platiť nejaký príspevok na koncert, ale nerobí im problém nechať na bare aj 50 €.

Co chystáte do budoucna?

Do budúcna by sme chceli častejšie hrávať v zahraničí a dostať sa aj na viacero festivalov, plánujeme klip a pomaly začíname premýšľať aj o ďalšom albume.

RECENZE

Bandzone
Facebook
Web


Zveřejněno: 02. 06. 2019
Přečteno:
3770 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář