Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2018, vlastní náklad / metal / Česko

Plzeňská metalová formace AVIDITY FOR… (dále AF) začala fungovat na přelomu let 2008/2009, po ustálení sestavy natočila v roce 2010 čtyřskladbovou promo nahrávku a o další rok později plánovala vydání svého debutového CD, o čemž všem jste si ostatně mohli přečíst (pokud tedy patříte mezi dlouholeté příznivce Fobie) i v rozhovoru, který jsem v oné době pořídil s tehdejším kytaristou a tvůrcem hudební složky Romanem Schneiderem. Žel, jak se často stává, realita byla poněkud jiná a AF se po různých peripetiích svého prvního alba „Na svůj osud se nadřeš“ dočkali až na konci roku 2015, ovšem už bez zmíněného Romana a bubeníka Jirky Kočího, jejichž posty v mezidobí zaujala mladá krev v podobě kytaristy Matěje Fialy a bicmena Lukáše Korschinského. Následně v kapele skončil i vokalista Jarda Novák, na jehož místo přišel Lukáš Justich, zároveň hrající i na kytaru, takže posledním matadorem, který ve skupině zůstal z původní sestavy, je už pouze baskytarista Pavel Vaněk. V aktuálním obsazení pak kluci poměrně rychle přichystali materiál pro svou druhou řadovku, jejíž název „Restart“ v podstatě odkazuje na situaci, která se v posledních letech ve skupině odehrála a připomíná, že AF jsou vlastně na takové nové startovní čáře.

Jelikož věřím tomu, že je mezi vámi čtenáři dost těch, kteří se s muzikou kapely ještě nesetkali, tak vězte, že její tvorba je postavená na hutném metalovém základu, obohaceném o symfonické prvky a naleznete v ní i množství samplů, které jsou zajímavým obohacením představeného materiálu a v konečném vyznění jsou důležitou součástí všech kompozic. V podstatě bych řekl, že co se týče hudebního obsahu, tak AF docela plynule pokračují v cestě, kterou si před léty vytyčili a žádné výrazné stylové kotrmelce se nekonají. A i když je určitě možné sem tam zaregistrovat nějaké nové polohy, například gotickým rockem načichlou čtyřku „Jak chceš“ nebo i závěrečnou skočnou „Banshee“, tak to v žádném případě nijak nenarušuje kompaktnost a kontinuitu produkce kapely. Změna ale nastala ve stopáži skladeb, která je oproti minulosti, kdy některé kousky dosahovaly délky 6-8 minut výrazně kratší, a v současnosti se při osmi prezentovaných písních pohybuje celková délka CD lehce pod 34 minut (u prvotiny to při stejném počtu songů bylo zhruba 42 min.). Co se týče textové stránky, tak ta je docela rozmanitá, částečně pánové zůstali v již vyzkoušených vodách, tím pádem opět mapují některé historické události („Hirošima“, „Křižák“), ale nechybí třeba ani příběh ze života samotné skupiny (titulní „Restart“) a další zajímavé náměty („Přání“, „Ztracená duše“).

Samozřejmě, že nejvýraznější změnou oproti debutu, kterou nepochybně zaregistruje každý, je nový vokalista, o němž jsem se zmiňoval už v úvodu článku. Já sám si myslím, že Lukášův zpěv do muziky AF bez problémů zapadá a to ve všech polohách, které na albu předvádí, to znamená od vyloženě čistého vokálu, přes ten křičený, až po drsnější chraplák. Jelikož výměna zpěváka je u většiny kapel vždy tím nejcitelnějším zásahem do složení, je poměrně časté, že ne všichni dosavadní fanoušci ji přijmou bez námitek, ale co se mě samotného týče, tak s ní nemám vůbec žádný problém. A ještě doplním, že do sborových zpěvů, které jsou rovněž nedílnou součástí skladeb, se zapojují jak basák Pavel, tak kytarista Mates, což je mimochodem velice šikovný mladý muzikant, který se záhy po svém příchodu do AF stal důležitým členem celého tohoto soukolí.

Stejně, jako v předchozích dvou případech (promo, debut), si kluci pro nahrávání skladeb zvolili plzeňské studio Accent a tamního zvukového mistra Pavla Čengeryho, který už kapelu evidentně dobře zná a dokáže jí tím pádem vytvořit adekvátní a velmi kvalitní výsledný sound. Booklet sice není nijak obsahově bohatý, ale pokud se vám CD dostane do rukou, jistě vás upoutá opravdu zajímavě a pěkně vyvedený motiv na titulní straně.

Poněvadž muziku AVIDITY FOR… sleduji prakticky od samotného vzniku skupiny a na internetu jsem měl navíc stejně jako ostatní fanoušci možnost si v předstihu poslechnout nějaké ukázky nové tvorby, tak po několikerém přehrání CD můžu jenom konstatovat, že jsem v plné míře dostal to, co jsem očekával, a že jsem s tím zcela spokojený. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Hirošima
  2. Restart
  3. Stát nebo jít dál
  4. Jak chceš
  5. Přání
  6. Křižák
  7. Ztracená duše
  8. Banshee

Čas: 33:35

Sestava:

  • Lukáš „Joy“ Justich – zpěv
  • Matěj „Sumec“ Fiala – kytara, zpěv
  • Pavel Vaněk – baskytara, zpěv
  • Lukáš „Koršes“ Korschinský – bicí
     

Web 
Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 09. 05. 2018
Přečteno:
3773 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář