Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

GALLERY OF SOUND - Hegemony CD 2004 - Bandbretien

O rakouské scéně nemám příliš valné mínění. Slyšel jsem z této krajiny spousta kapel, ale jen malá hrstka mě dokázala oslovit. Jednou z kapel, které se to podařilo jsou G.O.S. z Lince.

Dodneška si pamatuji ten moment překvapení, když mi Roland, (basák) pustil na jednom rakouském fesťáčku jejich promo CD. To bylo loni v červnu. Netrvalo dlouho a na trhu se objevilo první plnohodnotné album skupiny Hegemony. O čem tedy je.

Hudba Gallery Of Sound se nese na vlnách hard rocku, možná se dá hovořit o heavy metalu s dívčím zpěvem. První co mě napadlo při poslechu CD bylo, že se kapela podobá Nightwish, ale při hlubším poslechu mě tato myšlenka zcela opustila. Jistá podobnost se zde dá shledat, ale myslím si, že by toto srovnání bylo příliš zavádějící. Ačkoliv kapela hraje styl, který to má už dávno za sebou a bylo v něm snad vymyšleno vše co mohlo být, G.O.S. si i v tak těžké pozici dokázali udržet vlastní tvář. První příčinou je bezpochyby fascinující zpěv Magdaleny, další příčinu by jsem viděl ve skvělé technice sólové kytary a další pak v celkovém konceptu skladeb, a to i přesto, že se kapela drží zaručeného receptu, sloka-refrén-sloka-refrén-sólo-refrén a konec. Ovšem vše je poskládané tak precizně, že vám to vůbec nepřijde ohrané. Další devízou kapely jsou silné refrény podporované občas i sbory. Také klasické heavy metalové  texty mi nepřijdou stupidní ačkoli už jim podobné byly napsány snad tisíckrát, prostě pohoda.

Kdybych se měl dostat k jednotlivým písním, tak musím vyzdvihnout skladby Who Told You, Angels Or Beast a baladu Broken Wings. Tyto skladby podtrhávají má výše uvedená slova. Ale abych jenom nechválil?. První věcí, která se mi nelíbí je příliš jednoduchý a řekl bych nepovedený obal. Ale to mi nepřijde tak důležité jako podivný zvuk nahrávky. Určitě se v rakouských studiích dá udělat lepší zvuk než jakého dosáhli G.O.S. Nástroje jsou nazvučené řekl bych  zpátečnicky. Nahrávka zní jako z roku osmdesát a něco. Chápu, že kapela hraje styl z těchto let, ale to neznamená, že tak musí i znít. Naopak udělat této nahrávce progresivní zvuk by vůbec neublížilo. Velká, velká chyba u jinak vynikajícího díla.

Dílo Hegemony mohu doporučit posluchačům, kteří mají rádi tu lehčí odnož metalu, přičemž se vyžívají v silných kytarových pasážích a lahodným dívčím zpěvu. Také jestli si někdo chce zavzpomínat na osmdesátá léta může po tomto albu sáhnout. Určitě neprohloupí.

Tracklist:

  1. Power of Paradise
  2. Angles or Beasts
  3. The Feast
  4. Who told you?
  5. On the Top
  6. Broken Wings
  7. Praying for Rain
  8. In Between
  9. Children of Wonderland
  10. Stockings and High Heels

www.gos-metal.com


Zveřejněno: 17. 05. 2005
Přečteno:
3386 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Ifa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář