Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Představuje se německá blacková smečka, která na konci září 2018 zahraje na sérii Hellhammer festivalů.

Ahoj kluci, je skvělé mít vás tady.  Nejprve nám řekněte něco o své kapele, když jste začínali hrát a něco o vašich členech.

Ahoj. Jsme rádi, že jsme tady a chtěli bychom vám poděkovat za tento rozhovor. Kapela KRÄHENFELD byla založena v roce 2012 Timem (rytmická kytara) a Mariusem (bicí). Následně chvíli trvalo, než jsme našli správné členy. Průběžně se vyměnilo asi 10 členů a sestav kvůli uměleckým neshodám, které trvaly až do začátku roku 2016, než byla skupina konečně kompletní, v čele s Yannikem (zpěv). Kvůli tomu trvalo čtyři roky, než jsme složili songy, které jsme použili pro naše první album.

„Krahenfeld“ – Crows  Field. Jak jste přišli na to jméno? Jsou s ním vaše texty nějak související?

Název KRÄHENFELD? No. Hledali jsme název, který by spojoval naše osobnosti a styl hudby. Protože se naše rodné město dříve nazývalo právě Krahenfeld, hned nám bylo jasné, jak se budeme jmenovat. A pokud jste někdy byli v kukuřičném poli, nejlépe na podzim uprostřed ničeho, obklopeni pouze větrem a zvukem krákajících vran, můžete téměř cítit melancholii, která vámi proudí. A přesně to je to, co se odráží v naší hudbě.

Letos jste vydali své debutové album „Verganlich“. Kde jste album natočili? Máte nějaké zajímavé, zábavné nebo těžké momenty, o kterých můžete říct fanouškům?

Ano správně. V únoru tohoto roku jsme vydali naše debutové album. Konečně se nám podařilo naše nápady proměnit na první opravdové album. Album bylo nahrané v Beat Point Studios, které se nachází vlastně ve stejné budově jako naše zkušebna. Odtud je tolik historek, o kterých bychom vám mohli povídat, ale na to bychom potřebovali ještě minimálně dva rozhovory. Haha. To byla pro nás pro všechny první zkušenost, kdy byl každý sám ve studiu, aby mohl nahrát svůj part. Takže tam bylo hodně emocí a nových zážitků. Bylo to těžké, časově náročné až občas otravné, ale myslím, že nakonec to bylo skvělé. Zvlášť, když jsme měli možnost spolupracovat na albu s různými hostujícími muzikanty – ještě jednou díky. To nám ukázalo hodně nových pohledů a otevřelo mnoho nových možností, týkajících se skladeb a nahrávání. To je strašně důležité pro všechny, i pro nás jako mladou kapelu.

Hrajete post/black-metal. Můžete nám říct trochu víc? Čím jste se inspirovali při tvorbě alba? Jaké je hlavní pojetí „Verganlich“?

Náš styl se schyluje k post-black metalu, ale někdo říká, že to je dokonce depressive nebo atmospheric-black metal. Ale jaký styl hrajeme, to záleží pouze na posluchači. Pro nás je důležité, aby lidé, kteří poslouchají naši práci, rozuměli tomu, co se tím snažíme říct. To není náš cíl šířit do světa negativní myšlenky a vše co k nim patří. Naše hudba je život a následně i jeho rozpad. To nás inspiruje ke skládání hudby. To je to, co jsme se snažili dát do našeho prvního alba „Vergänglich“.

Jak skládáte hudbu? Jamujete společně ve zkušebně, nebo má někdo hlavní myšlenku a snažíte se s ní pracovat?

Obvykle každý song začíná kytarovým rifem, nad kterým pak s celou kapelou sedíme a pracujeme, rozšiřujeme nebo měníme (zrychlíme, zpomalíme, některé části zkusíme dát do akustické verze). Poté píšeme texty, podle kterých následně určíme délku skladby. Na zkouškách hledáme zvuk, se kterým budeme na konci všichni spokojeni. Takže to je celkem dlouhá doba, než složíme celou skladbu.

Hrajete v České republice na festivalu Hellhammer 2018 v Praze, Brně a Ostravě. Co si o tom myslíte? Už jste někdy byli, nebo hráli v České republice? Na co se těšíte nejvíce?

Náš první koncert jsme odehráli v roce 2017 a od té doby jsme toho o moc víc neodehráli. Takže ne. Nehráli jsme ještě v České republice, ale jsme strašně rádi, že můžeme být součástí tohoto festivalu. Těšíme se, až uvidíme jaká je v Česku metalová scéna a doufáme, že lidi překvapíme právě svými texty v rodném německém jazyce.

Vaše texty jsou v němčině. Plánujete dělat skladby i jiných jazycích? Jak a kdo píše texty?

Jednoduše řečeno „Nein“. Naše texty budou vždy v němčině. Možná někdy nám na nějakém songu někdo zahostuje a zazpívá v jiném jazyce, ale hlavní text zůstane vždy v rodném jazyce. Za prvé, němčina je velice silný jazyk, perfektně to sedí do našeho stylu hudby. Za druhé, naše texty jsou velice osobního rázu, a musí se ztotožnit s našimi myšlenkami a nápady. A nejjednodušší je to vymyslet a zazpívat v rodném jazyce. Představte si, jak sedíte na balkoně, pijete pivo, koukáte do podzimní temnoty a přemýšlíte. A najednou se vaše mysl naplní spoustou slov. To jsou právě ta slova, která chcete napsat na papír doslovně tak, jak je máte napsané v hlavě. A vlastně to je způsob, jakým skládáme texty, haha.

Jaký je rozdíl mezi kapelami, které posloucháte nyní, v porovnání s kapelami z mládí? Vždy jste poslouchali metal?

Většina z nás vyrůstala posloucháním klasického rocku z důvodu, že většinou rodina nebo příbuzní byli fanoušky takové hudby. Jasně, když jsi dítě, tak tvůj hudební vkus ještě nemůžeš úplně definovat, ale ve věku teenagera se pro nás metal stal částí života. Kapely jako Blind Guardian nebo Children of Bodom nás posunuly správným směrem. Do teď si některé z těch kapel občas poslechneme. Ale upřímně, většinou posloucháme black-metal, jako třeba Lunar Aurora, Shining nebo Dark Funeral.

Jaká byla nejlepší a nejhorší zkušenost na cestě, kterou jste dosud měli?

Na turné je nejlepší pocit, když vylezete na podium, uvidíte fanoušky, publikum, začnete hrát, a pak si uvědomíte, že to, co hrajete, ty lidi pod scénou baví a užívají si to. Je to super pocit, když vidíte, jak si to publikum užívá. Takové zkušenosti jsou ještě lepší, pokud jsi na turné s kapelami, které dobře znáš, nebo jsou tví přátelé. Nechtějte ani vědět, co nás už všechno potkalo, haha. Nejhorší je asi cesta na koncert, někdy i hodiny nacpaní v malém autě ve čtyřech s naplněným kufrem. Strašné!

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Připravujete materiál pro další album? Nějaké velké turné v budoucnu?

Určitě… Hodně nových skladeb. Můžete očekávat nové album, na kterém teď usilovně pracujeme, ale zatím velké turné nemáme v plánu. Uvidíme, co se nám přinese budoucnost.

Na konec řekněte něco našim českým fanouškům. Proč by vás měli vidět?

Kdokoli kdo chcete utéct z atmosféry pařby a zábavy. Kdo se chcete nechat unést raději do melancholie a zoufalství a plynout ve vlastních myšlenkách, poslouchajíc přitom nějaký německý black-metal – tak se budete cítit na našem koncertě. Buďte připraveni, my už se opravdu nemůžeme dočkat!

Autor rozhovoru: Hellhammer Festival

Facebook

28/09 Praha / Nova Chmelnice
29/09 Ostrava / Barrak
30/09 Brno / Melodka

Předprodej online

Propagacni video

 


Zveřejněno: 21. 09. 2018
Přečteno:
3985 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář