Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2017, vlastní náklad / metalcore - djent / Česko

Multiinstrumentalistu Jiřího Zahradnička, kterého mnozí znají pod pseudonymem Sad, není zřejmě třeba představovat, ale pro pořádek je dobré uvést aspoň základní informace, v kterých kapelách jsme jej mohli či můžeme zahlídnout anebo na jakých hudebních počinech jsme jej mohli slyšet.

V první řadě je dobré zmínit, že Jirkovou domovskou kapela je již léta českobudějovická metalcorová mlátička COLP, která se v loňském roce představila s albem „Phase #12". Přičemž zde Sad drtí basu a kromě zmiňované „dvanáctky" má zářezy ještě na albech „Masquerade" a „PHilosophisED". Dalším jeho souputníkem a i deathcorovým dítětem je kapela MACHETA, s kterou stvořil dvě krátké nahrávky „Half Awake" a „The Human Puzzle", přičemž zde jej můžeme opět letos, po čtyřleté přestávce, spatřit na bubenické sesli. S basou jsme jej mohli vidět také v tvrdě rockovém DOUBLEDECKERU, s kterým natočil alba „Tvůj boj", „Znamení" a „III", po němž kapelu opustil. Sad k metalcore určitě nemá daleko, o čemž svědčí kapela COLP, a rád experimentuje a vyžívá se i v docela složitější hudbě, a tak vznikl i studiový projekt BATTERY LOW (2011). A aby toho nebylo málo, tak mu v hlavě uzrála i nějaká další fajnovka a během již tak velkého vytížení (přičemž těch kapel je dvakrát tolik než jsem zmínil), připravil v loňském roce nový projekt.

THE OPTIONS je one man studiový projekt. Jiří Sad Zahradníček stojí za celou prací na albu „Lifepiecer". Hudba, texty, všechny nástroje, celé nahrávání alba obstaral sám a jen za mikrofon přizval zpěváka grunge metalových PROCRASTINATION Haggima. CD je zabaleno ve strohém dvoupanelovém digipacku, který bych pro příště určitě obohatil o textovou část. Nicméně žádných námitek k prostému provedení nemám.

Hned zkraje první písně, minutového intra, se do uší derou byť klidné, ale silně podladěné tóny a hned je mi jasná silná inspirace tohoto alba. Ale zároveň musím konstatovat, i když je zde ze široka dobře rozpoznatelný COLP, tak je „Lifepiecer" o dvě délky jinde než Sadova hlavní kapela. Celá nahrávka, byť má silně podladěný spodek, se většinou nese ve středním tempu a zdá se mi více rytmická. Těžké riffy jsou obohaceny zvonivě kovovou kytarou a hodně tomu napomáhá vokál. A aby nedošlok omylu, tak to není onen zpěvný a melodický hlas, který Haggim použivá v PROCRASTINATION. Je to naopak nabroušený, někdy zastřeně řvoucí vokál, který má občas snahu se vymanit z tohoto pekla a pokouší se o jakousi civilnější polohu, které je ale poskrovnu.

„Live" začíná dobře zapamatovatelným riffem (vícekrát již slyšeným) - dam dam da da da td td td..., který je proložen houpavou melodií kytary. Pozvolný rozjezd u „You And Not Me" po chvíli sice nabere na obrátkách, ale kytarová hra a protažené hlásky zpěváka toto vše opět přibrzďují a směřují do středního tempa, přičemž se dočkáme i „hluchého" kytarového intermezza vyplněného řevem. „Be Human" je nabroušená skladba s palebnou silou. Ve skladbě jsou umně  pospojované různé hudební věty, motivy. „Milestone" je obdobně jako úvodní „Born Here" instrumentální. Krátká záležitost nesoucí se v pozvolném zvonivě chrčivém tempu, na které obdobně navazuje „Scales", u které ponejvíce vnímám výrazné bicí, které opět vyplňují samostatně „hluchá" místa. Snadný text „No Pain, No Gain, No Life", zastřená hudba, metalcorové krátké kytarové záseky, to jsou hlavní prvky předposlední skladby. „I, Socialess" začíná hutnou aurou, která se přenese do něčeho pozvolnějšího, melodického, aby tato harmonie znovu mohla být zpřetrhána sekanými metalcorovými prvky anebo (ještě lépe) zajímavou sólovou kytarou.

Hudba je po skladatelské stránce komplikovaná, ale pro posluchačovo ucho není zas tak nepřístupná, jak by se na první poslech celé nahrávky, nebo popřípadě nějakých krátkých ukázek, mohlo zdát. Ba naopak, a to díky kratší stopáži, jsem tuto nahrávku pravidelně vždy minimálně dvakrát za sebou protočil. Sice jsem si s napsáním této recenze dal na čas, ale nebylo tomu tak, že bych si toto dílo poslechl a nechal jej spát. Pravidelně jsem se k němu vracel a věřím, že tomu tak bude nadále. Ajedno vím jistě: u této hudby se nebudete (nestačíte) nudit.

Seznam skladeb:

  1. Born Here
  2. Live
  3. You And Not Me
  4. Be Human
  5. Milestone
  6. Scales
  7. No Pain, No Gain, No Life
  8. I, Socialess

Čas: 24:54

Sestava:

  • Haggim - zpěv
  • Sad - kytara, basa, bicí

http://bandzone.cz/theoptions/


Zveřejněno: 06. 04. 2018
Přečteno:
3717 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář