Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

ET MORIEMUR – Ex Nihilo In Nihilum CD 2014, Solitude Productions

Do třetice všeho dobrého. Přesně tohle rčení mě napadlo, když jsem poprvé slyšel novou nahrávku ET MORIEMUR, v současné době jednoznačného tuzemského doommetalového krále, který, při vší úctě k DISSOLVING OF PRODIGY, vystřídal na trůnu někdejší nejvrchnější chmurotvůrce hned svým demem „Lacrimae Rerum“ vydaným vlastním nákladem v roce 2009. Debut „Cupio Dissolvi“ vyšel o dva roky později a upevnil pozici kapely, která na sklonku roku 2014 přišla s albem, které, troufnu si tvrdit, strčí do kapsy většinu žánrových nahrávek nejen roku 2014 a nejen u nás.

ET MORIEMUR mají smůlu, že se narodili o dvacet let později. Kdyby s tak silným materiálem přišli před dvaceti lety v Anglii, byli by dnes velebeni podobně jako MY DYING BRIDE nebo stará ANATHEMA. Ale což, dobrá hudba by se měla prosadit bez ohledu na dobu vzniku, a „Ex Nihilo In Nihilum“ je natolik silné album, že by mělo zaujmout nejen doma, ale i v zahraničí, o což by se měl postarat i silný vydavatel. Ruská firma Solitude je bez debat doomová 1. liga, v jejím katalogu se vyjímá řada zajímavých kapel a ET MORIEMUR jsou podle mě momentálně stájovým černým koněm.

Přitom od posledního alba se v kapele vyměnily tři pětiny sestavy, na svých místech zůstali jen zpěvák Zdeněk a bubeník Datel, všechny strunné nástroje obsluhují nové tváře, tu více (Honza Vaněk – PANYCHIDA, OBLOMOV), tu středně (Aleš Vilingr – GHOST IN THE SHELL, ex-STOLLICE) a tu méně známé (fotograf Karel Kovařík). Ale tři nováčci evidentně skvěle zapadli, na jaře 2014 se kvintet vydal do Hellsoundu, kde nahrál devět skladeb, z toho jednu instrumentální a jednu označenou jako bonus.

Hned od prvních tónů je zřejmé, že ET MORIEMUR ctí stylové zákonitosti, sázejí na pomalá tempa, a tíživou atmosféru, nicméně ve všem tom zmaru probleskují nebojím se napsat až pozitivní vibrace. Alespoň na mě tak působí chytlavá melodie vinoucí se prvním songem bez ohledu na to, zda Zdeněk šeptá, deklamuje, nebo slova chrlí; a když se uchýlí k extrémnímu projevu, kdesi ze ním se ozývá něco na způsob chorálu – a podobnými překvapeními je deska velmi citlivě obohacována neustále. Zajímavé je i to, že kapela sem tam zvýší obrátky a dotkne se ponurého death metalu – i to stihne hned v „Sea Of Trees“. Dvojku „Dissolving“ uvozují majestátní klavírní tóny (na mysl se mi derou  SKEPTICISM), které se tu a tam vrací i v průběhu o poznání ponuřejší kompozice, nemající daleko k funeral doomu, ale nikoliv k funeral doomu monotónnímu, ale sakra pestrému. V minimalisticky pojaté „Norwegian Mist“ obstarávají to nejdůležitější čisté kytarové tóny, velmi výrazné momenty tu má i baskytara, a i na řekněme omezených vyjadřovacích prostředcích je vystavěna pevná a interesantní skladba. Když tak „Ex Nihilo In Nihilum“ poslouchám, přijde mi, jako kdybych poslouchal nějaké rozsáhlé dílo z oblasti vážné hudby, všechno mi přijde dokonale promyšlené, skvěle do sebe zapadající a samozřejmě také výborně zahrané. Chvíli se soustřeďuji na kytarové linky, chvíli na basu, výtečně vykoumané jsou i bicí, které se pochopitelně nikam neženou, ale každý úder má evidentně smysl. Velký podíl na tom, jak desku přijímám, má perfektní zvuk, opravdová pastva pro uši, jen je třeba nahrávku poslouchat v klidu a z aspoň trochu slušného aparátu. Mě sice poslech bavil i z bedýnek u PC z MP3, ale se zážitkem z velkých reprobeden se to nedá vůbec srovnat. Trávím si s ET MORIEMUR večery, pořád něco objevuji, chvíli považuji za vrchol „Nihil“ s dalšími netradičními tóny (úvod obstarávají zvonivé klávesy, skladbou se vine další úchvatná klávesová linka i řada vokálních poloh, včetně jedné takřka strašidelné), pak si myslím, že se nejlépe povedla klipovka „Liebeslied“, ale nakonec propadám kouzlu černé hory – nikoliv země na Balkáně, ale hory nejspíš kdesi v Rusku. Tahle skoro sedmnáct minut trvající paráda mi zpočátku přišla lehce rozháraná, ale zároveň nepřestávala překvapovat. Zdánlivě několikrát spěje k závěru, aby se znovu probrala a uchvátila něčím dalším, přičemž za mistrovské se nebojím označit party violy kooperující s dalšími dech beroucími melodiemi v podání kytar.

Samostatnou kapitolu pak tvoří texty. Už na minulých nahrávkách si Zdeněk (ač není v bookletu uveden jako textař, předpokládám, že jsou texty hlavně v jeho režii) vybíral úryvky z děl jiných autorů a vsouval je do svých myšlenek; stejný model je použitý i tentokrát, a samozřejmě jsou citace v originálních verzích, takže zazní nejen kapelní angličtina, ale i vypůjčená (Samuel Beckett), dále latina (Giacomo Leopardi), němčina (Oswald Henke, Padberg/Worgt), francouzština (Maurice Maeterlinck) a ruština (Marina Cvětajevová), část textu v první skladbě je snad japonsky (?) a sem tam se objevuje i čeština, ale ta už je dílem ET MORIEMUR. Témata jsou zřejmá a vycházejí z překladu názvu kapely, který znamená „všichni zemřeme“. Takže smrt a trable s ní související...

Ke všemu ladí i pěkný booklet, v němž nechybí žádné důležité informace ani fotky kapely, grafika je střídmá a očím libá. Na titulní straně je použita skulptura nazvaná Ex Nihilo, která zdobí washingtonskou národní katedrálu, a sousoší vířících postav do mozaiky „Ex Nihilo In Nihilum“ stylově zapadá.

P.S. Dovolím si doporučit pozorný poslech alba večer nebo v noci, jen za svitu svíček, nebo potmě. Dojem bude mnohem silnější, než za světla nebo nedej čert při nějaké jiné činnosti...

Seznam skladeb:
  1. Sea Of Trees
  2. Dissolving
  3. Norwegian Mist
  4. Liebeslied
  5. Angst (intermezzo)
  6. Nihil
  7. Le Choix
  8. Black Mountain
  9. Below (bonus track)

Čas: 58:59

Sestava:
  • Zdeněk Nevělík – zpěv, piano
  • Aleš Vilingr – kytara
  • Honza Vaněk – kytara
  • Karel „Kabrio“ Kovařík – basa
  • Michal „Datel“ Rak – bicí

Host:
  • Ivan Tláskal – viola

http://etmoriemur.com
http://bandzone.cz/etmoriemur
http://etmoriemur.bandcamp.com
www.solitude-prod.com


Zveřejněno: 22. 01. 2015
Přečteno:
4078 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář