Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

13. 4. 2018, Vlachovo Březí - Rock Bio

25. 12. 2017 se po dvaceti pěti letech uzavřela existence AVENGERU. Zároveň byl ohlášen vznik kapely nové, v sestavě totožné, nazvané BOHEMYST. První koncert „české tajuplnosti“ byl pak avizován na letošní jaro, a ač se mi nechtělo věřit, že se to při vytíženosti většiny členů (Honza s Rámusem v MASTER´S HAMMER, Radek v DARK ANGELS či AFTER RAIN…) stihne, skutečně se to stihlo.

Na první koncert se BOHEMYST vypravili do Vlachova Březí a jako spolupachatele si na initiation ritual pozvali trochu nesourodé trio GRIDE, DARK ANGELS a ANKHOR. Na druhou stranu pro každého něco… Ještě překvapivější asi bylo místo konání. Vlachovo Březí není zrovna hudební  baštou, BOHEMYST mají základu spíš ve Volyni, jenže tam se zrovna šikovali senioři, kteří se chystali slavit 40 let od vydání první desky KATAPULTU… (úsměv) Rock Bio ve Vlacháči není od Volyně tak daleko, prostor je to na UG poměry takřka luxusní (polstrované sesle v nakloněném hledišti kinosálu /dobře posloužily i jako noclehárna pro nejmenované kamarády Immortala a F.C. – smích/, taneční plac pod cca metr vysokým relativně rozměrným pódiem) a v přilehlé hospodě točí pivo i jiné nápoje sympatická paní výčepní.

Krátce po půl deváté začali ANKHOR a bylo to tak trochu bizarní vystoupení, aspoň v porovnání s těmi, na která se dá na akcích, jež navštěvuji, narazit. ANKHOR totiž hrají heavy metal. Obecně nic proti, začínali jsme na něm z mé generace všichni, ale rok 1987 už se opravdu nepíše. Ten mi totiž při produkci čestické party napadl už při instrumentálním intru. Immortalovi ona kompozici připomínala starý TÖRR, ale spíš zvůli zahuhlanému zvuku, který udělal muziku temnější, než byla, od druhé skladby se hrál heavy metal, který David trefně přirovnal ke starému TITANIKU. Ale proti brněnské legendě působili ANKHOR o poznání slaběji, což bylo dáno 1/ zvukem, 2/ nevýrazným repertoárem, 3/ zpěvem bez výrazu. Ale pánové si hrají pro radost, pár koncertů do roka, ambice asi končí u té zábavy a piva… Ale jednu zajímavost ještě zmíním – ANKHOR odstartovali matiné kapel, z nichž mají všechny něco společného s AVENGEREM, v tomto případě zpívajícího kytaristu Zdeňka, který byl členem AVENGERU v roce 1993…

Jako druzí na to šli GRIDE. Logický krok, protože v dalších dvou kapelách tluče stejný bubeník a tak by jiné pořadí znamenalo tři přestavby bicích, takhle se jedna ušetřila. GRIDE jsem docela dlouho neviděl, přijde mi, že nějak usnuli, ale podle všeho šlo i o nějaké zdravotní trable basáka. Prachatičtí skřípalové nastoupili s tím, že dají třicet songů za dvacet minut a daleko od pravdy tahle legrácka nebyla. Minutové vypalovačky mě pořád baví, v rámci hardcore/grindu jde o tuzemskou špičku, což je dáno 1/ neotřelým přístupem k žánru (zamotané kytary), 2/ cvokem za bicími, 3/ charismatickým frontmanem. Došlo na průřez tvorbou, který se asi příliš nelišil od předchozích koncertů, které jsem od GRIDE viděl, takže „Na jatka už nastoupila noční směna“, pak jsme si dali k snídani „Kafe, noviny a rohlík s máslem“, pustili „Skřípot“, polekali se u „Thermidoru roku x“, ještě více u matematického hororu „Úděl prvočísel“ a nechybělo ani nějaké to rouhání v případě „V kundě Panny Marie“. Na závěr kvartet vystřihl cover TELEXU „Lidi, děti, kanibali!“ a po dvaceti minutách bylo po všem. Škoda trochu horšího zvuku, jinak jsem byl spokojený. Mimochodem, i v GRIDE hraje ex-člen AVENGERU (Čert).

A v DARK ANGELS hrají ex-členové AVENGERU hned tři – zpěvák Radek, basák David a bubeník Honza. Jihočeští epic/power/doom/heavy metalisté odehráli výborný koncert, podobný, jaké jsem od nich již několikrát viděl – a pokaždé jsem si je užil. Z každého okamžiku bylo poznat, že kapela je výborně sehraná, že ji tvoří šikulové a že když se to umí, nezáleží na žánru. Mě u DARK ANGELS baví hlavně potemnělé majestátní melodie a Radkův procítěný zpěv, užívám si i Kubovy kytarové hrátky, líbí se mi rozumné zapojení kláves, naopak mi trochu „překáží“ z mého pohledu násilné přechody do rychlých pasáží. Ačkoliv DARK ANGELS hráli takřka hodinu, vyslechl jsem celý set se zájmem a byl spokojen, i díky zvuku, který měli dáma a pánové nejlepší.

A pak už přišel čas na premiéru BOHEMYST. Ti si na ni připravili sedm skladeb a jednalo se o samé novinky, z repertoáru AVENGERU nic a prý se ani nic takového nechystá – prostě nová kapela, nové věci, žádná nostalgie, ani jako přídavek – i když… kousek AVENGERU přece jen zazněl, při zvukové zkoušce. A když už jsme u těch novinek, tak Rámus představil nové image, resp. účes, jestli se tedy v případě sestřihu na 0,2 mm dá mluvit o účesu. (smích) BOHEMYST rozjeli svůj temno-metal, který je pochopitelně AVENGERU v něčem blízký, v něčem ale jiný, možná i překvapivý. Ona překvapení tkví v zařazení pomalejších, takřka doommetalových kompozic, přičemž v jednom případě vydrželo loudavé tempo celou hrací dobu, ve druhém došlo i na výrazné zrychlení. I když jsem repertoár slyšel poprvé, přišlo mi, že se v něm dá celkem rychle orientovat, že jde o přehledné skladby, jimž nechybí atmosféra ani chytlavost. Jednou se hraje pomalu, podruhé ve středních tempech, ale nechybí ani zabijácké pasáže typu „Godless“, poslední song pak nabídl spoustu hitových vyhrávek a melodií. Těším se na debutové album, které již vzniká v Hellsoundu – a věřme, že bude venku do léta a že jej BOHEMYST polijí na ETEF festu.

Povedená akcička dopadla i přes punkovou organizaci OK, lidí sice mohlo být víc, ale v dnešní době je to těžké, takže za těch zhruba padesát zvědavců můžeme být ve finále rádi. A rádi jsme byli i za konec v rozumném čas – tóny z pódia dozněly v půl jedné.

Videa F.C.:

BOHEMYST

DARK ANGELS

GRIDE


Zveřejněno: 17. 04. 2018
Přečteno:
3423 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 04. 2018 07:25 napsal/a Peťan
Bohemyst
Pěkný report Johane. Škoda, že jsem nebyl tento víkend na jhu, jinak bych si tuto premiéru, navíc s Gride po boku nenechal ujít. Pomalá tvorba Bohemyst mě zajímá, moc se těším na album, ale doufám, že kluci v budoucnu na Avenger nezanevřou a nějakou tu skladbu do playlistu zařadí :)