Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD-R 2018, vlastní náklad / metal/crossover / Česko

BURNNESY je co do věku jednotlivých muzikantů docela různorodá kapela, jejíž členy bez ohledu na datum narození spojuje zájem o tvrdou hudbu. Pochází z Teplic, původně vznikla v roce 2010, ovšem po spoustě personálních změn se dostala na koncertní pódia až o čtyři roky později. I v dalších letech však následovaly rošády v obsazení, takže není divu, že ke své plnohodnotné debutové nahrávce se skupina propracovala až ve druhé polovině loňského roku, kdy po takřka roční práci dokončila CD s názvem „Parazit“. To představuje dohromady 10 skladeb z autorské dílny kapely, které v sobě mísí nejenom prvky různých metalových subžánrů, ale třeba i hardcorové a rockové vlivy. Asi i z tohoto důvodu se Severočeši vyjma škatulky metal zaštiťují i označením crossover, což si myslím je opodstatněné. Základní část alba tvoří 8 songů, které jsou doplněné ještě o dvouskladbové demo, pořízené skupinou v roce 2016, díky čemuž zde máme slušnou porci řízné, ale zároveň i melodické muziky. 

První věcí, co mi přišla na mysl, když se rozjel zpěv úvodní a zároveň titulní písně „Parazit“, bylo, že slyším nějaký povědomí hlas a tento pocit se pak v průběhu alba ještě několikrát opakoval. V čistých vokálních polohách totiž zpěvák Honza Justin zní docela podobně jako nestor domácí scény Aleš Brichta v dobách své největší slávy. Oproti němu však Honza používá mnohem širší hlasový rejstřík (alespoň tedy předpokládám, že veškeré vokály jsou jeho dílem, jelikož je na CD uvedený jako jediný zpěvák), takže vyjma čistého hlasu můžeme slyšet i drsnější výraz, jako je například hardcorový křik nebo hrubý metalový řev. A to navíc třeba během jedné skladby, protože vokální část desky je opravdu pestrá, což je podle mě jenom ku prospěchu věci. Jestli se nepletu, tak jedinými dvěma písněmi, kde se zpěv drží celou dobu totožného výrazu, konkrétně čistého zpěvu, je čtyřka „Ztracená“ a desítka „Jsi hvězdou“. Odposlechnuté texty mi tentokrát oproti jiným stylově podobným lokálním seskupením přijdou na velmi slušné úrovni a nemám s jejich náměty a finálním zpracováním žádný výraznější problém.

Jak už jsem uvedl, tak muzika samotná je kombinací více tvrdších žánrů, vyjma těch řízných částí v ní však nechybí ani výrazné melodické pasáže, což dohromady vytváří docela zajímavý mix, který by mohl oslovit i širší fanouškovskou základnu než třeba jenom kamarády z nejbližšího okolí. Já sám považuju za nejpovedenější kousek už zmíněnou „Ztracenou“, dále pak trojku „Lobista“, pětku „Apatie“ a závěrečnou, z bonusového dema pocházející a baladickou atmosféru přinášející „Jsi hvězdou“, ale ve výsledku bych řekl, že se jedná o vyrovnanou a kompaktní nahrávku, kde není žádné vyloženě slabší místo. Navíc BURNNESY šlapou i jako celek, rytmická sekce, v níž mě zaujal především mladý bubeník Martin Sem (rovněž ho můžete najít v sestavě revivalu KREYSONU), žene kapelu neúnavně vpřed a oba kytaristé ukazují, že na své nástroje opravdu umí.

Materiál byl pořízený v mosteckém studiu Ponte Records u Martina Dobreva a to včetně mixu, mastering pak skupina svěřila do rukou ex-kytaristy VITACITU Pavla Hejče (Professional Sound Praha).

Nahrávka vyšla v podobě CD-R se samolepou; CD je umístěné v jednoduchém digipacku bez bookletu, tím pádem texty a ani nic moc dalšího v tomto případě nečekejte. I samotný digipack je udělaný hodně jednoduchým a úsporným způsobem a třeba o nějakém výtvarném zpracování nemůže být moc řeči. Základem grafiky je šedobílá (melírovaná) plocha, na níž na třech místech nalezneme logo kapely, dále seznam skladeb, jména muzikantů a nějaké to poděkování lidem, kteří ke vzniku alba přispěli. Další základní údaje však chybí, včetně roku vydání, kontaktu na kapelu nebo autora textů a hudby.

Za poslední dobu jsem měl možnost vyslechnout si docela slušné množství různých lokálních seskupení, věnujících se ve své tvorbě metalové muzice, případně jejím odnožím a kombinacím, namátkou uvedu KARBON, HORA RUIT, BLACK SABÁKA, a musím říct, že právě BURNNESY na mě z této sorty působí nejlepším dojmem. A pokud se jim podaří udržet stálou sestavu a dosavadní kvalitu tvorby, určitě vidím v jejich muzice do budoucna potenciál.

Seznam skladeb:

  1. Parazit
  2. Zrození nenávisti
  3. Lobista
  4. Ztracená
  5. Apatie
  6. Proč zase já
  7. Vzdor osudu
  8. Šmejd
  9. Syndrom války (bonus demo 2016)
  10. Jsi hvězdou (bonus demo 2016)

Čas: 37:41

Sestava:

  • Honza Justin – zpěv
  • Míra Vošahlík – kytara
  • Radek Málek – kytara
  • Kuba Vaník – basa
  • Martin Sem - bicí

Bandzone
Facebook
 


Zveřejněno: 15. 03. 2019
Přečteno:
3989 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář