Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

7. 8. - 11. 8. 2018, Jaroměř – Vojenská pevnost Josefov

Už pošesté přinášíme první postřehy v abecedním pořadí, do třetice všeho dobrého i zlého v abecedním prostředí naopak. Kdo má extra paměť na blbiny, tak si třeba vybaví naše loňské mudrování, které se s letošním samozřejmě částečně kryje, ale snažili jsme se vypíchnout i další věci, které nám přišly zajímavé, kontroverzní, podařené nebo třeba vtipné…

Zvuk
Asi nebyl pořád úplně ideální, ale většina kapel zněla hodně slušně. Proti loňsku se situace trochu obrátila. Z hlavních pódií zněla většina kapel výborně, postupem času měla lepší pověst Metal Shop stage, kde jsme neměli skoro žádný problém, na Jägermeister občas sound zahaproval. Z menších pódií jednoznačně kvalita na Oriental stage, MetalGate stan naopak poměrně špaténka – hlavně sypací kapely měly vytažené kopáky, které drtily všechno ostatní. Na přírodní tribuně člověk se zvukem pro fajnšmekry nemohl počítat, ale v rámci možností se to dalo. Nevím, jestli je technicky možné ozvučit i tribunu, kdyby ano, určitě by to bylo další zlepšení podmínek. Detaily k jednotlivým kapelám přidáme v podrobných reportech.

Warm-up párty
V úterý proběhlo zahřívací kolo... více najdete v reportu.

Voda
V zadní části u dister a před vstupem k MetalGate stagi byla první den korýtka s tekoucí vodou, což bylo v tom úmorném vedru výborné, nejednou si tam člověk došel zchladit hlavu, umýt ruce... Bohužel ale už od čtvrtka voda zmizela a tak jediné možné osvěžení bylo na začátku areálu, což na ten velký počet lidí a na vzdálenost od louky nebylo ideální.

Výpadky systému
Stane se. Samozřejmě zrovna nám, resp. našim kamarádům, zrovna když přicházeli do areálu. Trvalo to jen pár minut, nešlo načítání vstupenek, ani další elektronické záležitosti, ale netrvalo to snad ani deset minut.

Vyprodáno…
… letos nebylo. Před festem vyšla zprávička, že je prodáno 86 % kapacity, ale těžko říci, jestli byla stejná jako loni, když došlo k rozšíření areálu. Lístky byly v prodeji i poslední den, dokonce zlevněné na 1500 Kč, což někteří jedinci kritizovali, protože bylo proklamováno, že jednodenní vstupenky v prodeji nebudou.

Talk show
Byly dvě. Nejdříve s tvůrci fanzinové výstavy a potom s pamětníky, kde veterány zastupoval výřečný Bohouš Němec, stále mile působící Petr Hanzlík a lehce mladší Dan z TORTHARRY. Asi nepřekvapí, že v publiku seděli víceméně jen staří psi, kteří to měli a mají podobně jako zpovídaná trojice.

Třídění odpadů
Nevíme, jak to s ním je. Ani s onou proklamovanou ekologií a nádobím z přírodních materiálů… Na tříděné odpady bylo v areálu jen minimum označených nádob a v nich navíc všechno, 99,9 % odpadu končilo ve společných plastových pytlích. A nádobí? Jeden den jsem dostali nudle do plastové misky s dřevěnou vidličkou, druhý polévku do dřevěné misky a plastovou lžíci… Tohle dost zamrzelo hlavně ve vegetariánské zóně, kde se dalo čekat, že lidi mají k ekologii a třídění vztah.

Šoumeni
Samozřejmě, že někteří jedinci se rádi zviditelní, takže na sebe navlečou nějaký veselý kostým, a korzují v něm po areálu doufajíc, že je někdo vyfotí a budou slavní… Budou, vyfotili jsme je.

Šestá stage
Ačkoliv program informuje o pěti pódiích, úspěch měla i šestá scéna, na které si mohl své schopnosti vyzkoušet každý. Někdy to bylo šílené, někdy úsměvné, někdy obstojné, to když se z hecu rozhodli vyblbnout přítomní muzikanti, třeba z F.O.B. (zase vidět Mártyho za bicími…) nebo TORTHARRY.

Soukromý detektiv
Svět je malý a o náhody tu není nouze. Člověk potká zajímavé lidi, nás asi nejvíc zaujal nenápadný třicátník, který jedl vedle nás. Jsme přátelští lingvisté, tak jsme s ním dali do řeči. Přijel ze Španělska a dostali jsme až k tomu, co kdo dělá… a chlapík povídá, že je soukromý detektiv. Na Brutalu člověk potká  lidi mnoha řemesel...

Seznam
Spousta fanynek a fanoušků bere přípravu na Brutal vážně. Dělá si seznamy a barevně označuje, na kterou kapelu jít a na kterou ne. Nám se podařilo získat přípravu jedné milé slečny, která určitě stojí za přečtení… takže mrkněte do fotogalerie a uvidíte...

Rozhled
Rozhled z přírodní tribuny je parádní. Nejde jen o to, že si člověk poslechne a okoukne kapely pěkně v pohodlí, vsedě, ale taky se může pokochat oním lidským mraveništěm na nádvoří. Stojí to za to.

Požár
Sucho, které v republice panuje, má za následek zákaz rozdělování ohňů, což pořadatelé neustále připomínali na velkoplošné obrazovce. A jak se říká, čím kdo zachází, tím taky schází, nakonec došlo k malému požáru na hradbách, kde organizátoři používali nějaké ohníčky k navození atmosféry.

Počasí
Úterý – vedro, vedro, vedro, slunce pálilo, ale my se nerouhali, pořád jsme říkali, že lepší hic než zima/déšť.
Středa – vedro, vedro, vedro, slunce pálilo, ale my se nerouhali, pořád jsme říkali, že lepší hic než zima/déšť.
Čtvrtek – vedro, vedro, vedro, slunce pálilo, ale my se nerouhali, pořád jsme říkali, že lepší hic než zima/déšť, v areálu se navíc objevili hasiči, kteří zkropili vyprahlé hlediště i lidi.
Pátek – pod mrakem až zataženo, teploty padly na únosné hodnoty, přeháňky v podstatě nestály za řeč; zatímco půlka republiky mokla, Brutal zůstal v suchu.
Sobota – teplo, teplo, teplíčko… bylo příjemně.

Playback?
Je to zlo, není to zlo??? U některých kapel to má logiku, když mají v muzice nástroje, které jim nahráli hosté, ale někdy jsme nevěděli, jestli nejedou z playbacku i nástroje, které někdo na pódiu držel v rukou. A platí to i pro zpěv – MYRKUR, MINISTRY – bylo to živě? Jestli jo, všechna čest. Na druhou stranu poslouchat DANZIG… tam bychom playback asi unesli snáz než sípot. (úsměv)

Ovce
Letos už se staly symbolem festivalu, portrét jedné takové krasavice zdobil i čip na zápěstním náramku, ovce byly na ofiko merchu a samozřejmě šplhaly na hradbách pevnosti. Často se stávalo, že si je lidé fotili s větším zaujetím než právě hrající kapely.

Oriental stage
Loni i předloni jsme psali, že tleskáme. Letos tleskáme opět a intenzitu zvyšujeme. Proběhly zde koncerty, které patřily k vrcholům festivalu. Přitom se zde dalo vždy i celkem normálně fungovat, prostor scény byl pokaždé zaplněn téměř z plna, ale dalo se tu dýchat a koncerty tu proběhlé měly vždy zajímavého ducha. Bonusem navrch byl u většiny kapel naprosto skvělý zvuk.

Ochranka
Pohodová, bez zbytečného šikanování, ale to na Brutalu fungovalo vždycky. Kontroly nebyly otravné, ale plnily svůj účel, holt existují nějaká pravidla a ty se musí dodržovat. Opět platí ono okřídlené „když chceš na Brutal, přizpůsob se, když se ti to nelíbí, jeď jinam“.

Nezaujatý fanoušek…
Loni i letos: … musí pořadatele velebit. Nemuseli by, ale stále se snaží objevovat ne úplně profláklé kapely, které jsou něčím zajímavé a nejsou okoukané. A taky se snaží line up zpestřit něčím ne úplně „Brutálním“, takže se ke slovu dostali i umělci, kteří třeba zajímají jen stovky jedinců. Navíc oproti minulým létům početně vzrostla scéna nazvaná Keep ambient lodge, která nabízela denně pět vystoupení zaměřených na ambient, noise anebo třeba drone.

Navoněný metalista
Jsou i metalisté, kteří se myjí. (úsměv) A dokonce za to dostanou pochvalu. Jedna milá taxikářka nám vysekla poklonu – prý ještě navoněné metalisty nevezla. (smích)

Moderní umění
Vnitřní prostory opět patřily malířům či sochařům, k vidění byly zajímavé obrazy nebo sochy, některé velmi působivé… a některé jsme nepochopili. (úsměv)

LAIBACH
Asi nejskloňovanější jméno kapely. Tradiční metalisté nechápali a plivali kolem sebe sÍru, naopak „všežravci“ byli z koncertu této slovinské skupiny unesení. Narazili jsme na mnoho nadšených reakcí, kdy dotyční mluvili o top setu festivalu.

Literatura
Jsou metalisté, kteří umí číst, usoudili asi v knihkupectví Luxor a postavili na BA mobilní knihovnu, v níž si mohli četby chtiví návštěvníci vypůjčit něco ke čtení a lehnout si s tím do lehátka. A taky se mohli nechat vyfotit, což jsme udělali. (úsměv)

Kamery
Předloni: Ubyly. Ubyly kamery na výsuvných ramenech, které zabíraly diváky i kapely. Obecně byla režie o něco jednodušší, poměrně často nebyla věnována pozornost bubeníkům... Asi jediná záležitost, kterou bychom označili jako krok zpátky.
Loni: Obdobný stav, místy mi režie přišla nedotažená, když třeba zpěvák zpíval a kamera dlouhou dobu zabírala kytaristu – tohle by stálo za větší pozornost…
Letos: Jako loni. (úsměv)

Jégr
Tradičně se areálem procházely slečny a nabízely zkumavky s nápojem, který podle informací v programu po 18. hodině funguje jako rychlé dočerpání energie – ale pozor – jen napoprvé!!! (úsměv)

Idioti
Skoro jako loni: Taky se našli... Devadesát devět celých devět desetin procenta lidí bylo slušných, ohleduplných, ale pak se našel nějaký kretén, který se za každou cenu musel prodrat do první řady, ale přišel poslední, nebo parta tři exotů, která v místech pro klidný a tancem nerušený poslech začala křepčit a vrážet do lidí, dobré je taky se začít hodně nahlas bavit, ať třeba zrovna hraje nějaká tišší kapela. Písmeno K loni patřilo i bezohledným kuřákům, letos k nim tady - opět jde o jedince, kteří myslí hlavně na sebe. Copak nevydrží těch 40 minut bez cigára a musí si zapálit v kotli plném lidí? A zajímavé bylo, že zatímco na velkých scénách smrděly klasické cigarety, na Oriental stage hlavně tráva (zlaté kadidlo ABYSMAL GRIEF).

Harmonogram
Změn, které jsme zaznamenali, bylo naprosté minimum, a byly způsobené vyšší mocí, problémy s elektrickou sítí mimo areál. Ve čtvrtek večer se Brutal částečně ponořil do tmy, došlo k přerušení vystoupení MYRKUR a GRAVE PLEASURES a následně k lehkému skluzu v programu. Chápali jsme to tak, že nebylo možné zároveň hrát a zvučit druhou stage, takže když dohrála jedna kapela, druhá teprve začala zvučit. Ale posuny nebyly dramatické, až finální MARDUK začal o něco později, protože předchozí kapely své sety o něco zkrátily, odpadnuvší kapely z Orientalu pak zahrály o den později.

Gastronomie
Mega široký výběr pro všežravce, masožravce, vegetariány, vegany, prostě každý si našel to, co mu vyhovovalo. Jedna ulice byla dokonce komplet věnována jen vegetariánům a veganům. Tady určitě bez výhrad, další posun už asi ani není možný, protože jídelní lístek zahrnoval snad sto druhů pokrmů.

Fanziny
Výstavu fanzinů lze označit za dobrý nápad, který ale asi zajímal hlavně ty, kteří stejně všechno ví. (úsměv) Dnešní mladá generace nemá zájem ani o internetové ziny, natož  papírové… Některé nejmenované jedince z naší redakce pak zklamalo, že náš zin nebyl na výstavě zmíněn, když jde o jeden ze dvou, který vzešel z papírové formy a existuje dodnes, mnohem déle, než webzin, na který se dostalo…

Fanoušci
Jako obvykle dorazili do Jaroměře fanoušci z celé planety. Z ryze subjektivního pohledu nám přišlo více Jihoameričanů, nechyběli asiati a samozřejmě zástupci evropských zemí, podle používaného jazyka hlavně logicky Poláci, pak Němci atd. Každopádně se celkem často stávalo, že jsme stáli a čekali na nějakou kapelu a kolem nás byli jen a jen cizozemci. Nedokážeme si nějak přesněji odhadnout podíl zahraničních, ale nejspíš jich byly takové tři čtvrtiny.

Energie
Čtyřikrát za sebou (lehký upgrade): Kde se v lidech brala? Nejspíš přímo z muziky. Většina lidí od rána do noci žila, část tedy existovala, ale počet sešrotovaných jedinců nebyl nikterak výrazný. V kteroukoliv hodinu korzovaly stovky fanoušků areálem i městem, bez ohledu na to, která kapela zrovna hrála...

Duch festivalu
Předloni, loni i letos (lehký upgrade): Leckdo asi bude tvrdit, že Brutal žádný duch nemá, že je to komerční mega akce, jen a jen byznys. Už se toho na tohle téma namlelo dost, každý má možnost volby, jestli pojede, nebo ne. I přes masovost ale festival svého ducha má, nebo jich má dokonce víc,  mají dlouhé zobáky a černé oděvy, ale jinak jsou prima, s každým se rádi vyfotí a dokonce není problém s nimi prohodit pár slov – a ani si nestěžovali na vedro, které jim pod černým hábitem muselo být. A nejde jen o duchy, i další drobnosti (výzdoba, promítání loga festivalu na hradby, kostlivci v klecích...) jsou tím, co musí každý ocenit; pořadatelé stále dumají a přinášejí nějaká vylepšení, zpestření, která by klidně vymýšlet nemuseli…

Dramaturgie
Podobně jako tomu bývá posledních pár let byla pestrá, pro každého něco... Samozřejmě se nelze zavděčit všem, každý by si sestavil program jinak, ale tak to bylo a bude se vším a vždy. Totéž platí o případných kolizích – ty mohly uvést do pozice váhavého střelce hlavně multižánrové posluchače, protože dvě žánrové kapely proti sobě nejspíš nehrály. My to ale máme těžké, když se nám líbí kdeco… tak jsme buď běhali sem a tam, abychom stihli půlku setu kapel vystupujících ve stejném čase, nebo holt museli nějakou oželet.

Diskotéka a technopárty
Tak tohle ne. Ne a ne. Pouštět mezi distry najednou nahlas disko hity a techno tucárnu je prasárna nemající na Brutalu co dělat. Kde byli pořadatelé, když na louce nebylo slyšet vlastního slova? Člověk si jde dozadu odpočinout, složit tělo na přichystané lavičky a do toho nějaký idiot pouští nesmyslně nahlas muziku, která nemá na Brutalu co dělat. A vrcholem je, že u toho nějací „nevímejakjeslušněoznačit“ lidi tancují jak smyslů zbavení.

Ceny
Proti loňsku nejspíš nedošlo k zvýšení cen jídla, ke skoku došlo už před rokem při zavedení bezhotovostních elektronických plateb – mistička rýže s trochou zeleniny 130 Kč, střední hamburger 120 Kč, ratatoullie (brambory a zelenina) taky 120 Kč, bramborák 55 Kč, snad jen čínské nudle a kuřecím masem za 80 Kč nám přišly cenově únosné, totéž grilovaná kuřata. Někteří prodejci ceny korigovali v průběhu akce, když zjistili, že jsou moc vysoké. Dříve někteří návštěvníci chodili na jídlo do města, kde byly ceny nižší, ale letos to asi ztratilo smysl, jídlo na kopci stálo zhruba stejně jako v areálu.

Brutální prašnost
Loni jsme nadávali na Brutální bahno, letos budeme nadávat na Brutální prašnost. Všechny nezpevněné plochy byly během prvního dne vysušeny na padrť a sebemenší větřík zdvihal tuny prachu a ten byl prakticky všude. Sobota byla potom vyloženě extrémní. V polopoušť se přeměnily nejen koridory mezi distrozónou a hlavním nádvořím, ale velmi rychle i celé obchodní centrum – a chudáci prodejci triček a hudebních nosičů měli všechno „Pod vrstvou prachu“. Ale těžko říci, jestli by nějaké kropení pomohlo, lidi by nejspíš zvlhčenou zem napřed proměnili v kluziště a během chvíle by roznesli bahýnko a následně by zem zase vyschla, protože slunce pálilo a pálilo...

Autodrom
Ach jo. Napřed jsme tu chtěli nechat jen lakonické konstatování o prvních dvou slovech, ale nakonec si neodpustíme jedovatou slinu. Byli jsme na metalovém festivalu, nebo na pouti? Ne, že by autodrom na konci louky někoho rušil, naštěstí se nekonalo žádné vyvolávání ani muzika, ale stejně – patří autíčka na Brutal, nebo na pouť? Podle nás na pouť. A sortiment některých prodejců tam patří taky.

Areál
Letos opět došlo k rozšíření areálu, fanoušci mohli navštívit další prostor, který byl otevřen v zadním traktu za distrozónou a kde se konala výstava fanzinů, ale nejen ona – když jsme se tam byli podívat, ukazoval tam své umění kovář, bylo možné okouknout velikou orlici z lahví od Jägermeistera, bylo možné si dát nějaké občerstvení nebo navštívit vinotéku. Ostatní prostory zůstaly v podobném členění jako v předchozích létech, již dříve fungující kasemata byla opět hojně využívána, uvnitř byly i výčepy, monitory, na kterých bylo možno sledovat dění na pódiích… Nám síly na návštěvu všech prostorů nestačily, ale obecně není problém někde složit tělo a odpočinout.

Sepsali: Johan & Coornelus, inspirováni Corbowem a kamarády

Fotil: Coornelus

Podrobné reporty ze středy až soboty začneme vydávat během několika dní a poté je najdete i na odkazech níže... Opět jsme nepsali online reportáž, ale každý redaktor zpracoval své dojmy nezávisle na ostatních doma. Takže si můžete přečíst třeba zcela odlišné názory na některé kapely, třeba hodně podobné názory na některé kapely a o některých kapelách si možná nepřečtete nic (úsměv).

Brutální slečny
Brutální abeceda
Úterý
Středa
Čtvrtek
Pátek
Sobota

 


Zveřejněno: 14. 08. 2018
Přečteno:
4426 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 08. 2018 20:59 napsal/a immortal
Re: abeceda
Výpadek systému - už by to za ta léta mohli mít vychytané a zabezpečené. 15 minut u vstupu dokáži tolerovat, ale víc než hodinu u registrace vstupenky na tribunu už je přes čáru. Kdyby takto padala elektřina, to by bylo (ne)veselo. Cena jídla - inu fest a naší ekonomice se daří výborně. Kdo chtěl ten se v poho najedl i za celkem slušnej peníz. Disco, techno a autodrom čili Matějskou vyhnat z areálu na sto honů pryč a o Titelbachu píši jinde :-)) .
21. 08. 2018 20:46 napsal/a immortal
Respekt
Má můj obdiv, že si s tím dala takovou práci a ostudu má tentokrát pořadatel, jelikož programy totálně sprasil. Ještě, že jsem to dle škatulek v pořadí black, death, thrash měl vcelku jednoduché, ale stejně...v minulosti to bylo víc vychytané.
15. 08. 2018 09:09 napsal/a Jeff
Popisky
Ty popisky jsou v pohode. Dala si s tim velkou praci, domaci pripravu urcite nezanedbala. Klobouk dolu!!!!
14. 08. 2018 08:56 napsal/a Peťan
Slečna se vyzná...
Ty popisky mě celkem slušně pobavily :D Johane, co takhle slečně navrhnout místo na redaktorské židli? Možná bych jí dovolil napsat i něco o thrash metalu hehehe :D