Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

4. 5. 2018, Písek – Klub Pí

„Nic netrvá věčně, ani thrashové šílenství na jihu Čech.“ Tuhle rouhačskou větu si okamžitě škrtněte, protože to, co se dělo v pátek v Písku, ji stoprocentně popírá, jelikož situaci v klubu Pí asi nejlépe charakterizuje slovo peklo! To se strhlo hned na první kapelu, pokračovalo na druhou a vydrželo až do konce vystoupení třetí party.

Sympatický line-up nalákal do Píčka možná i stovku fanoušků old school muziky. Jedna známá tvář vedle druhé, spousta džísek plných nášivek a všeobecně dobrá nálada, to vše bylo předzvěstí vydařené akce. Začátek se sice o půl hodinky posunul, ale při třech kapelách byl start ve 20.30 v podstatě ideální, navíc při vědomí, že minimálně první dvě kapely hrají tak intenzivní muziku, že je třicetiminutový set tak akorát.

MURDER INC. na to vletěli s obrovským nasazením a odměnou jim byl vstřícně reagující kotel. Možná byli kluci trochu vykulení z toho, jak na jejich thrashmetalové tornádo paří pánové, kteří by mohli být jejich otci. (úsměv) Ale berounská cháska se na malém pódiu rychle probrala z šoku (že na první kapelu lidé reagují jako blázni…) a začala sypat skladby z vydařeného letošního alba „Umlčen navěky“. To obsahuje řadu hitovek, které si s Petrem nelze nenotovat; třeba refrény z „Arcifucka“ nebo „Život jde dál“. V několika písních se k Petrovi přidal i Benys, který rozhodně nemá špatný hlas – a třeba duet v „Umlčen navěky“ oběma sedl skvěle. Na pódium se ke kvartetu přidali první odvážlivci, Žakyn si poprvé skočil, kapela se ani na chvíli nezastavila a nakonec musela přidat. Vydařený start, MURDER INC. vraždili podobně intenzivně jako nedávno v Berouně.

LAHAR letos potřetí a zase parádní. Už minule jsem psal, že už nevím, co o nich pořád psát. (úsměv) Setlist byl podobný těm z Berouna i Prahy, kapele to neuvěřitelně šlapalo atd., atd. LAHAR jsou prostě ve špičkové formě a jejich hitové songy dělají z lidí zvěř. Nespoutaný živel Žakyn vymyslel další alotrium a zároveň složil poklonu firmě, která v klubu instalovala vzduchotechnické rozvody pod stropem. Potetovaný ďábel se nechal kamarády zvednout tak, aby se mohl pověsit na potrubí – ale nikoliv za ruce, ale za nohy. Takže visel hlavou dolů a ještě při tom stačil pařit, což ostatně dělala půlka klubu. Nad hlavami fanoušků se ocitaly další známé firmy i zpěvák Růža, s nímž většina řvala dnes již legendární slogany o sevřených rukách, zaťatých pěstích, o krizí sužovaném Řecku, o lebkách a hnátech, o dvou hrobech nebo o dešti.

Kapely z Nového Zélandu u nás nehrají každý den, ostatně marně pátrám v paměti, kolik kapel ze vzdáleného souostroví jsem v životě viděl (nejspíš žádnou) a kolik slyšel (nevzpomínám si ani na jednu). A ke všemu jsem celý týden před akcí nazvanou Speed Metal Invasion neměl čas STÄLKER poslechnout – tudíž jsem netušil, co čeho jdu. Na webu jsem samozřejmě zachytil, že novozélandské trio mastí speed metal… ale jakmile stojící pánové hrábli do strun a sedící pán praštil do bicích, speed metal to podle mých měřítek nebyl. (úsměv) Spíš směs heavy, speed a thrash metalu, navíc ve formě, v jaké se tahle muzika hrála před třiceti a více lety. Nicméně protinožci podávali svou muziku s takovým přehledem i nadhledem, že bylo úplně jedno, jestli jde o věci stokrát slyšené, když to naživo má takovou sílu a leze z toho taková energie. Píčko tepalo v rytmu jejich oldschoolových riffů,  tanečníci dělali brajgl, Žakyn zas visel hlavou dolů a skokanů přibývalo… skočil si i Vejška, který měl akorát narozeniny, tudíž mu STÄLKER věnovali song a kamarádi zatleskali…

Parádní večírek skončil před půlnocí a zhruba stovka návštěvníků se vydávala k domovům s úsměvy na tvářích. Jestli se někde rozdávala pozitivní energie, tak v pátek večer v Písku. Díky pořadatelům za skvělý večírek, Standovi za odvoz, Šárce, Dé, Pé a všem známým za milou společnost.


Dovětek pořadatele – Peťan:

Ufff, byl to náročný víkend, který pro nás vlastně skončil až v neděli večer. (úsměv) Páteční akce pojmenovaná Speed Metal Invasion dopadla na výbornou. Vše vyšlo podle našich představ, zpětně se omlouváme za půlhodinové zpoždění startu akce, který byl způsobený dopravním kolapsem na českých silnicích, ve kterém uvízla hlavní kapela večera.

Chceme tímto poděkovat všem třem kapelám za excelentní sety. STÄLKER z Nového Zélandu ukázali, že i na druhé straně zeměkoule se umí hrát parádní a světový speed metal. Jsme opravdu šťastni za to, že se nám právě tuto kapelu podařilo do Písku přivést. A můžeme vám slíbit, že tady tato trojice určitě nehrála naposledy! Velký dík si zaslouží berounští MURDER INC., kteří se postarali o skvělý a zničující rozjezd a samozřejmě speciální poděkování patří klukům z LAHAR. Nejen za tradičně dech beroucí koncert, ale také za technickou podporu celé akce, bez které by tento večírek neproběhl. Dále děkujeme Mázovi za zvuk, klubu Pí za prostory a super přístup, Álovi za catering a samozřejmě nejvíce VŠEM, KDO PŘIŠEL NEBO PŘIJEL Z VELKÉ DÁLKY a postaral se o jedinečnou atmosféru. A bylo vás dost! Tohle jsou přesně ty momenty, pro které koncerty děláme, proč nás to baví a kdy se nám zpět vrátí vynaložená energie při organizaci. Znovu jste ukázali, že Písek je prostě nejlepší! (úsměv) DÍKY.

Fotky: Syky, Skalík

Skalíkova galerie

Sykyho galerie

Sykyho videa: STÄLKER, LAHAR, MURDER INC.

 


Zveřejněno: 08. 05. 2018
Přečteno:
4321 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 05. 2018 08:49 napsal/a Peťan
Standa:
Díky, hehe :-) Uvidíme, exotiky je dost, mohla být teď kapela z Austrálie, ale nemáme už na to v květnu čas a kapacity. Nicméně 27. září očekávej návštěvu z jižní Ameriky, dvojitou :-)
09. 05. 2018 23:26 napsal/a Standa
Speed, trash, heavy...
... myslím, že je úplně jedno, jak to budeme nazývat, protože tolik tryskající energie se hned tak nevidí. A od všech kapel bez rozdílu. Vůbec se mi nechtělo cestou domů spát, jak jsem byl rozjetý. Moc díky jihočeské mafii za uspořádání. PS: odkud bude další? Minule Brazílie, teď N. Zéland - vychází mi Jihoafrická republika nebo severní pól :-) A je to celkem jedno, už teď budu věřit, že se povede podobný pekelný kousek.....