Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2018, vlastní náklad / grind / Česko

Není to tak dávno, co jsem se na těchto stránkách podělil o svůj názor na předchozí album brněnských HIGH PURITY. Tehdy jsem psal o jisté změně kurzu hudebního vyjádření. Dnes, o necelý rok a půl později, kapela přichází s novým materiálem nesoucím tajuplné jméno „Tulpa“ a hudbou, která se od předešlého materiálu poměrně výrazně liší. Nicméně i přes tento pro mne lehce překvapující krok jde stále o tvorbu s jasným ksichtem tohoto jihomoravského tělesa.

Když jsem příjemně vypadající digipack poprvé držel v ruce a viděl front cover, tak jsem byl hodně zvědavý, jaký hudební obsah si pro své posluchače kapela tentokrát připravila. Pravda, HIGH PURITY nejsou žádnou chimérou, která by s každou deskou zněla úplně jinak, ale dle hudby na „Mínus 13 Lumenú“, kde byl patrný jistý odklon od klasického grindového běsnění, se zdálo, že uskupení malinko otáčí kormidlem k novým obzorům. Navíc rychlý pohled na obal tomu docela napovídal. Když už jsme u grafického ztvárnění alba, tak o to se opět postaral Massak Massakow. Právě tímto jménem se dostáváme k dalšímu poznávacímu znamení kapely, jímž jsou právě grafické práce. Když pomineme obrázek debutu, tak právě obaly jsou to, na čem si kapela patrně dost zakládá. Mě osobně nijak neuráží kresby rozřezaných mrtvol, obaly plné krve nebo sexuální deviace. Má to pouze jeden háček. A to ten, že všechny ty zvrácené obaly vypadají stejně. Netvrdím, že Massak přišel s něčím novým, nebo snad nevídaným. Jen si myslím, že v nabídce katalogu vydavatelů bude právě tohle album podstatně více vidět díky  front coveru. I když ten bych spíše tipoval k nějakému black, nebo doommetalovému uskupení...

„Tulpa“ se, podobně jako předchozí počin, točila ve vyškovském Davosu, pod taktovkou Otyna. Ten HIGH PURITY namíchal podobně jako jiným kapelám nahrávajícím v tomto studiu zvuk na míru. Protentokrát sound nemá takovou hloubku a dynamiku, jako tomu bylo posledně. Možná právě z důvodu staronového přístupu kapely k hudbě. Pokud z toho nejste ani trochu moudří, tak je na čase napsat, že „Tulpa“ zní oproti předloňské desce mnohem víc syrově, nekompromisně a útočně.

Jako první vás do alba vtáhne nezbytné kytarové intro s nějakými zvuky. I dle tohoto začátku jsem tipoval, že kapela plynule naváže na předešlý počin a na „Tulpě“ bude tento hudební styl dále prohlubovat a rozvíjet. Nicméně s první plnohodnotnou skladbou jsem byl naprosto vyveden z omylu. Borci protentokrát zařadili dvojku, veškeré vyhrávky, zpomalování tempa a navozování atmosféry nechali někde za sebou a pustili se do víru pořádně řízného grindu, který se valí jako buldozer. Skladby drží krásně pohromadě. Žádná není ničím zásadním jiná než zbytek alba. Proto vypíchnout nějaký kousek není vůbec jednoduché. Nicméně jeden štych mě opravdu zaujal. Nejprve hudebním a posléze i lyrickým obsahem. Tou skladbou je v podstatě poslední autorský vál „Neustálý zdroj zkáz“. Právě v tomto kousku se naprosto skvěle prolíná kytarová hra a zpěv s rytmickou sekcí. Hlavně kytarové linky, o které se opět stará Ondráš, se moc hezky poslouchají. To ale nutně neznamená, že by zbytek kapely nějak tápal nebo pokulhával. Už dříve jsem psal, že HIGH PURITY zrají jako víno a tato slova se mi s novým albem opět potvrzují. Kapela už totiž nezní jako soubor několika individualit, ale jako opravdové hudební těleso, kterému je naprosto přesně jasné, jakou hudbu chce dělat. Deska sice trvá jen půl hodiny, ale možná právě kvůli tomuto faktu má posluchač chuť slyšet ji znova.

Samotnou kapitolou pak zůstávají texty. Ty jsou sice strohé a nikomu neřeknou nic na první dobrou, ale kvůli tomu je nesmírně zajímavé jejich pročítání a následné polemizování nad tím, o čem, nebo k jaké situaci by se asi tak mohly vztahovat. Už jen proto, že po většinu hracího času není zpěvákovi pořádně rozumět, je příjemné vědět, že slova jsou poskládána do rýmů. To nasvědčuje minimálně tomu, že ani lyrická složka není pro kapelu něco nevýznamného.

Po prvním poslechu jsem pociťoval malinké zklamání z toho, že se kapela nevydala do míst, do nichž měla nakročeno minulým albem. Ale po několika posleších „Tulpy“ musím uznat, že to je dobře. Na „Mínus 13 Lumenů“ si pánové vyzkoušeli něco trochu jiného, aby se posléze opět vrátili a byli ještě silnější. Možná je to pouze jen můj osobní pocit, ale i přes veškerou koncertní aktivitu se mi zdá, že HIGH PURITY jsou v našich končinách tak trochu opomíjení. Nicméně za lidi nemluví slova, ale činy, a u muzikantů je to podobné. Jen s tím rozdílem, že místo činů to je hudba, která je může dostat do širšího povědomí. Já věřím, že díky albu „Tulpa“ jsou na cestě k uznání zase o kousek dál.

Seznam skladeb:

  1. Obraz té, která to není
  2. Relikvie světců
  3. Váha bílých růží
  4. Kaskáda děsů
  5. Regnbåge
  6. Zlý sen noční můry
  7. Křížem krážem mrazem
  8. Otazník vykřičníkem
  9. Propast v oblacích
  10. Neustálý zdroj zkáz
  11. Blinded by far (ATG cover)

Čas: 31:13

Sestava:

  • Luke – baskytara
  • Ondráš – kytara
  • Mira – zpěv
  • Tom – bicí

Facebook
Bandzone

 


Zveřejněno: 25. 06. 2018
Přečteno:
4079 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář