Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

O další zajímavé skupině vzešlé z plzeňského kraje jsem si povídal s jejím kytaristou a autorem veškeré hudební složky Romanem \"Zippem\" Schneiderem.

Ahoj, můžeš na úvod ve stručnosti představit fanouškům vaši kapelu?

Vznikli jsme někdy na přelomu roku 2008/2009, ale do současný zvukový podoby to mělo kurevsky daleko. Nejdřív se hledal bubeník, kterej by zahrál podle našich představ a nebyl zaneprázdněn dalšíma kapelama (jistě není bez zajímavosti, že současný bubeník Borovic přišel původně jako kytarista), pak se sháněl někdo na klávesy, což byl velkej problém, protože buď se ozval někdo z Moravy nebo chtěl hrát Deep Purple nebo Doors. Takže mi nezbylo nic jiného, než se vrhnout na samply. Ale to jsme už na začátku roku 2010. Současná sestava kapely je Jarda “Kocour“ Novák - zpěv, Pavel “Prsmouzis“ Vaněk - basa, Jirka “Borovic“ Kočí - bicí a já hraju na kytaru a připravuju samply.
Co se stylu týká, tak na wikipedii jsem se dočetl, že hrajeme Symphony metal, tak to asi tak bude.

Ačkoliv se Avidity for… na první pohled tváří jako nová kapela – a samozřejmě, že jí také je – tak je tvořena zkušenými muzikanty a poměrně velkou zajímavostí je, že všichni současní členové v minulosti prošli, ve své době hlavně na severním Plzeńsku, dosti známou a oblíbenou skupinou Arbes. Navíc jste ještě ty a Borovic spolu hráli ve Fata Morganě.

To je pravda, ale co asi nevíš, tak nás zvučí Petr Podlena, kterej taky přišel z Faty. Tímto bych také ještě rád představil další nepostradatelné členy našeho týmu, do něhož patří technik Martin Medek, počítače obsluhující Jarda Kubka a dvorní fotograf Venca „Vlk“ Langmeier.

Co vás svedlo zpět na společnou cestu? A co se týče stylu hudby, mají fans čekat alespoň nějakou částečnou návaznost na Arbes či Fatu nebo to je a vždy bude o něčem jiném?

Na tohle už se mě ptalo pár lidí, my se v různejch kapelách potkáváme 15, možná i víc let a víme, co od sebe můžeme očekávat a hlavně nás to, co děláme baví. A styl hudby? Pro mě je to přirozenej vývoj. Vem si, že „Leonidas“ se hrál už v Arbesu a nějakejch 80 procent riffů v “In memoriam“ se hrálo ve Fatě. Je to o tom, jakej kabát ušiješ základní kostře skladby. Myslím si, že každý fanda, co nás zná, si v našem playlistu najde to svý.

Jak už jsem uvedl, kapela je poměrně nová, přesto už jste toho hodně stihli. Máte za sebou celkem dost koncertů (alespoň, když to vezmu z hlediska délky fungování) a pochlubit se můžete i aktuální promo nahrávkou.

Promo CD jsme nahrávali v létě, ve studiu AC Music, zvuk a mastering dělal Pavel Čengery z kapely Mortal Destiny, za což mu moc děkujeme a taky za spoustu dobrech a užitečnejch rad. CD obsahuje čtyři skladby, který jsou takovým průřezem dosavadní tvorby naší kapely (Leonidas, In memoriam, Před popravou, Železná jízda).

Už z názvů skladeb (Leonidas, Železná jízda…) je patrné, že čerpáte hodně z historických událostí. Proč jste zvolili právě tuhle oblast? Kdo je vlastně autorem textů a kdo u vás skládá muziku?

K tomuhle stylu muziky se asi nebudou moc hodit texty o kytičkách nebo sluníčku, na druhou stranu jsme nechtěli, aby v textech pro samou krev nebylo kam plivnout a trocha historie nikomu neuškodí, naopak je to poučný. Texty pro nás píšou Marek Řezanka, Radim Sulík a Luboš Hekš, muziku, včetně samplů dělám já.

Jakou máte na promo zpětnou vazbu od posluchačů, potažmo kritiků a dalších lidí, tak říkajíc z branže?

Zatím převažuje kladná kritika, což nás samozřejmě těší, co se týče negativní kritiky, tak jsou to spíš rady od lidí co se v muzice pohybujou, jak co zlepšit a na tom se snažíme zapracovat.

Jakou funkci pro vás tahle nahrávka vlastně plní? Je to ochutnávka především pro fanoušky nebo spíše pro firmy, které by měly zájem vaši muziku v budoucnu vydávat nebo jiným způsobem podporovat a propagovat?

My jsme to nahrávali proto, abychom měli co nabídnout pořadatelům festivalů atd., protože neznámá kapela si prostě nemá šanci zahrát, pokud ji někdo neuslyší.

Počítáte pro nejbližší dobu i s pořízením plnohodnotného CD?

Chtěli bychom točit někdy v srpnu nebo září, ale všechno záleží na tom, jestli seženeme nějaký sponzory, protože celý to z vlastní kapsy hradit nejde. A taky musíme sehnat firmu, která nám to bude ochotná vydat a nabídne akceptovatelný podmínky. Jinak CD by mělo obsahovat 9 songů, 4 ze současného koncertního playlistu + 5 úplně novejch, na kterejch jsme teď začali pracovat. A jako bonus by tam měl bejt klip „Železná jízda“, ten budeme natáčet na podzim a CD by mělo bejt do vánoc v prodeji.

Studiovou podobu skladeb dotvářejí různé samply. Používáte je i na živo?

Jedem live se samplama, jak jinak. Bez toho by to nebyli Avidity for…

Kolik songů momentálně čítá váš playlist? Hrajete i nějaké převzaté věci nebo se soustředíte výhradně na svou vlastní tvorbu?

Tak tos mě dostal. Myslím, že nějakejch 10 - 12 songů, včetně coveru „Shut Your Mouth“ od kapely Pain, ale to hrajeme jen občas. Soustředíme se na vlastní tvorbu.

Preferujete spíše účinkování v klubech nebo se nebráníte jakýmkoliv možnostem vystoupení?

Nebráníme se ničemu, vyjma akcí typu Kmochův Kolín (úsměv).

Jak už jsem říkal, tak přesto, že jste si live premiéru odbyli teprve loni v květnu, máte za sebou už poměrně dost koncertů. Kterou akci bys prozatím označil jako tu nejlepší?

Pro mě osobně to je asi koncert s Arakainem a Fatou v Kožlanech, kde nám Honza Toužimský pokřtil naše promo CD.

Všiml jsem si, že zatím nemáte vytvořeny vlastní webové stránky (profil kapely však mohou potencionální fandové najít na serveru Bandzone.cz). Znamená to, že tomuto způsobu prezentace nepřikládáte až tak velkou důležitost a hlavní je pro vás především hudba samotná nebo je to jen shoda náhod a pouze otázka času, kdy se váš oficiální web rozjede?

Na webovkách se momentálně usilovně pracuje, dolaďujou se různý detaily, zkrátka, co nevidět to už (konečně) pojede.

Využíváte pro komunikaci s fanoušky, vyjma již zmíněného Bandzone, třeba i další, dnes tak moderní komunikační kanály nebo preferujete spíše osobní setkání s posluchači na svých vystoupeních?

Využíváme toho víc: muzikus.cz, PLZEN.CZ, Rockmag.cz, rock.cz/sk…., máme profil na facebooku. Ale koncert je koncert, není lepší pocit, než když vidíš, že to ty lidi baví a v týhle muzice jde hlavně o ten kontakt s fanouškama naživo, pěkně si společně zařádit.

Jaké je momentální dění v Avidity for… a co pro letošek ještě chystáte?

Tak kromě už zmíněného CD se budeme snažit koncertovat, až se z nás bude kouřit, budeme usilovně pracovat na podiový prezentaci, aby bylo i na co koukat a když to vyjde tak uděláme pro fans takový malý vánoční překvapení. Ale to si zatím nechám pro sebe, protože to zatím neví ani moji spoluhráči. Ti mě umlátí, až jim to řeknu. A chtěl bych vzkázat pořadatelům koncertů, festivalů atd., pozvěte nás, my si rádi přijedem zahrát. Stačí zavolat nebo napsat naší manažerce Kláře Havelkové (tel:605316698, email: havelkovaklara1@seznam.cz nebo avidityfor@gmail.com).

Díky za rozhovor a hodně štěstí do další práce.

P.S. Po pořízení rozhovoru odešel z Avidity for... zpěvák, kapela shání náhradu...

www.bandzone.cz/avidityfor

Zveřejněno: 22. 05. 2011
Přečteno:
3696 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář