Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

CD 2016 / Bizarre Leprous Production / grind / Česko

HIGH PURITY sleduji od jejich začátků a vím, že zrají stejně jako víno. Zatímco první nahrávka se nesla v duchu pravého podzemního grindu plného nesrozumitelného chrochtání, kvičení a řevu, druhá pro změnu přinesla i jisté poselství v podobě textů. Navíc se hudebně pohybovala i ve vodách brutal death metalu s chrastivým zvukem. Poslední počin, tedy ten, o kterém dnes bude řeč, je vrcholným dílem kapely, jež vymetá kluby pouhých šest let.

Nová fošna ke mně doputovala v podobě krásného digipacku, o kterém se dá prohlásit, že je momentálně největší chloubou kapely. Obal na předešlé nahrávce „Z euforie vězení“ je sice nakažlivý dobrou náladou, ale až o aktuálním počinu se dá napsat, že jde o umění.

Samotná hudba jde stejně jako její obal podstatně dále než předešlý počin. Už při prvních tónech je jasně patrné, že zvuk prošel podstatnou změnou. I tentokrát se nahrávalo ve vyškovském studiu Davos pod taktovkou Otyna. Jen s tím rozdílem, že ten špinavý zvuk načichlý podzemím pánové vyměnili za podstatně stravitelnější produkci. Album „Mínus 13 Lumenů“ je vyšperkováno čistým a dynamickým soundem, jenž nahrávku posouvá mezi ty, které dokážou zaujmout. Svůj podíl na tom mají i hráčské dovednosti. První, co mě krom zvuku zaujalo, byly kytary. Zde se už nejedná jen o zběsilé riffování, ale o navození atmosféry, do které jsou vsunuty promyšleně nahrané kytarové linky, které vám pomalu vymačkají morek z kostí. Nevím proč, ale po celou dobu přehrávání mám pocit, že kapela malinko ubrala plyn. Ano, stále se jedná o zběsilou jízdu od začátku do konce. Ale tentokrát to jde víc s takovou lehkostí a přirozeně. Možná, že za to můžou některé části skladeb, jež nejsou úplně nejrychlejší, nebo jen kapela dozrála do stádia, kdy si uvědomila, že malinký odklon od naléhavosti ji může posunout někam dál. Díky tomuto drobnému krůčku stranou mají muzikanti najednou možnost do skladeb vkládat více hudebního umu a to se jim velice daří.

Nemá smysl zbytečně rozebírat jednotlivé skladby, protože pro většinu z nich stejně nejde najít ta správná slova. Vzpomenu jen dva kousky z celé desky. Tím prvním je „Zatracení“. Tato skladba se schovává pod číslem osm a dá se o ní napsat, že je právě jednou z těch, jenž „Mínus 13 Lumenů“ tak trochu zpomalují. Což není na škodu. O tomto songu bych řekl, že je to snad nejpomalejší věc v historii HIGH PURITY. Ale právě tento „handicap“ z ní dělá dokonalý song plný beznaděje. Přesně jak se zpívá v textu. Tou druhou je závěrečná „Síla ledovců“. Ani v tomto štychu není nouze o vydařené kytarové party spojené s naléhavým přednesem a atmosférou zamrzlých hor. To, že jsem vzpomněl jen tyto dva kousky, je z důvodu nedostatku mé slovní zásoby. Nikoli kvality skladeb.

Abych to shrnul. Stále častěji se na koncertech setkávám s lidmi, kteří mi tvrdí, že jim grind na živo nevadí, ale doma by si jej nepustili ani náhodou. Tomuto tvrzení sice vůbec nerozumím, ale plně jej respektuji. Pro tyto posluchače mám výbornou zprávu. HIGH PURITY se podařilo natočit desku, o které se dá mluvit jako o české grind nahrávce roku. Zkuste tedy, zda ony promakané skladby doma neobměkčí vaše metalová srdce.

Seznam skladeb:

  1. Zničující účinky
  2. Smrt v očích
  3. Další dávka, lepší pocit?
  4. Strach
  5. Zločinná mysl
  6. Řekl vrah
  7. Zloba
  8. Zatracení
  9. V pasti
  10. Těžko říct
  11. Do morku kostí
  12. Zdrogovaný svět
  13. Nehoda
  14. Síla ledovců

Čas: 33:48

Sestava:

  • Luke – baskytara
  • Ondras – kytara
  • Mira – zpěv
  • Tom – bicí

http://highpurity.bandcamp.com/releases
http://bandzone.cz/highpurity
https://www.facebook.com/pages/High-Purity/121919907952764


Zveřejněno: 05. 11. 2016
Přečteno:
4031 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář