Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

NERON - ... the Black Light of New Days CD-R 2005, VLASTNÍ NÁKLAD

Kapela Neron existuje asi tři roky a aktuální nahrávce předcházely dva demáče, o kterých nic nevím. V průvodním dopise se pánové jednak distancují od politiky a extrémních hnutí (do kterých by je někdo mohl omylem zařadit na základě části textů v němčině), jednak prosí o alespoň jeden poslech a následnou kritiku. No řeknu vám, po jednom poslechu by ta kritika nestála za moc a navíc by asi byla spíše negativně laděná. Po dvou týdnech občasného poslechu z toho taky nejsem nadšený, ale na druhou stranu ani otrávený. Největší problém vidím ve stopáži nahrávky. Ač 40 minut, je to na můj vkus při kreativitě kapely moc. Přitom začátek je slibný, úvodní Die Nacht postavená na precizní kytaře slušně odsejpá. Jak název napovídá, slova jsou v němčině a hlas spíše zastřený než skřehotající. Bicí jsou dílem programátora a není to špatné, ale ke zvuku činelů mám výhradu, protože mě ruší. Zato pasáž v druhé části skladby, která míří do stylově jiného světa, je příjemným zpestřením. Pomalejší a chvílemi monotónní dvojka už je na tom poněkud hůře. Nad vodou jí opět drží kytara, pod vodu posílá český klišé text o zemi mrazivé a nádherné a zaslíbené a matce chladné bla bla bla. Činely nebo co je to za zvuk jsou ještě o chlup protivnější než v jedničce a nepřidá ani šestiminutová stopáž. Naštěstí se to zase otáčí k lepšímu, takže ve trojce rychleji, agresívněji, s kytarovými vyhrávkami a piánem v závěru, ale zase s českými, žel stylu poplatnými slovy. Skoro jsem raději za cizí řeč, aspoň to tak neřeže do uší. Čtyřka se vrací k němčině, volnější strojové tempo, sekané rify, skoro mluvený zpěv a sem tam nějaký efektík skoro míří k industriální formě temného kovu. Po dvou povedenějších válech ale přichází utahanina, aspoň že kratší. Intermezzo je hluků a zvuků změť a pak se zase blýská na lepší časy. Zatímco sedmička nabízí častější změny temp, tak osmička míří trošku jiným směrem, směrem staroškolsky blackmetalovým a nutno uznat, že to šlape o poznání lépe než čísla 2 či 5. Závěr obstarává bonusová překopávka letitého hitu Black Sabbath, což není zrovna originální ? jestli si dobře vzpomínám, kdysi to nazpíval Brichta na demáči Törr a tehdy to aspoň mělo trochu říz, což se o verzi Neron říci nedá.

Stylové zaměření tentokrát není z mé hlávky a zní cold metal, neb tak to kapelka uvádí. A za tohle vlastní zařazení jsem skupině vděčný, protože aspoň nikdo nebude doporučovat šéfredaktorovi, aby mi dal padáka, když nepoznám co že to kdo hraje.

Booklet je na CD vypálen, v papírové podobě nedorazil. Vše laděné do červené barvy, titulka taková patlanina, uvnitř části textů, sestava, fotky, info. Zvuk pořízený ve Kdyni je solidní, u kytar bych řekl, že je velmi dobrý, klávesy taky v pohodě, trošku horší je to bubnama, ale hlavně mě pořád pronásledujou ty činely.

Takže poslední slova ? není to zlé, není to ani super, prostě průměr. Nelíbí se mi pomalé skladby, bicí by taky snesly lepší programing, o divným zvuku činelů nemluvě. Naopak kytarová práce se mi zamlouvá velice, projev zpěváka je taky na dobré úrovni, chválím i za využití nějakých netradičních zvuků či přesahy k industriálu.

Čas: 40:31

Seznam skladeb:

  1. Die Nacht
  2. Mother Of Me
  3. Husman
  4. Nur Keine Angst
  5. The Black Light Of New Days
  6. Infermezzo
  7. Raganrok
  8. Welcome In Your Remember
  9. Black Sabbath (Black Sabbath cover)

web: http://www.neron-cz.com


Zveřejněno: 31. 05. 2005
Přečteno:
3431 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 06. 2005 18:33 napsal/a nostorm
vedle
s kritikou Oblomov si Johane vedle!!!Absolutně vykradený,klišovitý,odštěkaný(bídně a bez nápadu ve frázi)rozhodně ne black metal,ale švédský snad death metal,bez jediného nápadu s utopeným zvukem.nuda,nuda a znovu nuda...no,když se ti líbí Therion a Nightwish,není divu,že dáš nudě 8/10
23. 06. 2005 20:11 napsal/a Vašek
koncert
Když už Johan zmínil tu shodu,kdy mu přišli Neron a Oblomov současně,využiji toho k pozvání všech na společný koncert těchto dvou smeček,který se koná 12.listopadu 2005 v klubu Morrison v Hamrníkách u Mariánských Lázní.Johane přijeď,máš vstup grátis !!!
22. 06. 2005 07:30 napsal/a Johan
Taky diky
Opravdu diky za rozumna slova. Ohledne bodu si nemyslim, ze jsem nemohl dat vice z duvodu, ze preferuji jiny styl. Snazim se i do subjektivnich recenzi vnest jakous takous objektivitu. Zhruba ve stejne dobe se mi sesly proma NERON a OBLOMOV a pri porovnani (vim, neni to vylozene stejny styl...) mi proste Oblomov prisel po vsech smerech dotazenejsi. Jinak NERON preji mnoho zdaru, koncertu, fanousku a tvurcich sil.
21. 06. 2005 19:30 napsal/a N.
díky
Myslím,že nadešel čas tuto,zdá se "neverending" slovní a názorovou přestřelku utnout.Nejsem sice členem NERON,ale mám k nim velmi blízko a s jejich svolením si dovolím závěrečné slovo.NERON v prvé řadě děkují Johanovi za jeho obsáhlou recenzi,Matymu za vyjádřenou podporu stájového kolegy a všem ostatním zúčastněným v této "přestřelce"(zvlášť Petrovi) za řekněme ,obhajobu nebo podporu NERON.Jisté je,že NERON půjde dál svou cestou,to za prvé.Za druhé,Johan nemohl dát víc bodů s ohledem nato,že poslouchá,co poslouchá a od těchto "smeček" je hudba NERON vzdálena v řádu světelných let.Vzory NERON jsou skutečně ty klišovité,leč úspěšné a ve světě dobře prodejné smečky,ale také mnohé "úchylné" a těžce sehnatelné kapely koketující i s jazzem,trip hopem ap. Závěrem snad jen na Johana,posloucháš-li "hevík" dvacet let,měl byˇs bezpečně rozpoznat,co je old school black a co death metal.(skladba č.8)Nicméně já poslouchám muziku 35 let a taky se občas ve škatulkování seknu.Takovej je život... Hodně nadšených čtenářů Fobiazinu a pozdrav od NERON. Vašek
21. 06. 2005 07:51 napsal/a Johan
odpovim klidne
Kdyby sis dal trochu prace a prosel recenze, ktere jsem za posledni rok sesmolil, tak bys zjistil, ze jsem zatim pouze jednou udelil nahravce 10 bodu, a sice poslednimu albu SSOGE - Relic Dances. Devitku brali EQUIRHODONT a DARK GAMBALLE. Mezi me nejoblibenejsi ceske kapely dale patri ROOT, DEBUSTROL, R.E.T., XIII. STOLETI, AVENGER, MASTERS HAMMER (kult), SCENERY, BELTAINE a urcite jeste dalsi, ted me uz nebavi premejslet. Zahranicni scenu moc nesleduju, ale kapely SLAYER, ANATHEMA, PARADISE LOST, MOONSPELL, NIGHTWISH, THERION, BATHORY, TIAMAT si poslechnu s chuti. S trapasem je to horsi, v posledni dobe z nahravek snad GEROY, to bylo hodne slaby, zive me zklamala VICIA VIRTUTIS a MORIORR ted na Eternalu. Obecne bych jeste rad uvedl, ze na recenze v posledni dobe nechodi vylozeny prusery, ale spousta vcelku kvalitnich nahravek. Zel jen nektere povazuji za "bomby", vetsinou se jedna o lepsi ci horsi prumer. A jeste k hodnoceni - snazim se hodnotit nejen hudbu, ale i zvuk, texty a grafickou stranku dilka. Protoze i dobrou muziku muzou texty ci zvuk v mych ocich poslat dolu. A naposledy opakuju, ze recenze je SUBJEKTIVNI nazor. Ostatne zkus napsat recenzi na NERON sam a my ji zverejnime jako oponenturu te moji. Aspon teda, doufam, Marty???