Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

27. 9. 2018, Písek – Local club Pí

Přesně měsíc před píseckou událostí roku, kterou Thrash Nightmare Festival (27. 10. 2018, Divadlo Pod Čarou) bezesporu bude, se v klubu Pí konala warm-up párty. A ne ledajaká, cestu na jih Čech si našly dvě party z dalekého Chile a tak se opět (jako v případě Brazilců či Novozélanďanů) dala čekat stará škola metalu v té formě, která existovala v polovině osmdesátých let. Chilané na turné (jež čítá zastávky v Česku, Německu a Itálii) vyrazili se slovenskými RADIATION, na písecké štaci doplnili tourující trio LAID TO WASTE.

Právě LAID TO WASTE patřil úvod, krátce po 20. hodině to českoamerický kvartet odpálil maidenovskou instrumentálkou „Bells Of Return“ a následně sypal z rukávu jeden hit za druhým. Z debutu „Counterattack“ samozřejmě nemohla chybět „Oldschoolová nostalgie“, „Mosh To Death“ ani „Protiútok“ a došlo i na song, který má shodný název jako kapela. Gró vystoupení ale tvořily skladby z loňského alba „Mental Decay“ a byla to neskutečná jízda. Chytlavé melodie, promyšlená sóla, chvíli rychleji, chvíli ve středních tempech, variabilní vokály (skvělé ječáky!!!), jedním slovem megajízda. LAID TO WASTE mě v klubu bavili ještě víc než nedávno na Metal Madness a kamarádi se přeli, komu při vystoupení naskakovala větší husí kůže (úsměv).

Po svěží speed/thrashové muzice přišlo citelné zhrubnutí a to hned trojnásobné. Nejen naši slovenští bratři RADIATION, ale i obě chilské kapely přísahají na old school death/thrash metal. RADIATION se v Písku uvedli před dvěma roky na Thrash Nightmare, takže pamětníci věděli, co je čeká… Jedním slovem bordel. (úsměv) Ono se řekne old school… ale tady by se spíše hodilo pravěk. (úsměv) Dvě třetiny setu to dunělo, brnělo, hřmělo, Mrož do toho řval, vlasy vlály a z kluků stříkal pot. Na závěr ale přišly dva nové „ploužáky“ (smích), v nichž se objevily i jiné prvky; skladby mi přišly uhlazenější, promyšlenější, takže to vypadá, že RADIATION se chystají na malý stylový posun. A tenhle posun se mi líbí, konec setu mě bavil víc než předchozí rabijácké divočení.

Chile… jihoamerická země, u níž metalová encyklopedie eviduje přes dva tisíce kapel. Ale kolik jich překoná oceán, aby zahrály v Evropě? Hrstka… Borci z DEATHLY SCYTHE to asi mají trochu snazší, protože aktuálně vegetují v Německu, ale předtím se do něj taky museli dostat. A dostali se i do Česka, kde se předvedli v klasicky jihoamerické formě. Pořád tady omílám slova old school, pravěk, ale tohle byl snad i pra-pravěk (úsměv). Kvartet se s ničím nemazal, drtil thrash/death tak, jako to dělají právě horkokrevní jižané, po vzoru VENOM, HELLHAMMER a podobných fosilií. Ale nejen na Západě, ale i v Česku hledali pánové inspiraci, bubeník se sice na vystoupení svlékl do půl těla, ale jinak chodil po klubu v triku AMON a co čert nechtěl, na závěr DEATHLY SCYTHE vystřihli „Válku s nebem“, kterou si s nimi pochopitelně řvala i velká část dobře se bavícího obecenstva.

Vrcholem exotiky byli EJECUTOR. Podle dostupných údajů mělo jít o trojici, ale v okamžiku, kdy jsem po klábosení v kuoárech do sálu nakráčel, dělali na pódiu rotyku jen Thrash a Oratslaughter. Už přezdívky obou pánů naznačují, o čem asi jejich muzika je – o dalším retro mazci, který i přes zdánlivou nástrojovou chudost nezněl vůbec chudě. Kytarista Oratslaughter dokázal vytvořit poměrně hutný zvuk, bubeník pak kromě obsluhy škopků stíhal i řev. Na druhou polovinu setu se ke dvěma statečným přidal bicmen DEATHLY SCYTHE s baskytarou (všechny skladby se prý zatím nestihl naučit…) a trochu sound zahustil, nicméně dojem z vystoupení byl v podstatě pořád stejný – byla to velká zábava.

Obě chilské party sice zamrzly v době ledové, ale mě jejich koncerty hodně potěšily. Bylo vidět, že si všech šest chlapíků pobyt na pódiu užívalo, že byli vděční za každou vstřícnou reakci a že se jim snad v Písku líbilo. Taková rotyka, jako minule na STÄLKER, se sice nekonala, lidí bylo taky méně, ale přesto se jednalo o po všech stránkách vydařenou akci, která neskončila v minusu.

Fotky: Skalík, Syky

Skalíkova galerie

Sykyho galerie

KubaAjzova videa
LAID TO WASTE 1
LAID TO WASTE 2
RADIATION 1
RADIATION 2
DEATHLY SCYTHE 1
DEATHLY SCYTHE 2
EJECUTOR 1
EJECUTOR 2
EJECUTOR 3


Zveřejněno: 02. 10. 2018
Přečteno:
3685 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 10. 2018 22:57 napsal/a immortal
BB vnuk
Věřím Johanovi :-))
02. 10. 2018 15:58 napsal/a Johan
Nene
Peťane, nemystifikuj národ :-) Na fotkách je důkaz, že největší tanečník jsi by ty!!! :-)
02. 10. 2018 07:36 napsal/a Peťan
Johan headbanger
Johane, díky za super report! :) Ještě jsi tam zapomněl uvést, že jsi nejvíc řádil právě ty :)))