Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, které vychází v březnu 2018 + tipy na koncerty.

V březnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Johan

ET MORIEMUR (Česko) – „Epigrammata“
Existential doom metal, Transcending Obscurity Records
Vydání třetího velkého alba ET MORIEMUR provází už několik týdnů silná promo kampaň vydavatele, indického labelu Transcending Obscurity. Tenhle zdánlivě exotický label má vše kolem chystaného vydání pečlivě připravené, kromě klasického digipacku chystá i box set s plakátem, samolepkami nebo magnetkami. Ale k tomu hlavnímu – muzice. ET MORIEMUR jsou jednoznačně aktuálními tuzemskými doommetalovými králi, předchozí album „Ex Nihilo In Nihilum“ považuji za jedno z nejlepších, jaká u nás v daném žánru kdy vyšla, ale nyní už můžu mluvit i o jakémsi symbolickém uzavření jedné etapy. Po třech pochmurných doomových nahrávkách se ET MORIEMUR na novince „Epigrammata“ vydali do dosud neprozkoumaných sfér, jejich hudba nabrala až nábožný nádech hlavně díky širšímu zapojení piana/kláves. Nechybí ani další zpestřující elementy, třeba ženský hlas, ani úkroky k jiným metalovým subžánrům. Vzhledem k tomu, že jsem už měl možnost album slyšet, dovolím si tvrdit, že ET MORIEMUR loni v Hellsoundu nahráli tuzemské album letošního roku. Vyjde 20. března.

TOWARDS ATLANTIS LIGHTS (mezinárodní) – „Dust of Aeons“
Atmospheric doom metal, Transcending Obscurity Records
A zůstáváme u indické firmy, které vedle našinců ET MORIEMUR vydá v březnu i album mezinárodního projektu TOWARDS ATLANTIS LIGHTS, ve kterém obstarává zpěv a klávesy protřelý Kostas Panagiotou z PANTHEIST. S ním se ve studiu realizovali basák Riccardo Veronese (APHONIC THRENODY, DEA MARICA, ARRANT SAUDADE), kytarista Ivan Zara (VOID OF SILENCE) a bubeník Ivano Olivieri. Jejich produkce by měla potěšit fanoušky pomalého epického doom metalu, kapel typu EVOKEN, ESOTERIC nebo PANTHEIST. Kvartet nahrál čtyři skladby, jejichž stopáže oscilují od pěti do třiceti minut. Právě úvodní tryzna trvá půl hodiny a tím pádem v ní není potřeba s ničím spěchat, vše plyne pomalu, důstojně, s každý tón nechávají pánové doznít, pečlivě budují atmosféru podpořenou klávesami a Kostasovým čistým zpěvem. Kytary kouzlí takřka povznášející melodie, klávesy pak místy vyznívají jako varhany. I TAL vyjde 5. března nejen klasické CD, ale i speciální set box.

TRIBUTE TO DISSOLVING OF PRODIGY (In Memory of Fusaty)
Doom metal, Pařát
„Tributu DISSOLVING OF PRODIGY se zúčastní celkem 9 kapel. Celek bude doplňovat jeden raritní audiobonus. Album vyjde ve formě digibooku, který bude mít celkem 20 stran, pokud započítáme i pevnou vazbu.“ To jsou informace vydavatele, já jen dodám, že z oněch devíti kapel je sedm z České republiky (ET MORIEMUR, SELF HATRED, R-E-T, EUTHANASIA, AFTER RAIN, COLOSALIST, BASIC TORTURE PROCESS), jedna ze Slovenska (DOOMAS) a jedna dokonce z Brazílie (CONTEMPTY). První pocta doommetalové kapele u nás vyjde už 2. března a rozšíří tak nepočetný seznam v tuzemsku vydaných tributních alb, přičemž v režii Pařátu půjde o třetí takto laděný počin po tributech DEBUSTROLU a TÖRRU.

Tipy na koncert:
10. 3. KINDER GRINDER – Praha, Modrá Vopice
12. 3. PROFANATICA, RITES OF THY DEGRINGOLADE, AUROCH – Praha, Hells Bells
17. 3. DEADLY STORM – Plzeň, Šeříkovka

 

Peťan

HAUNT (USA) - "Luminous Eyes" (EP)
Heavy metal, Shadow Kingdom Records
Tohle je tip pro heavymetalové fajnšmekry. Americká kapela HAUNT je vlastně sólo projektem Trevora Willama Churcha, který jinak drhne kytaru a zpívá v doomových BEASTMAKER. Pro HAUNT složil a nahrál veškerou hudbu sám a nyní vydává první EPčko pojmenované "Luminous Eye". Najdeme na něm celkem čtyři songy, které vycházejí z tradičního heavy metalu 80. let s vlivy kapel jako ANGEL WITCH, OMEN nebo MANILLA ROAD. Jedná se o opravdu velmi zajímavý a kvalitní materiál, který stojí za to slyšet. EP vyjde na vinylu, kazetě i CD 9. března.

NECRODEATH (Itálie) - "The Age of Dead Christ"
Thrash/black/death metal, Scarlet Records
Legenda je zpět! Jedna z nejznámějších italských thrashových kapel se znovu hlásí o slovo. Legendární NECRODEATH se vrátili k nejstaršímu logu z prvního dema a vtiskli ho na obal nové desky, která vyjde 9. března pod názvem "The Age of Dead Christ". Obsahovat bude celkem devět skladeb, které vydají na něco málo přes půl hodiny. Dle singlů se můžeme opět těšit na old schoool temný thrash metal, který si bere něco z blacku i deathu. Toto by vám nemělo uniknout!

WHIPSTRIKER (Brazílie) - "Merciless Artillery"
Black/thrash/punk, Hells Headbangers Records
A do třetice 9. března. Také v tento datum vyjde nová desky brazilského komanda WHIPSTRIKER. V Česku velmi dobře známá parta kolem Victora Vasconcellose vydává další dlouhohrající desku. Tentokrát si WHIPSTRIKER vzal pod křídla americký label Hells Headbangers Records a u něj vyjde album pojmenované "Merciless Artillery" na vinylu, CD i na kazetě. Osm skladeb a poctivý zašpiněný thrash, punk a black metal v jednom!

Tipy na koncert:
7. 3. SPELL, SVARTANATT - Praha, Eternie
17. 3. LAHAR, MURDER INC., LAID TO WASTE, KAAR - Beroun, Metro

 

Opat

BALMOG (Španělsko) – „Vacvvm“
Black metal, War Anthem Records/BlackSeed Productions
Třetí řadová deska španělských black metalistů BALMOG je pro mě asi nejočekávanějším počinem měsíce března. Obě předchozí alba „Svmma Fide“ (2015) i „Testimony of the Abominable“ (2012) měla velkou kvalitu, a přestože kapele nejde odepřít velká inspirace švédskými ONDSKAPT či VALKYRJA, BALMOG do toho přidávají své ingredience a výsledek je působivý. Na obalu nechybí lebka, stejně jako v předchozích případech, avšak původní logo bylo nahrazeno. Značí to změnu hudebního výraziva? Uvidíme 9. března, kdy vyjde u War Anthem Records digipak a u BlackSeed Productions vinyl. Mimochodem, o mastering se postaral slovutný Tore Stjerna ze stockholmského studia Necromorbus.

ASCENSION (Německo) – „Under Ether“
Black metal, World Terror Committee
Třetí počin do světa vypustí též němečtí ASCENSION, kteří splňují čtyřleté intervaly mezi dlouhohrajícími alby. Předchozí deska „The Dead of the World“ mě hodně dostala, očekávání jsou tedy velká. Magický black metal, který nerezignuje na pomalejší atmosférické pasáže, stejně jako na blastbeatové pelášení. „Under Ether“ zdobí obal od Dávida Glomby, slovenského umělce, jehož nádherná díla zdobí alba například CULT OF FIRE, SVARTIDAUĐI nebo SHRINE OF INSANABILIS. Deska vyjde až na konci měsíce, 30. března na CD u německých World Terror Committee, kteří jsou v poslední době zárukou kvality.

ANGANTYR (Dánsko) – „Ulykke“
Black metal, Northern Silence Productions
Mám tu Ynleborgazovu tvorbu nějak rád. V prosincových tipech jsem zmiňoval EP „Foragt“ od ANGANTYR, o měsíc později se do výčtu dostal jeho další projekt MAKE A CHANGE… KILL YOURSELF s povedenou deskou „IV“, aby v březnu ANGANTYR dostali prostor znovu, tentokrát s dlouhohrajícím počinem „Ulykke“. Nejde jinak, jestli jste četli report z jejich únorového koncertu v Praze, víte, že jsem se z ANGANTYR opět docela po… pořádně jsem si to užil. No a tak se logicky nemohu dočkat také šesté řadovky, jež disponuje téměř hodinovou stopáží. Ynleborgaz si, jako obvykle, vše nahrál sám. „Ulykke“ vyjde 30. března na CD u Northern Silence Productions.

DRUDKH (Ukrajina) – „Їм часто сниться капіж (They Often See Dreams About the Spring)“
Black metal, Season of Mist (Underground Activists)
Ukrajinští DRUDKH byli v minulosti pověstní tím, že studiovky sypali jako na běžícím pásu, občas jich bylo i více za rok. Poslední dobou se trochu zklidnili, věnují se v mezičase spíše splitkám a řadovky se fanoušci dočkají tak jednou za tři roky. „Їм часто сниться капіж (They Often See Dreams About the Spring)“ přecházela rovnou tři splitka velmi vysoké kvality, zejména to loňské se švýcarským projektem PAYSAGE D’HIVER mě naprosto rozsekalo. DRUDKH výrazně sází na atmosféru, táhlé melodie, nenásilnou epičnost. Novinka vyleze 9. března na CD, vinylu i kazetě u renomované firmy Season of Mist.

CHAOS INVOCATION (Německo) – „Reaping Season, Bloodshed Beyond“
Black metal, World Terror Committee
Black metaloví fanoušci budou mít v březnu pré. Dalším dílem, které vyjde pod záštitou World Terror Committee, jest třetí řadovka Němců CHAOS INVOCATION. Na tu jsem byl hodně zvědav, neboť mě kapela sice hodně bavila živě před pár lety na Phantoms of Pilsen a loni mě silně vzal jejich příspěvek na splitko s řeckými THY DARKENED SHADE, jejich předchozí dlouhohrající album „Black Mirror Hours“ mi ale přišlo extrémně dlouhé (67 minut) a potenciál této stopáže se dle mě nepodařilo naplnit. „Reaping Season, Bloodshed Beyond“ už jsem měl možnost slyšet a CHAOS INVOCATION pokračují spíše v duchu zmiňovaného splitka, takže spokojenost. Posuďte sami, 10. března vyjde na CD.

Tipy na koncerty:
3. 3. Chimera black Night (HYPOTHERMIA, ELLENDE, AVSLUT ad.) – Praha, Nová Chmelnice
8. 3. ENDEZZMA, TRIBUTE TO URGEHAL, MALLEPHYR – Praha, Modrá Vopice
11. 3. HIEROPHANT, ANCST – Praha, Underdogs‘
24. 3. ULVEGR, KZOHH, NAPALM ATTACK – Plzeň, Parlament
30. 3. NOCTEM, 1000 BOMBS, DYSANGELIUM – Plzeň, Parlament
31. 3. FURIA, THAW, AU-DESSUS – Praha, Underdogs‘

 

Coornelus

MINISTRY (USA) – „AmeriKKKant“
Industrial metal, Nuclear Blast
Popravdě řečeno je mi už x let celkem jedno, jestli MINISTRY zrovna končí činnost, nebo vydávají novou desku. Po až neuvěřitelném vzepětí, kdy se jim anti bushovská trilogie vydařila nad očekávání, se MINISTRY na „Relapse“ v roce 2012 poněkud sekli a svojí nemohoucnost prohloubili i následující „From Beer to Eternity“. Jenže… jsou to pořád MINISTRY, kapela, která nahrála pro mou osobu jednu z nejzásadnějších desek „Psalm 69“ a tak minimálně jeden poslech jim věnovat budu. Přesto neočekávám nic jiného než několikrát vyvařené industriální metalové postupy. Byl bych rád, kdyby ve mně MINISTRY zlomili pocit, že už to točí jenom kvůli prachům, ale po zveřejněných ukázkách si nejsem jistý.

MOURNFUL CONGREGATION (Austrálie) – „The Incubus of Karma“
Funeral doom metal, Osmose Productions
Jedna z nejlepších funeralových kapel (pro mnoho lidí vůbec ta nejlepší) se přihlásí v březnu se svým velkým pátým albem. A v případě těchto protinožců se bude jednat skutečně o velké album, se vším všudy. Novinka „The Incubus of Karma“ nabídne šest skladeb na velkorysém prostoru osmdesáti minut! To bude smutku… MOURNFUL CONGREGATION, jak funeralový zákon káže, přijdou s novým albem po dlouhých sedmi letech. Co od nového alba očekávat? Podle zveřejněné ukázky se nedá očekávat žádný stylový veletoč a tak se připravte na pomalé tempo, všudypřítomnou temnou auru, ale i vzletná sóla.

PRIMORDIAL (Irsko) – „Exile Amongst the Ruins“
Celtic black metal, Metal Blade Records
Irští PRIMORDIAL nechrlí nahrávky jako na běžícím pásu a tak ani nepřekvapí, že od poslední desky „Where Greater Men Have Fallen“ utekly už čtyři roky. Kapela v čele s charismatickým zpěvákem A. A. Nemtheangou pojmenovala novinku „Exile Amongst the Ruins“ a představí na ní osm skladeb, které se opět ponesou na vlně „PRIMORDIAL metalu“, v němž se míchá black metal s prvky keltské hudby a folku.  Tahle poloha irským rarachům sedí a úspěšně se jim daří tvořit netuctovou muziku. Deváté album PRIMORDIAL v jejich sedmadvacetileté historii vychází koncem března.

Tipy na koncerty:
7. 3. OTK, LYSSA, ARAN SATAN, Silver Rocket benefit pro Soulkostel – Praha, Strahov 007
9. 3. THE SPIRITUAL BAT – Praha, Strahov 007


Zveřejněno: 01. 03. 2018
Přečteno:
3340 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 03. 2018 13:12 napsal/a Bhut
+
ještě bych připsal Žižkovskou noc, kde určitě zaválí bordel Gnaw Their Tongues. Jinak na Chimera Black Night, Endezzma nebo Profanatica se chystám. Spiritual Bat bohužel nedám... A z nahrávek jsem fakt zvědavej na \"nečekaný\" reunion Ministry.