Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

23. 2. 2018, Plzeň - Pod Lampou

Pokud se v Plzni, konkrétně v oblíbeném klubu Pod Lampou, koná death metalová akce, velmi často v tom mají prsty chlapi kolem BRUTALLY DECEASED či HEAVING EARTH. Nejinak tomu bylo tentokrát, kdy připravili plzeňskou a o den později pražskou zastávku společně s polskými kapelami EMBRIONAL a FAM.

EMBRIONAL jsem poznal s jejich druhou a dosud poslední řadovkou „The Devil Inside“, jež přinesla porci temného death metalu, který v našich končinách přílišné zastoupení nemá. Vystoupení Poláků na Brutal Assaultu 2016 ve dvě ráno mělo i přes technické problémy sílu, byl jsem si však jist, že v klubu to bude větší masakr. Kolegy FAM, tvořící death/grind, jsem vůbec neznal, zatímco BRUTALLY DECEASED mám samozřejmě ve velké oblibě jakožto jednu z nejlepších českých deathovek.

Právě pražsko-plzeňská banda otevřela večer pro cca. padesátku fanoušků ve čtyřčlenné sestavě, nový baskytarista Petr Kleňha absentoval, a tak se ze strunných nástrojů valil výhradně chrastivý švédský sound. Velmi výrazně byl tentokrát nazvučený Žlababův vokál, jehož nezaměnitelného projevu si šlo užít do syta, celkově byl zvuk dobrý, vyrovnaný. Chlapi hráli ze všech tří řadovek, došlo ale také na premiéru nové skladby z chystaného splitka právě s EMBRIONAL, jež zněla dosti progresivně. Ono celkově se BRUTALLY DECEASED dost posunuli od debutovky „Dead Lovers‘ Guide“, jež mohla působit jako pocta DISMEMBER, k trochu jinému vyznění a přestože zvuk zůstal podobný, kompozice už jsou trochu jiného stylu. Vývoj příjemný, stejně jako celý koncert, který měl tah na branku a potvrdil postavení BD na piedestalu českého death metalu.

FAM na to šli trochu z jiného směru a vytasili se se syrovým grindcorem s občasnou příměsí deathu. Skákačkové pasáže střídaly pořádně nasypané řezanice, to vše doplněné neúnavným Zajcewovým pigsquealem. Není to úplně můj styl, ale docela mě to bavilo (ač to z menší části bylo i pár pivkama), stejně tak Zajcew se svými polskými průpovídkami mezi skladbami. Akorát čtyřicetiminutová stopáž byla prostě moc. Kdyby FAM hráli nějakých 25 minut, dalo by se to, takhle už to na konci bylo až moc monotónní a nezajímavé. Ale zahrané dobře, účel to splnilo, pohoda.

Polovina sestavy FAM (basák Armagog a bubeník Młody) mohla zůstat na pódiu, neboť od letoška působí též v EMBRIONAL. Nový je taktéž kytarista Tomasz Nowok, takže jediným „pozůstalým“ členem jest lídr Skullripper, který čerstvě válí též ve známějších AZARATH. Personální obměna tedy vydatná, z hudebního výraziva ale EMBRIONAL ani náhodou neubrala, ve všech případech jde o velmi zručné a často zkušené harcovníky (Armagog obsluhuje basu též v INFERNO, THRONEUM, v letech 2012 až 2016 byl též frontmanem black metalové ARKONY; Młody to dřív sypal v CHRIST AGONY nebo DISSENTER). Poláci se s tím vůbec nepárali a sekali to tam hlava nehlava. Na začátku jsem sice šel blíž k pódiu, vzadu mi to přišlo moc potichu, ale pak už jsem se do hudby EMBRIONAL naprosto ponořil. Prvotřídní death metal okořeněný o nablacklé vybrnkávky, poháněný neúnavným Młodym, kterému v zápalu boje občas z drum riseru odpadla čína. Neskutečná palba bez nějakých přehnaných pauz, v setlistu nechyběla moje oblíbená „Evil’s Mucus“ (ten nástup je šílený!), EMBRIONAL zahráli i z chystaného počinu a na závěr se vytasili s coverem SLAYER, kterému předcházela asi ještě jedna převzatá skladba, nepostřehl jsem však od koho. Naprostá spokojenost.

Povedený večer po hudební stránce a i v tom ohledu, že se sešlo mnoho známých tváří, s nimiž byla radost prohodit pár slov. Díky!

Fotky: Ignor


Zveřejněno: 27. 02. 2018
Přečteno:
3594 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář